Halloumi på grillen
Navnet klinger litt finsk, men den populære grillosten halloumi, laget på fåremelk, er en tradisjonell ost som stammer fra Kypros. Halloumi har gått fra å være relativt ukjent - til å bli svært populær blant grillglade nordmenn, og når du smaker på den er det er lett å skjønne hvorfor!

Halloumi passer ypperlig for dem som ikke spiser kjøtt på grillen. Proppfull av proteiner er den også!
© Getty ImagesVisste du?
Halloumi er en eldgammel spesialitet!
Selve ordet "halumi" stammer fra det koptiske ord for ost, halum. Når den vanligvis knyttes til Kypros, skyldes det at den ble popularisert innen "Det bysantinske rike" nettopp som en kypriotisk spesialitet.
Kilde: Wikipedia
Trendosten halloumi
I 2018 skrev NRK at osten halloumi hadde fått en kraftig oppsving i populariteten fra i fjor sommer, og i vårt naboland Sverige fryktet butikkene at de rett og slett skulle gå tomme. Men hva er det egentlig som er så spesielt med halloumi, bortsett fra at den smaker godt?
Halloumi er nemlig et supert alternativ til kjøtt på grillen!
Enten du er vegetarianer eller bare vil kutte ned på kjøttet, er dette en fullverdig erstatning for pølsene og biffen. Med et rikt proteininnhold fra fåremelk eller i noen tilfeller en blanding av ku- og geitemelk, får du dermed i deg proteinene du trenger, uten å spise kjøtt.
Slik griller du halloumi
Konsistensen på halloumi er litt gummiaktig, og den smelter svært sent. Men ikke la deg skremme, den er god å tygge og etter en runde på grillen får den en deilig sprø stekeskorpe. Alt du behøver å gjøre er å skjære centimeters-tykke skiver av halloumi som du pensler med olje eller smør og lar steke på grillen til de er fine og gyldne. Husk å servere halloumi mens den fortsatt er varm, altså - rett fra grillen.
Halloumi oppskrift
Hvis du ikke vil grille halloumien kan du også steke den i en stekepanne. Stek den i smør, gjerne med litt hvitløk, da smaker den best!
For å bli mettere og for at maten skal inneholde mer proteiner, bør du toppe salater og grønnsaker med halloumi.
Husk at halloumi også passer godt som topping til supper!

Pensle litt olje eller smør på skiver med halloumi og grill dem til de er lyse brune, et par minutter på hver side.
© Getty Images
Halloumi passer godt som tilbehør i salater eller til grønnsaker.
© Getty Images