© Ulrika Pousette og Ulrika Davidsson

Slik gjør du pastamiddagen sunnere

Taras vektcoach Ulrika Davidsson viser deg hvordan du gjør pastamiddagen glutenfri, kalorifattig og mer smaksrik.

16. november 2015 av Ulrika Davidsson

Pasta til middag er vanskelig å komme utenom – det er enkelt, godt og billig mat å lage. Spørsmålet er bare – er det sunt? Vel, det vil jeg vil ikke si at det er – fremfor alt ikke i for store mengder og ikke kombinert med fløte eller crème fraîche.

I løpet av de siste 30 årene har vi økt vårt forbruk av pasta med nesten 150 prosent, og er nå oppe i ca. 15 kilo pasta per person per år. Det er omtrent 300 g ukokt pasta hver uke, noe som betyr at noen av oss spiser pasta fire til fem ganger i uken. Kanskje på tide å gjøre hverdagsvinneren litt sunnere?

Her er seks tips som til hvordan du kan lage pasta på en ny måte – med færre karbohydrater, uten gluten og som i tillegg smaker kjempegodt:

1. Tenk smart når du velger og koker pasta

Det er mer protein i pasta som er laget med egg. Kjøp derfor heller eggepasta i stedet for vanlig «hvetemelpasta». Velg helst pasta laget av durumhvete! Den inneholder mer protein og har en lavere GI-verdi. Velg pasta med lang koketid, og kok pastaen «al dente». På den måten får du også i deg pasta med lavere GI-verdi.

 

Se oppskriften på Urikas pastasaus med kjøttdeig

2. Kombiner aldri pasta med fete meieriprodukter

Kombinasjonen pasta og fett gjør at man lett legger på seg. Dette kommer av at pastaen påvirker blodsukkeret, noe som gjør at kroppen produserer mye insulin. Hvis man da spiser fett i samme måltid, kapsler insulinet inn fettet og lagrer det i kroppen – noe vi helst bør unngå. Unngå derfor store mengder animalsk fett, som f.eks. smør, fløte eller crème fraîche, men server din pasta mager. Kombiner gjerne pasta med mager tomatsaus, masse grønnsaker, kylling, kjøttsaus eller en klatt pesto. 

3. Kjøp en smart grønnsakkvern (bildet) og lag egen tagliatelle og spagetti av squash! Du trenger ikke å koke spagettien, men serverer den rå med en god pastasaus til.

4. I stedet for lasagneplater – skjær aubergine på langs i ca. 1 cm tynne skiver, og stek i olivenolje på begge sider. Legg aubergineplater, kjøttsaus, fløte og ost lagvis i en ildfast form og stek i ovnen. Kjempegod lasagne inspirert av gresk moussaka!

 

5. Lag din egen tagliatelle som på bildet!

Rør sammen:

4 egg
1 dl vann
½ dl fiberhusk (fås kjøpt i helsekostbutikker)
2 ss kokosmel (også i helsekosten)
noen klyper salt

La det svelle i 10 minutter og del deigen i to deler. Kjevle ut hver del til en tynn, rektangulær plate mellom to ark bakepapir penslet med olje. Legg pastaen over på et stekebrett og stek den i ovnen på 150 °C i ca. 10 min.
Skjær deretter lange remser med tagliatelle med et pizzahjul eller en skarp kniv. Server med en god pastasaus.

6. Glutenfri pasta. I dag finnes det også mange nyheter i pastahyllene i supermarkedene, som ikke er laget av hvetemel. De smaker alle veldig godt, samtidig som de er mye sunnere. Jeg velger ofte selv quinoaspagetti (bildet), soyabønnetagliatelle, kikertpasta og spagetti laget av brun ris, og synes ærlig talt de smaker bedre enn vanlig spagetti. Prøv selv, så får du se!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...