Disse matvanene øker levealderen

Fire konkrete matvaner kan forlenge livet ditt med nesten 10 år, ifølge ny forskning. Også selv om du legger om kostholdet først i høy alder.

© Getty Images

Mer grønnsaker, mindre kjøtt, variert og ikke for mye. Vi kjenner kostrådene for et sunt og langt liv. Men vet du hvilke matvarer som har størst betydning for forventet levealder?

En omfattende studie publisert i det prestisjetunge tidsskriftet Nature har sett på hvordan det å begynne å spise sunnere påvirker forventet levealder. Blant annet om visse matvarer kan knyttes til et lengre liv.

Nesten en halv million briter fikk registrert matvanene sine. Forskerne delte dem inn i to grupper – de som spiste sunt og de som spiste mindre sunt – og observerte deretter hvordan endrede kostholdsvaner påvirket helsen.

Resultatene er oppsiktsvekkende. En 40-åring som bytter ut et usunt kosthold med et sunt (det vil si følger de offisielle britiske kostrådene, som i stor grad tilsvarer de norske), lever betydelig lenger.

Fire matvaner er avgjørende

Matvanene som betyr aller mest for forventet levetid, er:

  • Mer fullkorn
  • Flere nøtter
  • Mindre sukkerholdig drikke
  • Mindre bearbeidet kjøtt

Og kostholdsendringen kan også lønne seg selv om du er eldre. 70-åringer som vanligvis spiser usunt, kan vinne opptil 8 år hvis de begynner å følge de offisielle kostrådene, viser studien. Jo sunnere kosthold du går over til, desto større er gevinsten. Longevity-dietten, som ligner på et tradisjonelt middelhavskosthold, kan gi 10,8 ekstra leveår for menn og 10,4 ekstra leveår for kvinner, lyder konklusjonen..

Kilde: Nature