HONNING: Berit Nordstrand svarer i denne artikkelen på alt du lurer på om honning.

HONNING: Berit Nordstrand svarer i denne artikkelen på alt du lurer på om honning.

© Getty Images

Berit Nordstrand svarer på alt du lurer på om honning

Lurer du på hvilken honning du bør kjøpe? Her får du svaret fra lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand.

16. mars 2019 av Hanna Sikkeland/Berit Nordstrand

HONNING PÅ GRØTEN: Berit Nordstrand anbefaler deg å bytte ut det raffinerte sukkeret med honning, når du lager grøt.

© Getty Images

NB: I steden for kaldslynget honning, snakker vi heller om at honningen bør være rå - altså ikke varmebehandlet over ca. 47 grader. Det vil i prinsippet si at all norsk honning er rå, i følge Honningcentralen.

Hvorfor skal man bruke rå, lite varmebehandlet honning? 

– Fordi alt av byggeklosser til kroppen, såkalt bioaktive stoffer i honningen, er vel bevart. Det være seg antioksidanter, polyfenoler, enzymer, bioaktive peptider osv. Nærmere 500 ulike byggeklosser spiller på lag slik at honning blir rene medisinen for dine tarmbakterier og for deg. Rå honning styrker dine tarmbakterier og hjelper deg til å holde både sykdomsfremkallende bakterier, sopp og virus i sjakk. Honning kan til og med ta livet av antibiotikaresistente gule stafylokokker i infiserte sår!

Hvorfor er lite varmebehandlet eller rå honning bedre enn sukker? 

- Sukker er raffinert fri for alle byggeklosser fra sukkerroen. Sukker i sår gjør at de sykdomsfremkallende bakteriene blomstrer. Sukker forstyrrer tarmbakteriefloraen, mens honning styrker den! (Se spørsmålet over)

Kan man bruke akaisehonning?

- Ja, litt, men den er særdeles fruktoserik, noe som gir triglyserider i blodet. Litt akasie og litt rå honning, synes jeg. Husk at dagsdosen honning er 2 teskjeer! Vi skal ikke ha for mye karbohydrater selv om de er gode byggeklosser, fordi cellene våre er elendige til å forbrenne sukkerarter.

Hva er fjellhonning, og kan man bruke det? 

- Fjellhonning er fra nektar fra fjellplanter. Den er også rå og lite varmebehandlet, både fjellhonning og lynghonning, er som regel særdeles bra fordi fjellplanter gjør honningen mer lavglykemisk enn bærplanter i bringebærhonning og sommerhonning.

Les også: Pass deg for disse skjulte sukkerbombene

BERIT NORDSTRAND: Ifølge Berit Nordstrand kan du kjøpe honning i vanlige matbtuikker - bare pass på at den er kaldslynget.

BERIT NORDSTRAND: Ifølge Berit Nordstrand kan du kjøpe honning i vanlige matbtuikker - bare pass på at honningen ikke er varmebehandlet over 47 grader.

Hvilke merker bør man velge i de vanlige matbutikkene? Eller må jeg i spesialbutikk?

- Du kan kjøpe Kjartans honning og andre merker rå honning i Coop og på Meny. Spør i den kjeden du handler, vareutvalget endres hele tiden...

Er all honning som selges i Norge rå eller lite varmebehandlet?

- NEI! Noen typer honning er faktisk blandet ut med sirup. Dette gjelder kun utenlandske merker, men det er derfor lurt å være bevisst på hvor honningen stammer fra.

Når bør man ha honningen i koppen når man lager te?

- Ha vann på 70gC i kruset. Ha teposen oppi, la teen trekke i 4 minutter. Ta ut teposen, rør i 1/2 ts honning. Da er temperaturen rett både for tebladene og honningen!

Er upasteurisert honning det samme som rå honning?

- Jepp.

- Hva er forskjellen på pasteurisert og upasteuriesert honning?

- Oppvarmet til >70gC og ikke oppvarmet >50gC.

Vil du lese mer om Berits tanker rundt honning? Da kan du trykke her. 

Les også: Dette er Berit Nordstrands beste byttetips

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...