1000 nordmenn har deltatt i spørreundersøkelsen «Sex over 40», som er gjennomført av Norstat på vegne av Pfizer. I undersøkelsen kommer det frem at 9 av 10 over 40 synes at sex er viktig i et forhold og at 6 av 10 synes at livskvaliteten deres ville blitt bedre om de hadde sex oftere.
Liten forskjell mellom kvinner og menn
Undersøkelsen viser at 68 prosent av mennene og 58 prosent av kvinnene svarte at deres livskvalitet ville vært bedre hvis de hadde sex oftere.
Også de er over 70 mener at mer sex gir økt livskvalitet:
Over 54 prosent av nordmenn over 70 år synes de vil ha bedre livskvalitet hvis de har sex oftere, kun 1 av 10 sier at sex ikke er viktig i et forhold.
Kvinner vil ha mer sex
3 av 10 kvinner er misfornøyd med hvor ofte de har sex (29 prosent), og av disse vil 22 prosent ha mer sex enn partneren sin – sistnevnte tall har sannsynligvis sammenheng med at 450 000 norske menn sliter med ereksjonssvikt. Her kan enklere tilgang på medisin bidra til bedre livskvalitet.
Sex 2 ganger i uken
70 prosent av alle nordmenn over 40 er seksuelt aktive. Det er liten forskjell på hvor ofte man har sex blant de som er i 40-, 50- og 60-årene. Når de blir spurt hvor ofte de har sex svarer ca. 2 av 10 ukentlig, 2 av 10 månedlig og 2 av 10 sjeldent.
70-åringer er noe mindre aktive, men 55 prosent er fremdeles seksuelt aktive, mens 25 prosent har sex oftere enn 1 gang i måneden.
Jo lenger forhold, jo mindre sex
Selv om frekvensen avtar noe fra vi er 40 til vi er i 70-årene, er ikke alderen det mest avgjørende for hvor ofte vi har sex. Det er hvor lenge vi har vært i et forhold som er:
Blant de som har vært sammen i mindre enn 3 år, har 7 av 10 sex minst en gang i uken eller mer. Blant de som har vært sammen i over 20 år, er det kun 3 av 10 par som har sex mer enn 1 gang i uken.

Eksperten: Bente Træen er seksualvaneforsker og mener at både god helse og sex er faktorer som definerer livskvalitet.
Livskvalitet er et bredt begrep
Bente Træen, seksualvaneforsker og professor i helsepsykologi ved Universitet i Oslo, kan si seg enig i resultatene som kommer frem av spørresundersøkelsen «Sex over 40», men mener det er flere ting som definerer livskvalitet:
– Livskvalitet er et bredt begrep som rommer mange faktorer, sier Træen. – Det handler ikke bare om sex, men også om helsetilstand. God mental helse og en velfungerende kropp er også noe vi legger i begrepet livskvalitet.
Træen jobber nå med et internasjonalt prosjekt om sexvaner i aldersgruppen 60+, hvor funn i Norge, Danmark, Belgia og Portugal er sammenfallende og viser at det er en tydelig sammenheng mellom psykisk og fysisk helse – og livskvalitet.
– Vi ser at jo eldre man blir etter fylte 60 år, jo mindre viktig blir penetrering. Da blir fysisk berøring som kyssing, klemming og beføling en viktigere del av sexlivet, forteller Træen.
En tilpassning til både alder, fysisk og psykisk helse og aldersrelaterte endringer er viktig for å ha et godt sexliv i følge professoren:
– Vi går gjennom ulike faser i livet. Når man er i et nytt forhold, så er man veldig seksuelt aktiv. Ser vi på livsløpet er småbarnsperioden en fase da man er mindre seksuelt aktiv. Og så kommer en ny periode i 40- og 50-årene der man har bedre tid, men kanskje mindre overskudd og energi til sex. Det kan være ulike grunner til det, som f.eks. en jobb som krever for mye av deg.
Bli en aktiv deltager i ditt eget sexliv
Kvinner og menn er skrudd sammen forskjellig: Mens en mann vil bruke sex som avstressing, har ikke vi kvinner lyst på sex når vi er stresset. Træen råder oss til å ta grep:
– Generelt har kvinner mange stressfaktorer i livet sitt som kan påvirke den seksuelle appetitten. For det første er vi samvittighetsfulle og med mobilen på døgnet rundt, er det fort gjort at jobben invaderer privatlivet vårt og stjeler både tid og energi fra oss. For det andre er det mange som kjenner på en mangel på takk og anerkjennelse for alt det praktiske vi gjør i hjemmet og som påvirker humøret negativt. La partneren din oppleve det ved å legge ned «arbeidet» og se om det ikke blir en forandring. Bli en aktiv deltager i ditt eget liv, sett deg ned og kjenn på dine egne seksuelle behov og fortell din partner hva du ønsker og trenger. Ta selv ansvar for dine egne behov, og la deg ikke bli et offer for partnerens behov.
Overgangsalder
Hormonelle endringer er en annen faktor som påvirker sexlivet vårt.
– Fra rundt ca. 50 år og utover går kvinnekroppen gjennom store hormonelle forandringer som påvirker sexlysten vår. Da kan man i samråd med lege vurdere østrogen- eller testosterontilskudd. Men for at det skal ha en positive virkning, forutsettes det at man faktisk selv fortsatt ønsker å ha sex, avslutter Træen.
Ekspertens tips for et bedre sexliv:
1. Legg fra deg mobilen. Mobilen er en tidstyv og en stressfaktor. Vi kvinner reagerer seksuelt negativt på stressfaktorer – vi trenger å være avstresset for å ha sex, mens menn tar ut stress gjennom sex.2. Kjenn på egne behov. Hva ønsker du? Fortell din partner hva du vil ha. Bli en aktiv deltager i ditt eget sexliv.
3. Lek mer. Sørg for å oppdatere deg på nye ting og se på sex mer som en lek. Finn ut hva som tenner deg seksuelt. En årsak til at hyppigheten avtar i forhold som har vart lenge, er at sexen blir rutinepreget og kjedelig.
Les også: Slik får du mer sanselig sex