sunn ost parmesan
Italiensk ost:

Visste du at parmesan blant annet inneholder sunne bakterier som beriker tarmfloraen din?

© Merethe Hommelsgård

En sunn ost: Spis parmesan med god samvittighet

Parmesan inneholder rikelig med gode vitaminer og mineraler som gjør den til et godt valg for deg som elsker ost, men samtidig vil ta vare på helsa!

3. januar 2019 av Merethe Hommelsgård

Parmesan - osten fra Parma

Typen ost som generelt kalles parmesan er den harde hvite osten vi kjenner best som topping til pasta, men selv om vi kaller den for "parmesan" det er faktisk kun en ost som er den originale; Parmeggiano Reggiano. Parmesan betyr «fra Parma», og den originale osten produseres fortsatt på "gamle-måten". Det brukes ikke konserveringsmiddel eller andre unaturlige tilsetningsstoffer. 

Bruk av tilsetningsstoffer og utvalgte bakterier under produksjon av denne typen parmesan er faktisk forbudt! 

Det legges altså stor vekt på melkas kvalitet for produksjonen av parmesan, noe som igjen er avhengig av godt dyrevelferd og glade, sunne kuer. Dette gir parmesanen en nydelig smak av salt, sødme og fruktighet, men det er ikke bare smaken som gjør denne osten så mye bedre enn andre oster!

laktosefri ost
Osten som kan gjøre godt for magen:

Parmesan er rik på proteiner, kalsium, fosfor, vitaminer og bakterier som gjør den lett fordøyelig og et av de beste oste-valgene for deg som er opptatt av helsa.

© Merethe Hommelsgård

Helsefordeler med parmesan

I tillegg til den gode smaken er parmesan ganske unik på grunn av sitt næringsinnhold. Det er nemlig få faste oster som kommer helt opp på samme nivå som parmesan i forhold til kalsium og protein.

Det er imidlertid viktig å trekke frem at Parmesan har et moderat til høyt fettinnhold, men alt i alt gjør innholdet av mineraler og vitaminer parmesan-ost til en av de sunnere ostene du finner på markedet.

Derfør bør du spise mer parmesan:

Kalsium - Parmesan er stappfull av kalsium. Kalsium er mest kjent for å styrke skjelettet og beinmassen men kan også øke forbrenningen av fett. Dette forklarer lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand litt nærmere:

– Nyere forskning kan vise til mange helsefordeler med melkefett i riktige mengder. Skånsomt bearbeidede, ekte meieriprodukter, med måte, kan altså by på en rekke byggeklosser for helsen og nydelig smak, samt at med melkefettet følger kalsium, som synes å kunne øke kroppens fettforbrenning, forklarer hun.

D-vitamin - for å sikre opptaket av kalsium trenger du vitamin D, det hjelper også mot en rekke andre sykdommer som diabetes, kreft og depresjon.

B-vitaminer - som er bra for hjernen. De produserer avanserte signalstoff som både løfter humøret, holder konsentrasjonen oppe og lagrer minner. 

Proteiner - parmesan er rik på proteiner og inneholder større mengder enn andre oster. Faktisk kan proteininnholdet sammenlignes med et godt kjøttstykke, så hvis du først skal spise ost er dette et godt valg, samtidig som osten metter svært godt.

En annen proteinrink ost er halloumi. En super ost for deg som ikke spiser kjøtt.

Så lett sikrer du kalsiuminntaket:

Drikker du ikke så mye melk eller er du kanskje en av dem som ikke tåler det? Fortvil ikke. Det finnes mange spennende kilder til kalsium. 

Ha to skiver ost på en halv brødskive istedenfor en osteskive på mer brød, dryss lett ristede nøtter og frø over salater, ha valnøtter, sesamfrø (med skall) og gresskarkjerner i havregrøt, brød og knekkebrød, spis sardiner (med bein) og egg som pålegg, damp grønnkål og spinat i litt smør og hvitløk, og riv over litt parmesan eller en norsk, vellagret hvit ost.

Kilde: beritnordstrand.no

Naturlig ost uten tilsetningsstoffer

Det er kun tre ingredienser som brukes til å produsere osten fra den mest kjente parmesan produsenten Parmigiano Reggiano: melk, løpe og salt. Melken blir brukt rå, som betyr at den ikke gjennomgår varmebehandlinger, den er derfor rik på naturlig melkesyre.

Gjennom hele produksjonen og lagringen av Parmigiano Reggiano følges strenge regler og kontroll. Kun naturlige tilsetningsstoffer er tillatt, og ved slutten av minimum lagringsperiode, som er 12 måneder, blir hvert hjul kontrollert.  

Modningstiden har stor innvirkning på smaken. Gjennom den lange lagringsprosessen skjer en naturlig modning som gir osten dens spesielle smak, aroma og konsistens, med andre ord: ostens spesielle karakter. Minimum modningstid er 12 måneder, men gjennomsnittlig lagring er 24 måneder. Noen av ostene lagres så lenge som i 36 måneder eller lengre

Laktosefri ost

Melkesukker (laktose) brytes ned som en naturlig del av prosessen når man lager ost. Jo lengre ostene modnes, jo mindre laktose inneholder den. De fleste faste modne oster er naturlig fri for laktose, og dette gjelder også parmesan.

– Slike meieriprodukter gir deg ”levende mat” full av melkesyrebakterier. De snille bakteriene i magen kan vokse, trives og bidra til et mer målrettet immunforsvar, demping av betennelser og allergier og kanskje også bedre humør, konsentrasjon og hukommelse, forklarer Nordstrand.

Selv velger hun alltid meieriprodukter som er naturlig fete som syrnet melk, yoghurt eller kalsiumrike harde, hvite oster.

Hennes beste tips er å styre unna ultra- og høypasteuriserte meieriprodukter, da det i praksis betyr at deres næringsverdi nærmest er ødelagt. Enda en god grunn for å velge parmesan!

Slik serverer du parmesan:

 • Høvlet over pasta, salater eller risotto.
 • Som fyll i pastaputer eller bakevarer.
 • Oppdelt i stykker som snacks med godt tilbehør som honning eller tomater, kanskje litt godt brød og noen oliven.

De fleste har forsøkt parmesan på toppen av en deilig pastarett, men visste du at parmesan også passer veldig godt i en dessert? For eksempel mørk sjokolademousse med sprø chips laget av Parmigiano Reggiano ost.

fylt kyllingbryst

Kyllingbryst fylt med parmesan og parmaskinke.

© Parmeggiano Reggiano

Oppskrift på fylt kyllingbryst

Ingredienser til fylt kyllingbryst:

 • 4 stk kyllingbryst med skinn 
 • 4 skiver parmaskinke
 • 50 g Parmigiano Reggiano
 • 1 økologisk sitron
 • 2 ss finhakket frisk timian
 • 1 ss smør
 • 600 g perlepoteter (eller andre små poteter) 
 • 4 ss rapsolje
 • Salt og pepper
 • 32 cherrytomater

Slik lager du fylt kyllingbryst:

 1. Del kyllingbrystene i to på langs, nesten helt igjennom. Del dem slik at du kan brette dem ut, at de henger sammen på den ene siden, slik at de kan fylles og rulles sammen.
 2. Legg en skive parmaskinke på hvert kyllingbryst og topp med revet Parmigiano Reggiano, revet sitronskall og litt finhakket timian.
 3. Rull kyllingbrystene sammen til rullader og bind dem opp med bomullstråd slik at de holder formen under steking.
 4. Bruk kyllingbrystene i smør i stekepanna. Stek dem videre i ovnen på 180 grader til de har en kjernetemperatur på 65 grader. La hvile i 5 minutter før du skjærer i dem.
 5. Vend potetene i 2 ss olje og krydre med salt og pepper. Stek potetene i ovnen på 180 grader til de er møre. Dette tar 15-20 minutter, litt avhengig av hvor små poteter du får tak i.
 6. Vend tomatene i 2 ss olje og krydre dem med salt og pepper. Ha tomatene i formen med potetene de siste 5 minuttene av steketiden.

Tips: Riv litt ekstra Parmigiano Reggiano og sitronskall over retten før servering 

Gravide kan spise parmesan:

Disse ostene er det trygt for gravide å spise:

 • Pasteuriserte harde oster som brunost og gulost (Norvegia, Jarlsberg, Gouda, Gräddost, Nøkkelost og liknende)
 • Upasteuriserte harde og vellagrede oster, som Parmesan og Grana Padano (selv om de ikke er varmebehandlet)
 • Alle norske smelteoster og kremoster (smøreoster/tubeoster)

Kilde: Melk.no

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...