Hjemmekontor

TRIVSEL PÅ HJEMMEKONTORET: Med enkle grep kan du skape et hyggeligere hjemmekontor som gjør deg mer effektiv. 

© Getty Images

Hjemmekontor? Her er 5 gode råd for økt trivsel og effektivitet

Liker du å jobbe hjemmefra, men finner det vanskelig å konsentrere deg? Det kan skyldes omgivelsene. Her får du ekspertenes beste tips til hvordan skape et hjemmekontor med høy trivselsfaktor og som får deg til å jobbe mer effektivt.

28. januar 2022

En undersøkelse fra Arbeidsforskningsinstituttet ved OsloMet viser at stadig flere benytter seg av hjemmekontor i Norge. 

I 2017 hadde 35 prosent av ansatte mulighet til å jobbe hjemmefra. Etter pandemiens inntog ser vi tegn til varige endringer i arbeidsvaner blant norske ansatte. I undersøkelsen oppga 52 prosent i 2021 at de hadde mulighet til å jobbe hjemmefra. Av disse jobbet to tredjedeler en eller flere dager fra hjemmekontor, viser undersøkelsen.

At man slipper å reise til og fra jobben, at man stort sett kan kle seg som man vil og mer fleksibilitet i arbeidshverdagen er noen av de praktiske fordelene med hjemmekontor. Men bakdelen er fraværet av det sosiale livet på arbeidsplassen, sparring med kolleger og for mange, det å være like effektiv på hjemmekontor som på arbeidsplassen. 

MEN, det finnes hjelp å få for deg som ønsker å øke trivselsfaktoren og effektiviteten på hjemmekontoret. 

Feng shui-ekspert Rebekkah Leve og arkitekt Lone Feifer deler her sine beste råd for innredning av hjemmekontoret.

Rebekkah Leve feng shui

FENG SHUI-EKSPERTEN: Rebekkah Leve er forfatter, foredragsholder og grunnlegger av utdannelsen Intuitiv Feng Shui.

© Elona Sjøgren
Lone Feifer Velux

ARKITEKTEN: Lone Feifer er programdirektør for bærekraftige bygg i Velux.

© Velux

DETTE ER EKSPERTENES BESTE RÅD:

1. Ikke sitt med ryggen til døren

Underbevissthet spiller en rolle når du skal føle deg tilpass og trygg på arbeidsplassen. Derfor kan plasseringen din i forhold til rommets innredning gjøre en forskjell. Du bør helst unngå å sitte med ryggen til døren:

– Vi har det best når vi er trygge. Når du sitter med ryggen til døren, vet du ikke hva som kan komme mot deg. Det gir langt bedre arbeidsro dersom man unngår dette. Vi skal helst ikke bli overrasket når vi konsentrerer oss. Det handler om våre naturlige urinstinkter, sier feng shui-ekspert Rebekkah Leve.

Derfor bør du ikke droppe lunsjen

2. Vend skrivebordet mot vinduet

Dagslys er avgjørende i innredningen av et hjemmekontor. I vintermånedene er dagslyset også svært begrenset i løpet av dagen. Da gjelder det å utnytte det lille vi har av dagslys, spesielt når vi skal konsentrer oss gjennom en hel dag.

– Stadig flere oppdager hvor viktig naturlig lys er i et rom. Dagslyset påvirker både humøret og konsentrasjonsevnen. Altså både lysten og muligheten til å levere et godt stykke arbeid. Energien forsvinner fort fra et rom hvis det er mørkt. Energi trives derimot i et rom som er fylt med dagslys. Energien i rommet løfter energien hos dem som befinner seg i det. For å få mest mulig lyspåvirkning må man oppsøke dagslyset. Derfor er det best å plassere skrivebordet ved siden av eller under et vindu, sier Lone Feifer.

Slik unngår du vinterdepresjon

3. Innred hjemmekontoret med symboler

Å innrede hjemmekontoret med symboler kan også hjelpe deg når du jobber hjemmefra. Det handler om noe så enkelt som motivasjon.

– Du blir mer motivert om du har et mål du arbeider mot. Symbolet skal derfor vise noe som du ønsker å oppnå. Det kan være en premie du ønsker å få eller et bilde av en ferdig forside på prosjektet du skriver på. Symboler er gode til å skape motivasjon, forklarer Rebekkah Leve.

6 tips for mental velvære på hjemmekontoret

4. Grønne planter

– Planter spiller en rolle i mange nordmenns hjem, og det er det en god grunn til. Planter gir liv til et rom, også på hjemmekontoret.

Slik som lys er viktig for å skape glede i et rom, skaper planter det samme. Planter er levende og har bruk for lyset i rommet på samme måte som oss selv. De gir liv til et rom, som indirekte skaper glede i hverdagen og arbeidet, sier Lone Feifer.

Slik lykkes du med grønne planter

5. Dyrk yndlingsfargen din

Fra et Feng Shui-synspunkt er farger også viktige på hjemmekontoret. Farger har en stor betydning for energien i et rom, og gode arbeidsrutiner avhenger av energien man omgir seg med. Derfor skal man ikke være redd for å benytte seg av utradisjonelle farger hjemmekontoret om det er disse man er glad i:

– Det handler om å innrede hjemmekontoret med ting og farger som man liker å se på hver dag. Det gir en energi som utløser arbeidsglede og effektivitet, som noen mennesker kanskje finner lettere på kontoret, forteller feng shui-eksperten Rebekkah Leve. 

Fargeekspert Dagny Thurmann-Moe: Slik innreder du med farger

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...