vinterdepresjon
© Getty Images

Slik unngår du vinterdepresjon

Symptomene på en vinterdepresjon kommer ofte snikende om høsten og gjentar seg ofte år etter år. Hvilke symptomer er det, og hva kan du gjøre selv for å få energien og gnisten tilbake?

1. januar 2020 av Gitte Høj

Er jeg vinterdeprimert?

Fellesnevneren for symptomene på en vinterdepresjon er at de starter om høsten og forsvinner om våren og typisk gjentar seg år etter år. Du kan ha bare noen symptomer og være rammet i varierende grad.

Kanskje – hvis du har:

• behov for mer søvn enn normalt. Noen ganger opp til 12 timer i døgnet.

• et lavt energinivå og sleper deg av gårde.

• vanskelig for å konsentrere deg.

• mistet ditt gode humør, er irritabel og trist.

• humørsvingninger og aldri helt vet hvordan du vil reagere.

• veldig lyst på bestemte matvarer. Du spiser mer og gjerne søtt og fett. Og du legger på deg.

• manglende lyst til å være sammen med andre. Det sosiale livet står på stand by fordi du trekker deg.

• mistet lysten på å være intim og ha sex med partneren din.

Kilde: Forskning.no, Nhi.no, Depressionsforeningen.dk

Dette kan du gjøre:

1. Ut i det blå

Den virkelig store forskjellen på sommer og vinter er lyset. Og nettopp lyset har innflytelse på kroppens evne til å produsere signalstoffet eller hormonet serotonin. Hormonet påvirker energi-nivået ditt, appetitten, gleden og følelsen av å være tilfreds.

Serotonin dannes når dagslyset når de åpne øynene dine, og derfor faller produksjonen om vinteren. Det er nesten selvforklarende hvorfor du ikke bare kan fortsette i samme spor om vinteren som om sommeren. Det kan være smart å endre vanene dine eller være litt mer oppmerksom hvis du kjenner endringer.

Sørg for å komme deg ut mens det fortsatt er lyst ute. Hver dag! En liten gåtur midt på dagen er en god vintervane, for da er du sikker på å gi deg selv muligheten til å suge noe dagslys til deg. Du kunne jo overveie å spise en sandwich utenfor i lunsjpausen og kle deg for det?

depresjon, vinterdepresjon, høstdepresjon, mørketid
Kom deg ut i friluft:

En liten gåtur i dagslys kan gjøre stor forskjell!

© Getty Images

2. Prøv lysterapi

Heldigvis kan du også få lys fra andre kilder enn solen. Lysterapi og en halv time (eller mer) i dagslys om dagen kan vise seg å være det som for alvor får deg gjennom vinteren.

Lysterapi foregår foran en lysterapilampe som bader ansiktet i lys. Det er gjerne et hvitt eller blålig lys, fullspektret som solens stråler, men uten UV-stråler og infrarødt lys som får huden din til å produsere depresjonsvennlig D-vitamin. Men lyset får kroppen til å produsere humørhormonet serotonin.

Sett deg foran lysterapilampen i de anbefalte 30–60 minutter daglig. Lyset skal bare treffe de åpne øynene dine. Du kan for eksempel fint spise foran lampen. Noen får milde bivirkninger i form av hodepine, irritabilitet og kvalme. Bivirkningene er ofte forbigående, men forsøk deg frem. Du kan for eksempel nøye deg med inntil 15 minutter per gang.

depresjon, vinterdepresjon, høstdepresjon, mørketid, lysterapi
Prøv lysterapi:

Det finnes alternative lyskilder til sola!

© Getty Images

3. Bruk kroppen

Dette tipset fortsetter der det første slapp. For det gode med en daglig gåtur er også at du etablerer en annen god vintervane: Nemlig å bruke kroppen så mye som du kan. For selv om det med en gang kan lyde uoverkommelig, så vet man at bevegelse og fremdrift gjør noe godt for hjernen og kan være med på å løfte humøret.

4. Finjustér ambisjoner og aktiviteter

Kanskje er tiden inne til å se på kravene du setter til deg selv og «slække» litt på dem? Kanskje orker du ikke så mange avtaler og så mye selskapelighet som du pleier? Det er jo helt greit. Start med å luke ut noen avtaler fra kalenderen. Prioritér det. Og husk det!

5. Vær god med deg selv

Er humøret ditt noe av det som daler om vinteren og blir du lettere misfornøyd og selvkritisk på denne tiden av året, så forsøk å akseptere at sånn er det. Sånn har du det og slik er du innrettet. La være å slå deg selv i hodet med det i tillegg! Situasjonen er midlertidig og du kan være god med og sjenerøs overfor deg selv i stedet. Merker du at du blir trukket langt ned av en vinterdepresjon, kan det være en god idé å kontakte fastlegen eller en psykolog eller psykoterapeut. 

depresjon, vinterdepresjon, høstdepresjon, mørketid
Vær god mot deg selv:

Prøv å ikke være for selvkritisk!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...