Din nettleser er utdatert! Dessverre støtter ikke dette nettstedet eldre nettlesere. Vennligst oppgrader nettleseren og forsøk igjen.
Les merHONNING: Berit Nordstrand svarer i denne artikkelen på alt du lurer på om honning.
© Getty ImagesHONNING PÅ GRØTEN: Berit Nordstrand anbefaler deg å bytte ut det raffinerte sukkeret med honning, når du lager grøt.
© Getty ImagesNB: I steden for kaldslynget honning, snakker vi heller om at honningen bør være rå - altså ikke varmebehandlet over ca. 47 grader. Det vil i prinsippet si at all norsk honning er rå, i følge Honningcentralen.
– Fordi alt av byggeklosser til kroppen, såkalt bioaktive stoffer i honningen, er vel bevart. Det være seg antioksidanter, polyfenoler, enzymer, bioaktive peptider osv. Nærmere 500 ulike byggeklosser spiller på lag slik at honning blir rene medisinen for dine tarmbakterier og for deg. Rå honning styrker dine tarmbakterier og hjelper deg til å holde både sykdomsfremkallende bakterier, sopp og virus i sjakk. Honning kan til og med ta livet av antibiotikaresistente gule stafylokokker i infiserte sår!
- Sukker er raffinert fri for alle byggeklosser fra sukkerroen. Sukker i sår gjør at de sykdomsfremkallende bakteriene blomstrer. Sukker forstyrrer tarmbakteriefloraen, mens honning styrker den! (Se spørsmålet over)
- Ja, litt, men den er særdeles fruktoserik, noe som gir triglyserider i blodet. Litt akasie og litt rå honning, synes jeg. Husk at dagsdosen honning er 2 teskjeer! Vi skal ikke ha for mye karbohydrater selv om de er gode byggeklosser, fordi cellene våre er elendige til å forbrenne sukkerarter.
- Fjellhonning er fra nektar fra fjellplanter. Den er også rå og lite varmebehandlet, både fjellhonning og lynghonning, er som regel særdeles bra fordi fjellplanter gjør honningen mer lavglykemisk enn bærplanter i bringebærhonning og sommerhonning.
Les også: Pass deg for disse skjulte sukkerbombene
BERIT NORDSTRAND: Ifølge Berit Nordstrand kan du kjøpe honning i vanlige matbtuikker - bare pass på at honningen ikke er varmebehandlet over 47 grader.
- Du kan kjøpe Kjartans honning og andre merker rå honning i Coop og på Meny. Spør i den kjeden du handler, vareutvalget endres hele tiden...
- NEI! Noen typer honning er faktisk blandet ut med sirup. Dette gjelder kun utenlandske merker, men det er derfor lurt å være bevisst på hvor honningen stammer fra.
- Ha vann på 70gC i kruset. Ha teposen oppi, la teen trekke i 4 minutter. Ta ut teposen, rør i 1/2 ts honning. Da er temperaturen rett både for tebladene og honningen!
- Jepp.
- Oppvarmet til >70gC og ikke oppvarmet >50gC.
Vil du lese mer om Berits tanker rundt honning? Da kan du trykke her.
Opprett en profil og les videre når du er logget inn.
Det er raskt og enkelt å opprette en profil. Når du sier ja til å motta vårt nyhetsbrev, så kan vi fortsette med å lage Norges beste artikler for kvinner 40+