Problemer med blæren overgangsalder
© Ukjent / Getty Images

En fjerdedel av norske kvinner sliter med blæreproblemer

Men til tross for at det nå finnes gode hjelpemidler, er det vanskelig å snakke høyt om en vrien blære.

20. oktober 2021 av Tone Solberg

Problemer knyttet til blæren

Den tyske frilansredaktøren Birgit Bulla (34) var ikke mer enn 27 år da hun erfarte at det viktigste i hverdagen var å lokalisere nærmeste toalett. På fly måtte hun kapre setet ved midtgangen, på kino satte hun seg ytterst på benkeraden. Ganske mismodig måtte hun innse at blæren bestemte over livet hennes. 

Hun ble heller ikke bedre til mote da hun forsøkte å sette seg inn i årsaken til egne og mange medsøstres plager. Ideen til boken «Læren om blæren. Din ukjente bestevenn» viste seg å bli et nybrottsarbeid. Som hun skriver i forordet: 

«Dessverre skjer det ikke så sjelden at en blære slår seg vrang. Blærekatarr er for eksempel den nest hyppigste årsaken til at kvinner oppsøker lege. Inkontinens, eller urinlekkasje, betegnes av fagfolk som en folkesykdom. Og likevel opplever man at problemer knyttet til blæren blir behandlet ganske stemoderlig. Særlig kvinner og unge piker synes det er vanskelig å skaffe seg grundig innsikt i dette temaet. Hvorfor? Jo, ganske enkelt fordi forklaringene ikke finnes».

En overaktiv blære

Birgit Bulla omtaler sin egen lidelse som overaktiv blære, en betegnelse som urolog Sissel Overn gjerne vil rydde opp i: 

Mange pasienter sier de har overaktiv eller nervøs blære. I dagligtale betyr det bare at de tisser ofte. Det kan det være mange årsaker til. En overaktiv blære trekker seg sammen uten at vi har gitt beskjed om at nå passer det. Det vil som regel bety at vedkommende må forte seg på do, og kommer frem med eller uten lekkasje, avhengig av graden. Det er det vi kaller urgency, med eller uten inkontinens. 

Overn medgir at legene i svært mange tilfeller ikke kan forklare årsaken til at blæren tømmer seg på kort varsel, men fremholder at det nå finnes gode behandlingsalternativer: 

Etter å ha utelukket urinveisinfeksjon, blærestein, tumor og annen patologi, vil vi først forsøke med blæredempende medikamenter. Kommer vi ikke i mål med dette, kan vi sette Botox i bakre blærevegg. På den måten lammes en del av blæren. Når resten er overaktiv, kan det bli ganske passe. Vi kan også gi sacral nervestimulering, det vil si impulser som går gjennom huden og påvirker nervesystemet. En sjelden gang tyr vi til operativ behandling, forklarer Overn, og fortsetter: 

– En annen type vanlig lekkasje hos kvinner, er stressinkontinens. Hvis trykket i magen overstiger det trykket som lukkemuskelen klarer å holde igjen, blir det lekkasje. Typisk er det når vi hoster, nyser eller løfter tungt. Her vil knipeøvelser, utført på riktig måte, kunne være nok hos en del kvinner, men noen trenger operativt inngrep, såkalt slynge.

forfatter

Birgit Bulla, forfatter av "Læren om blæren".

Blæreproblemer, overaktiv blære

AKTUELL MED: «Læren om blæren», Manuskript forlag, 349 kr.

Bestselger om blæren

I frustrasjon over mangel på relevant informasjon om kvinners blæreproblemer, skrev Birgit Bulla «Læren om blæren. Din ukjente bestevenn.» I hjemlandet Tyskland ble boken utgitt i et førsteopplag på 30 000, og den er til nå oversatt til fem språk. På norsk kom den sist sommer. 

Oppdraget Bulla ga seg selv, var å sette seg inn i alt som fantes av nyere forskning rundt urinveissystemet sett fra kvinners perspektiv. Hun gir også en rekke råd om hvordan man kan leve brukbart med en problemblære. I et intervju med det tyske vitenskapsmagasinet Wissen forteller hun at det å få Botox regelmessig sprøytet inn i blæreveggen, ble redningen for henne. 

Mange drikker for mye veske

Overn, som i 1995 var den første norske kvinne med spesialistutdanning i urologi, driver i dag egen praksis med offentlig avtale i Hokksund. Mange års erfaring har også gitt én enkel forklaring på manges plager, nemlig at de drikker for mye væske. 

I de senere årene er det blitt en slags vedtatt sannhet at vi bør drikke før vi kjenner tørste. Muligens er det de som selger vann på flaske, som har lansert denne teorien. Mange pasienter som kommer til meg med urinlekkasje, blir kvitt plagene når de normaliserer væskeinntaket. Det er faktisk ikke farlig å være tørst. Kroppen vår er så fint laget at den gir beskjed når den har et behov, det være seg om den trenger væske, mat eller søvn. 

Også Espen Kvan ved Aleris Urologisk Senter erfarer at gjengs oppfatning om at det er sunt å få i seg så mye vann som mulig, er noe av årsaken til at mange opplever å måtte løpe på do i ett sett. Særlig blant yngre er det trendy å drikke så mye at urinen ser ut som vann. Dette er en misoppfatning som kan føre til mange plager. Som han forklarer: 

Drikker du fire liter væske i løpet av dagen, skal hele tre og en halv liter ut igjen. Når en gjennomsnittsblære rommer tre dl, vil det bety 12 toalettbesøk. 

Kvan forteller videre at urologens beste verktøy for å diagnostisere urgeinkontinens som medisinsk tilstand, er å be pasienten om å føre en drikke- og vannlatingsdagbok. Det vil si å notere ned hvor mye du drikker – og hvor ofte du tisser i løpet av et døgn. 

Urolog

Urolog Sissel Overn

Skamfølelse og mangel på åpenhet rundt blærelidelser

Fører drikkingen til hyppige toalettbesøk i løpet av dagen, men uavbrutt nattesøvn, kan vi konstatere at det ikke dreier seg om overaktiv blære. Den vil holde det gående hele døgnet.

Kombinert med endring av drikkemønster oppfordres pasienten til daglig bekkenbunnstrening. Knipeøvelser er mest effektive mot stressinkontinens, men kan også bedre problemene med overaktiv blære.

– Dersom dette ikke hjelper, finnes det ulike former for behandling, beroliger Kvan, og viser til både medikamenter og enkle, operative inngrep.

Flere enn urolog Kvan undrer seg over hvorfor det er så lite åpenhet rundt blærelidelser. At noen kjendiser åpent har fortalt om sine lekkasjeproblemer, har nok lettet noe, men fortsatt velger de fleste å tie. I stedet for å søke hjelp, velger de å isolere seg. Som Kvan noe spøkefullt uttrykker det: «De sitter der alene med blæren sin», men blir alvorlig når han fortsetter: 

– En overaktiv blære går først og fremst ut over livskvaliteten og selvfølelsen. Enkelte dropper å delta i aktiviteter vi andre tar som en selvfølge. Det er umulig å dra på shoppingrunde når man ikke aner hvor den nærmeste doen er, og mange velger å avstå fra kino og teater fordi de ikke kan holde seg gjennom en hel forestilling. Hele tiden å være redd for å tisse på seg, er en stor utfordring for selvfølelsen. Siden det nå er god hjelp å få, kan jeg bare oppfordre til å snakke åpent om problemene i stedet for å måtte lokalisere toalettet hver gang man kommer på et nytt sted.

Skamfølelse og mangel på åpenhet gjør det vanskelig å vite hvor mange som i realiteten lider av urgeinkontinens. 

Som Sissel Overn sier det: – Mitt inntrykk er at vi er blitt flinkere til å ta opp helseproblemer både med våre nærmeste og med legen. Men det er klart at ingen skryter av at de tisser på seg, og hele tiden er engstelige for ikke å nå toalettet i tide. Det er ikke så lett å få tak i disse pasientene når de holder plagene skjult. Derfor oppfordrer jeg alle med vannlatingsproblemer å ta kontakt med lege. Det er mye hjelp å få, både behandling av lidelsen og gode hjelpemidler som gjør det lettere å leve med lekkasje. 

Les også: Vann i kroppen: Slik blir du kvitt vannansamlingene som gir hovne ben!

Fakta om inkontinens

Stressinkontinens (eller stressblære) er ufrivillig tap av urin under fysisk anstrengelse. Det betyr at du lekker når du nyser, ler, løfter, reiser deg fort, jogger eller hopper. Stressblære skyldes at muskler og bindevev i bekkenbunnen er blitt for svake, for eksempel etter en fødsel eller på grunn av arvelig disposisjon. Stressinkontinens er den vanligste formen for inkontinens hos kvinner, men kan både forebygges – og bedres – gjennom knipeøvelser. 

Urgeinkontinens er plutselig og sterk trang til vannlating, som kan føre til store urinlekkasjer. Det finnes flere typer piller som gjør at blæren ikke trekker seg så lett sammen. Den nyeste, Betmiga, ble lansert på det norske markedet i 2013. Studier viste at pasientene opplevde færre toalettbesøk og mindre bivirkninger (som munntørrhet) enn med de pillene som til da var tilgjengelige. Noen pasienter foretrekker plaster fremfor piller. Dette fungerer på samme måte og skiftes to ganger i uken. 

Å sprøyte inn Botox inn i blæreveggen ved hjelp av 20 små stikk, er et operativt alternativ til medikamenter. Det fører til at blæren roer seg ned, uten å miste evnen til å tømme seg. Virkningen kan vare opptil et år. 

Blandingsinkontinens er når begge de ovenstående forekommer samtidig. 

Overflowinkontinens er mest vanlig hos menn, men kan også sees hos kvinner som tømmer blæren dårlig og det rett og slett renner over en skvett.

Fakta om inkontinens

I likhet med de fleste norske leger i dag, er Strand både betenkt – og tilbakeholden – når det kommer til å skrive ut resept på antibiotika. Utsiktene til resistent bakterieflora henger over hodene våre, og kvinner med hyppige infeksjoner kan lett havne i en uheldig sirkel med gjentatte kurer som også ødelegger tarmfloraen. Som et forebyggende alternativ kan legen skrive ut Hiprex på blå resept, en type medisin som gjør at urinen blir surere. 

– pH-verdien i urinveien er avgjørende for hvorvidt bakteriene trives, forklarer Strand, og fortsetter. – Urinen veksler fra å være lett basisk til lett syrlig. Bakteriene liker seg dårlig i surt miljø. Et naturlig alternativ til legemidler er tilskudd av tranebær. Det er gjort en del forskning som viser at tranebær kan hindre bakteriene i å henge seg fast i urinrøret, det vil si at selve hekteanordningen later til å bli skadet av tranebær. Det gjør det også lettere å skylle ut bakteriene. Selv råder jeg også pasienter med gjentagende urinveisinfeksjoner å ta en ganske høy dose av c-vitamin. Et daglig inntak av 2–3 mg c-vitamin gir både surere miljø og er generelt bra for immunforsvaret. 

Blære overgangsalder

HYPPIGE BESØK: Kvinner som har passert overgangsalderen, rammes oftere enn andre.

© Getty Images

Den sårbare kvinneblæren

Blærekatarr er en lidelse som de fleste kvinner har fått kjenne på i løpet av livet. Mest plaget er kvinner som har passert overgangsalderen. 

Den som har hatt urinveisinfeksjon, vet hvor plagsomt – og smertefullt – det kan være. Hvordan det svir og brenner når man tisser, og hvordan man er nødt til å fly på toalettet i ett sett – bare for å presse ut noen dråper. Det er ingen tvil om at det dreier seg om blærekatarr, som er den vanligste formen for urinveisinfeksjon. Smertene skyldes at bakterier – som oftest e-coli fra tarmen – har forvillet seg til urinrøret og spredt seg videre opp til urinblæren. 

At kvinner generelt plages langt mer av blærekatarr enn menn, er at det rent fysiologisk er kortere avstand mellom endetarmsåpning og urinrør. Med unntak av gravide er eldre kvinner mest utsatt, noe dr. Roald Strand ved Kilden helse forklarer slik:

Blæren og overgangsalderen

Kvinner som har passert overgangsalderen, har som oftest mer følsomme slimhinner. Det gjør at bakteriene lettere får feste og fører til infeksjon. De rammes derfor oftere av urinveisinfeksjon. Den andre grunnen er at det å få tømt blæren helt blir et problem med økende alder. Derfor er det viktig å bruke god tid på toalettet. Kjenner man at det fortsatt er urin igjen, kan det hjelpe å reise seg opp og deretter sette seg ned igjen når man tisser. 

Strand understreker at blærekatarr er en lidelse man bør ta på alvor. – Har bakteriene først festet seg, går infeksjonen sjelden bort av seg selv. Du bør derfor gå til lege med en urinprøve for sjekk. Hun eller han vil da velge et bredspekret antibiotika og sette deg på en kur som går over tre til seks dager, avhengig av hvor hissig infeksjonen er. Ubehandlet blærekatarr kan føre til at bakteriene beveger seg opp til nyrene og forårsaker nyrebekkenbetennelse. Da snakker vi om en alvorlig tilstand med feber og store smerter. Uten behandling kan det være risiko for at nyrene blir skadet, eller at bakteriene sprer seg ut i blodet og i verste fall fører til blodforgiftning.

Les også: Cathrine har ALS: – Jeg mister langsomt meg selv

Urologens råd

I følge dr. Espen Kvan kan mange redusere plagene ved hurtig vannlating med enkle justeringer i hverdagen. 

Tenk over når på døgnet du drikker, og vurder om du kan drikke mindre. Vent gjerne til du blir tørst. 

Mange har gjort det til vane å tisse «for sikkerhets skyld» for å unngå situasjoner hvor de virkelig må. Det er faktisk mulig å disiplinere sin egen blære. Tren den opp til å bli mer utholdende og at den fylles opp før den tømmes. Det handler om å knipe igjen – og tenke på noe annet til trangen går over. 

Øv deg opp til å bli sjef over din egen blære. Har du nylig vært på do, og kjenner at du må tisse igjen etter en halvtime, bør du prøve å la være. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...