Det er to typer datomerking på varer i Norge, ”Siste forbruksdag”og ”Best før…”. Sistnevnte er hvor lenge produsentene kan garantere god kvalitet, men likevel er det mange som kaster varen etter den har gått ut på dato. Resultatet er at vi kaster mye mat som fortsatt er god og spiselig. Ifølge en rapport fra Østfoldforskning kastet vi nesten 70 kilo mat hver i 2015.
Disse 11 matvarene trenger du ikke kaste, de varer evig selv om datomerkingen kanskje sier noe annet.
1. Ris
Du kan kjøpe en stor sekk med hvit ris og la den bli stående i årevis, og den vil fortsatt være like god som dagen du kjøpte den. Brun ris varer ikke like lenge fordi den har mer olje i seg. Kokt ris, derimot, skal du være forsiktig med. Lar du det stå i romtemperatur over lang tid dannes det giftstoffer, og risen må kastes.
© Getty Images
2. Honning
Så lenge det oppbevares lufttett, så holder honning evig. Biene tilsetter enzymer i honningen som er med på å ta livet av sopp og bakterier. I tillegg består honning av rundt 80 prosent sukker, og som nevnt i punktet over, binder sukker væske, og bakterier må ha vann for å vokse.Les også: Her er 5 myter om honning

© Getty Images
3. Eddik
Du bruker det kanskje ikke så ofte, så at eddik aldri går ut på dato er veldig praktisk. Men det er veldig greit å ha stående i skapet, for eddik egner seg godt i dressinger og kan faktisk brukes til rengjøring.
© Getty Images
4. Salt
Salt kan stå år etter år, og holde seg like fin. Det er jo en grunn til at vi i århundrer har brukt salt som konserveringsmiddel for blant annet kjøtt. Salt senker nemlig vannaktiviteten i mat, og bakterier klarer derfor ikke å vokse.
© Getty Images
5. Maisenna
Trenger du jevning til supper eller desserter, er maisenna tingen. Det er kanskje også et produkt som ikke blir brukt alt for ofte, men det går helt fint å la det stå bakerst i skapet.
© Getty Images
6. Brennevin
Ren vodka, konjakk, akevitt og whisky er bare noen eksempler på alkohol som ikke endrer seg noe særlig over tid. Oppbevar det lufttett og unngå direkte sollys.
© Getty Images
7. Instant kaffepulver
Instant kaffepulver er et produkt som er frysetørket, og som derfor har lang holdbarhet. Hos noen er dette en vare som ikke står lenge før det går tomt, men for de som kun tar det i bruk når de får kaffebesøk er det ikke noe problem at kaffepulveret har stått en stund. Så lenge det har blitt oppbevart lufttett så klart, i likhet med de andre varene.
© Getty Images
8. Tørkede bønner
Tørkede bønner er billig og kan lagres i skapet i evig tid. Når du skal bruke bønnene må de først bløtlegges, gjerne natten over. Skyll de før koking, og kok i ca. en time i rent vann.
© Getty Images
9. Sirup
I likhet med honning, består sirup av rundt 80 prosent sukker. Sukkeret suger ut væsken av bakterier slik at de tørker inn og dør. Så det er ingen problem å la sirupen stå år inn og år ut.
© Getty Images
10. Soyasaus
Uåpnet soyasaus vil holde seg fin i lang-lang tid. Også etter at den er åpnet vil den vare i mange år, men da er det lurt å oppbevare den i kjøleskapet.
© Getty Images