© Getty Images

Ekspertens tips for et bedre sexliv

Sex er viktig for parforhold og livskvalitet blant voksne – 9 av 10 nordmenn over 40 synes at sex er viktig i et forhold, viser en fersk spørreundersøkelse.

6. mars 2020 av Cecilie Espensen

1000 nordmenn har deltatt i spørreundersøkelsen «Sex over 40», som er gjennomført av Norstat på vegne av Pfizer. I undersøkelsen kommer det frem at 9 av 10 over 40 synes at sex er viktig i et forhold og at 6 av 10 synes at livskvaliteten deres ville blitt bedre om de hadde sex oftere. 

Begge kjønn vil ha mer sex

Undersøkelsen viser at 68 prosent av mennene og 58 prosent av kvinnene svarte at deres livskvalitet ville vært bedre hvis de hadde sex oftere.

Også de over 70 mener at mer sex gir økt livskvalitet: Over 54 prosent av nordmenn over 70 år synes de vil ha bedre livskvalitet hvis de har sex oftere, kun 1 av 10 sier at sex ikke er viktig i et forhold. 

Misfornøyd med hyppighet

3 av 10 kvinner er misfornøyd med hvor ofte de har sex (29 prosent), og av disse vil 22 prosent ha mer sex enn partneren sin – sistnevnte tall har sannsynligvis sammenheng med at 450 000 norske menn sliter med ereksjonssvikt. Her kan enklere tilgang på medisin bidra til en bedre livskvalitet.

Sex to ganger i uken

70 prosent av alle nordmenn over 40 er seksuelt aktive. Det er liten forskjell på hvor ofte man har sex blant de som er i 40-, 50- og 60-årene. Når de blir spurt hvor ofte de har sex, svarer ca. 2 av 10 ukentlig, 2 av 10 månedlig og 2 av 10 sjelden. 

70-åringer er noe mindre aktive, men 55 prosent er fremdeles seksuelt aktive, mens 25 prosent har sex oftere enn 1 gang i måneden. 

Les også: Slik tar du sexlysten tilbake

Bente Træn er seksualvaneforsker og professor i helsepsykologi ved Universitet i Oslo. Hun har også gitt ut flere bøker om seksualitet. 

Langt forhold = Mindre sex

Selv om frekvensen avtar noe fra vi er 40 til vi er i 70-årene, er ikke alderen det mest avgjørende for hvor ofte vi har sex. Hvor lenge vi har vært i et forhold er viktigere:

Blant de som har vært sammen i mindre enn 3 år, har 7 av 10 sex minst en gang i uken eller mer. Blant de som har vært sammen i over 20 år, er det kun 3 av 10 par som har sex mer enn 1 gang i uken.

Helsen er viktig for sexlivet

Bente Træen, seksualvaneforsker og professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo, kan si seg enig i resultatene som kommer frem av spørreundersøkelsen «Sex over 40», men mener det er flere ting som definerer livskvalitet.

– Livskvalitet er et bredt begrep som rommer mange faktorer, sier Træen. – Det handler ikke bare om sex, men også om helsetilstand. God mental helse og en velfungerende kropp er også noe vi legger i begrepet livskvalitet.

Træen jobber nå med et internasjonalt prosjekt om sexvaner i aldersgruppen 60+, hvor funn i Norge, Danmark, Belgia og Portugal er sammenfallende og viser at det er en tydelig sammenheng mellom psykisk og fysisk helse – og livskvalitet.

– Vi ser at jo eldre man blir etter fylte 60 år, jo mindre viktig blir penetrering. Da blir fysisk berøring som kyssing, klemming og beføling en viktigere del av sexlivet, forteller Træen.

En tilpasning til både alder, fysisk og psykisk helse og aldersrelaterte endringer er viktig for å ha et godt sexliv, ifølge professoren.

– Vi går gjennom ulike faser i livet. Når man er ung og i et nytt forhold, så er man veldig seksuelt aktiv. Så kommer småbarnsperioden og da er man lite seksuelt aktiv. Og så kommer en ny periode i 40- og 50-årene der man har bedre tid, men kanskje lite overskudd og energi til sex. Det kan være ulike grunner til det, som for eksempel en jobb som krever for mye av deg. 

© Getty Images

Stress er negativt for lysten

Kvinner og menn er skrudd sammen forskjellig: Mens en mann vil bruke sex som avstressing, har ikke vi kvinner lyst på sex når vi er stresset. Træen råder oss til å ta grep.

– Generelt har kvinner mange stressfaktorer i livet sitt som kan påvirke den seksuelle apetitten. For det første er vi samvittighetsfulle, og med mobilen på døgnet rundt, er det fort gjort at jobben invaderer privatlivet vårt og stjeler både tid og energi fra oss. 

For det andre er det mange som kjenner på en mangel på takk og anerkjennelse for alt det praktiske vi gjør i hjemmet og som påvirker humøret negativt. La partneren din oppleve det ved å legge ned «arbeidet» og se om det ikke blir en forandring. 

Bli en aktiv deltager i ditt eget liv, sett deg ned og kjenn på dine egne seksuelle behov og fortell din partner hva du ønsker og trenger. 

Overgangsalderen påvirker sexlivet

Hormonelle endringer er en annen faktor som påvirker sexlivet vårt.

– Fra rundt ca. 50 år og utover går kvinnekroppen gjennom store hormonelle forandringer som påvirker sexlysten vår. Da kan man i samråd med lege vurdere østrogentilskudd. Men for at det skal ha en positiv virkning, forutsettes det at man har hatt og fortsatt ønsker å ha sex, avslutter Træen.

Ekspertens tips for et bedre sexliv 

1. Legg fra deg mobilen. Mobilen er en tidstyv og en stressfaktor. Vi kvinner reagerer seksuelt negativt på stressfaktorer – vi trenger å være avstresset for å ha sex, mens menn tar ut stress gjennom sex. 

2. Kjenn på egne behov. Hva ønsker du? Fortell din partner hva du vil ha. Bli en aktiv deltager i ditt eget sexliv.

3. Lek mer. Sørg for å oppdatere deg på nye ting og se på sex mer som en lek. En årsak til at hyppigheten avtar i forhold som har vart lenge, er at sexen blir rutinepreget og kjedelig. 

Les også: Finn din erotiske identitet

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...