© Svein Finneide / Getty Images

Finn din erotiske identitet

Den modne kvinnens seksualitet har stort potensiale – men vi må ofte lære oss å oppdage vår lyst og nytelse, mener parterapeut og sexologisk rådgiver Anne Amlund Olafsbye. Ta ditt erotiske jeg på alvor, med et lekende glimt i øyet og nyt reisen!

19. august 2019 av Madeleine Ferre

Den modne kvinnens seksualitet er et mulighetsrom, sier Anne Amlund Olafsbye, EFT-parterapeut og spesialist i sexologisk rådgivning, ved Asker og Bærum Parterapi. Hun møter mange kvinner i 40–50-årsalderen som har kommet bort fra sitt erotiske og seksuelle jeg gjennom et langt samliv. Ofte fordi de har levd med menn som har «båret» den seksuelle delen av relasjonen. Da er det flott å utforske sin erotiske identitet og finne ut av hva den rommer!

Tenker du på din erotiske identitet?

Kvinnen må selv finne hva som vekker lyst.

 – Når tenkte du sist på deg selv som en erotisk kvinne? Vet du hva som gir deg lyst? Kjenner du på en erotisk nysgjerrighet? Vet du hva som er viktig for deg som erotisk kvinne? Med andre ord: Tenker du på hva som er din erotiske identitet? sier Amlund Olafsbye. 

Hun beskriver identiteten som hele den sammensatte og foranderlige fortellingen om «hvem du er», en indre monolog og en ytre dialog med andre som gjensidig påvirker hverandre og gjenskaper identiteten igjen og igjen. 

– Den erotiske identiteten din påvirkes av livet du lever og de seksuelle og erotiske erfaringene du gjør deg og meningen du gir dem. Og den påvirkes av hvordan du blir sett og anerkjent som en erotisk kvinne av partneren din, sier hun. 

SPØR DEG SELV: – Vet du hva som er viktig for deg som erotisk kvinne? spør Anne Amlund Olafsbye, parterapeut og spesialist i sexologisk rådgivning.

© Svein Finneide

Et større erotisk potensiale 

Kvinnen kan likevel kjenne lyst, uten å virkelig nyte.

– Mange kvinner har knyttet sin erotiske identitet sterkt til kroppens utseende og lider av det som kalles «spectatoring»: et kritisk, vurderende blikk på egen kropp og atferd med manglende evne til kontakt og nærvær. Jeg oppfordrer kvinner til å øve seg på å rette oppmerksomheten mot nytelsen, sier Amlund Olafsbye. 

Hun minner om at kroppen din bærer og rommer hele din levde historie og avspeiler det unike ved deg og ditt liv. Pleie er godt, men blir du for opptatt av å få den til å se ut på en bestemt måte, kan den bli fremmed og det blir enda vanskeligere å oppleve nytelsen. 

– Med alderen utvikler kvinnen et langt større erotisk potensiale og det er viktig at den emosjonelle og intellektuelle modningen og kroppen din følges ad, slik at det blir en totalopplevelse av nytelsen: nettopp ved at den tar med inn i det erotiske rommet alt som er deg, både dine styrker og dine sårbarheter, sier hun. 

Forestill deg et «erotisk rom» 

Kvinnen har stadig mye å oppdage om sin lyst og nytelse. 

– Du kan forestille deg din erotiske identitet som et «erotisk rom»! Hvordan er det å være der inne? Hva er det fylt av og hva ønsker du skal være der inne? Hvem er du i ditt erotiske rom? Hvordan har du det med deg selv og din elskede? Hvem er du, når du befinner deg der sammen med din partner? Hva kan hjelpe deg til slike opplevelser og hva er de største hindre for å oppleve rommet som godt å være i? spør Amlund Olafsbye. 

Dette er noe hun brenner for. 

– Den modne kvinnens erotiske rom har potensiale til å bli et rikt og meningsfullt sted å gå hen, som en motsetning til et liv hvor vi jager perfeksjonisme på det indre og ytre plan. Et frirom til lek, utforskning, intimitet, spenning og en dyp indre ro, sier Amlund Olafsbye. Hun beskriver det erotiske rommet som både trygt og i stand til å pirre usikkerheten. Dette gir muligheter for å vandre inn i fantasier og leke med hverandre og merke vår egen og den andres kropp. Vi kan forsvinne inn i oss selv og samtidig vite at den andre er der og tar imot når vi kommer tilbake. 

© Getty Images

5 TRINN TIL ET EROTISK ROM 

1. Forestill deg det erotiske rommet ditt Hvordan ser det ut? Hva er der inne som du er glad for, som er viktig for deg? Hva liker du der inne? Hva finnes der inne som «lager støy», som gjør det vanskeligere å nyte sex? F.eks. tanker, følelser eller en bestemt kroppsoppfatning. Skriv det gjerne ned. 

2. Finn ut hva du ønsker skal være på rommet ditt Hvilke behov har du som ikke blir dekket? Ofte unnlater vi å dele disse med partneren vår, fordi relasjonen ikke kjennes trygg nok. Vi er usikre på om den andre vil lytte og komme oss i møte. Det kan handle om at: du ønsker å utforske noe, du savner fortrolighet, trygghet eller spenning – eller kanskje du lengter etter tid til deg selv, til å merke egen kropp, egne behov og lyst. 

3. «Møblere» rommet ditt Hva er erotisk for deg? Hva vekker seksuelle følelser? Å «møblere» det erotiske rommet er som en oppdagelsesreise: Dra ut i det ukjente og finn inspirasjon. Et viktig afrodisiakum er å bringe deg selv til stede i din kropp og i her-og-nå. Bruk fantasien: er det å være naken i naturen, kle deg i myk silke, spise moden frukt, former for berøring/bli berørt på en spesiell måte, filmer, litteratur? Noen skriver sin egen seksuelle historie, mens andre blir kjent med den i terapi. 

4. Invitere partneren inn på rommet ditt På samme måte som du har et eget erotisk rom, har din partner det. Dere har også et felles erotisk rom. Inviter partneren inn i ditt erotiske rom! Fortell hva du er opptatt av og hvem du er som erotisk partner. Bygg opp fortrolighet i den intime relasjonen. 

5. Fortsett å utforske rommet ditt Vi er i stadig forandring og denne forandringsreisen må også seksualiteten følge med på. Det erotiske livet blir mer mangefasettert og rikholdig ettersom vi blir eldre, dersom vi sørger for oppmerksomt nærvær og opplevelser. Ta ditt erotiske jeg på alvor, med et lekende glimt i øyet og nyt reisen! For kvinner som har opplevd at deres erotiske rom har blitt invadert av andre, etter å ha vært utsatt for overgrep og grenseoverskridende opplevelser, kreves det et terapeutisk arbeid å gjøre det erotiske rommet til sitt eget.

Atle Austad, spesialist i klinisk psykologi og klinisk sexolog

© Svein Finneide

ET «ROM» TIL EROTIKK 

Selv en tilfredsstillende seksualitet med en mannlig partner, starter med at kvinnen utforsker «et eget erotisk rom», ifølge Atle Austad, spesialist i klinisk psykologi og klinisk sexologi ved Institutt for klinisk sexologi og terapi. 

DET EROTISKE ROMMET SOM BILDE 

– så lenge mannen slipper å forholde seg til det erotiske rommet som bilde. Menns seksualitet er visuell, men vi ser ikke et rom. Vi ser kun en kropp. En kropp er en kropp. Vi er «simple minds», sier Austad. 

Slik kommer vi inn på Salomos høysang, den mest poetiske av Bibelens bøker. Selv lar han seg ikke pirre, men tror dikterne må ha hatt en idé om at kvinner tente seksuelt på å bli beskrevet i bilder på det de liker best: staselige hus med søyler og mange rom eller kamre, gull, røkelse og myrra som gjerne er forbundet med noe kostbart, vin, salver og blomster og mye mat som smaker godt og gjør godt for kroppen. Et veldig fokus på det sanselige og vakre og nytelsen. 

– Rom som bilde på nytelse og seksualitet har nok likevel en lang tradisjon som det sikkert er noe flott i, sier Austad. 

BILDER TIL INSPIRASJON 

Han tror bare ikke menn forstår dette i dag. Det er mer fokus på kropp og kroppsdeler og fasongen på dette. De er opptatt av bilder, men ikke så lyriske og elegante som tidligere.

 – Kanskje vi menn bør lære av kvinner som beskriver kvinnens seksualitet som et rom med en rekke bilder for å illustrere de ulike sidene ved seksualiteten, og bruke det aktivt? sier han. Med mindre kvinner i dag vil finne det påtatt og kunstig eller kvinnediskriminerende, om menn gjeninnfører disse beskrivelsene.

– Kanskje er det mangelen på disse bildene som gjør at svært mange kvinner raskt går lei av sine menn seksuelt? Kanskje er det likevel en god idé? sier Austad.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...