Hjernen bli smart
Ikke surf på gammel erfaring:

– Det er slutt på den tiden da vi kunne stoppe å lære nye ting etter 50.

© Getty Images

Sjekk deg selv: Utfordrer du hjernen nok?

Vil du ha en effektiv og god hjerne - så må du bruke den!

2. april 2018 av Listbeth Pettersen

For å bli smartere må du ta grep!

Når vi unngår det som er fremmed for oss, mister vi ikke bare muligheten til nyttig innsikt om verden rundt oss, vi blir også litt dummere, skriver Taras spaltist Lisbeth Pettersen. 

Praktisert zen og mindfulness­meditasjon i 25 år:
Praktisert zen og mindfulness­meditasjon i 25 år:

Lisbeth Pettersen har bakgrunn som journalist og reiselivsgründer. Hun har gitt ut bøkene «Lev mer med mindfulness» og «Mental trening og mindfulness». Se mer på zenlounge.no eller møt henne på Tara Weekend i år!

© Foto: Esten Borgos Makeup: Therese Dombek

Gjør noe nytt

Forskning har beskrevet det gjentatte ganger: Vil du ha en god og effektiv hjerne – så bruk den! Gi den utford­ringer. Lag nye spor i sinnet ved å prøve noe nytt.

Hele 95 prosent av det vi tenkte på i går, er det samme vi tenker på i dag. Hjernen gjentar seg selv, og kan subbe et helt liv rundt i hamsterhjulet, hvis den ikke får nye og interessante oppgaver.

Øvelse:

  1. Tenk etter hva du gjør i løpet av en dag.
  2. Gi deg selv en ny utfordring, gjør noe du aldri har gjort før. 
  3. Det kan enten være stort eller smått, men det bør være hyppig, og helst hver dag!
  4. Kjenn etter om du merker forskjell på deg selv etter et par uker, kanskje du har det mer gøy også?

Kilder og mer informasjon: prestativo.noeconomio.no, researchgate.net

Hjernen på autopilot

Hjernen er en biologisk computer som repeterer seg selv i det uendelige, hvis vi ikke fôrer den med nye oppgaver. Uten påfyll går den over til autopilot, og da blir det smått med både ny lærdom og personlige erkjennelser.

I en amerikansk studie, «Habits Across the Lifespan», har forskere ved Duke University sett på menneskers trang til å følge gamle vaner, heller enn å eksperimentere med noe nytt. 

Studier viser at de fleste av oss repeterer væremåten 47 prosent av tiden. 

Vi gjør det vi gjorde i går, og tar sjelden sjansen på å prøve noe nytt, enten det gjelder hvilken restaurant vi går til, hva slags rett vi velger, eller den ruten vi tar på hjemveien.

Mindre tilstede i nået

Årsaken til at hjernen velger den komfortable rutinen, er at det velkjente krever mindre av oss. Altså en form for bekvemmelighet. Problemet er at når hjernen lettere går på autopilot, og da blir vi også mindre til stede i nået. Og vandrer rundt i livet som levende roboter.

Men det mest slående med studien fra Duke, er at eldre mennesker ikke er større vanedyr enn de yngre! Vi blir tidlig preget av vaner, og holder på dem gjennom livet.

Dette gjelder likevel ikke alle. Noen har en annen innstilling. 

De lever av å gi seg selv utford­ringer. Denne typen finner vi ofte blant gründere. Så hva kan vi lære av dem?

Heidi Kolstø Economio
Ville tenke annerledes:

Heidi Kolstø (56) er samboer, mor til tre voksne barn, fostermor og bestemor til fire. Hun bor i Haugesund, er utdannet ingeniør.

© Espen Borgos

Detaljorientert

Heidi Kolstø ville prøve noe nytt og ble gründer da hun sa opp jobben sin som leder for 20 år siden. Hun har siden den tid startet flere selskap innen teknologi og regnskap. 

Den siste oppfinnelsen hennes er et nytt brettspill for familier, Economio, som skal lære ungdom å disponere/prioritere sin egen økonomi.

Hvilke egenskaper må du ha for å kunne være gründer?

– Jeg har måtte lære meg å bli litt mer grundig, og vet at detaljer kan bety hele forskjellen. Jeg er fremdeles ikke god nok på det, og da er det viktig å ha med folk på laget som har de egenskapene jeg er svak på.

Motiveres av nytenking

Så hva er det som motiverer deg?

– Jeg motiveres av å møte mennesker som tenker helt annerledes enn meg, og elsker å kaste meg ut i ting jeg aldri har gjort før. For eksempel utforske all den nye teknologien som kommer nå, og som vil endre hele samfunnet vårt.

Hvordan kommer du i gang med en oppgave som virker overveldende ved første blikk?

– Når jeg står overfor noe komplekst, klikker alle sansene inn. Overmotet slår seg på; jeg tror genuint at jeg kan finne en vinkel som ingen andre har sett. At dette klarer jeg! Litt som Pippi. I slike situasjoner vegrer jeg meg ikke for detaljer, blir superfokusert og går dypt.

– I noen situasjoner er dette en uvurderlig egenskap, sånn som da jeg bestemte meg for å lage et brettspill. Da leste jeg alle forumer, bøker og forsket på området som om jeg skulle opp til en doktorgrad.

Holdninger bør endres

Du kaller deg feminist. Hva innebærer det?

– Jeg blir litt forbanna når noen sier at vi er kommet så langt i Norge på likestilling at vi ikke trenger feminister lenger. Det er for eksempel et faktum at menn gjennomsnittlig har over 6000 kroner mer i månedslønn enn kvinner her i landet. 

– For meg er allikevel det å være feminist synonymt med det å ha respekt for enkeltmennesket, ikke bare om forholdet mellom kvinner og menn. På mange måter viser #metoo-kampanjen hvor kort vi egentlig er kommet. Det gjenstår å se om samfunnet faktisk blir endret etter #metoo, men det har vist at vi har mange holdninger som bør endres.

Komfortsonen

Hva tror du endringsvegring kommer av?

– Jeg tror vi har en altfor liten radius på komfortsonen, og gjør lite for å utvide den. Hvis vi vil ha fremgang må vi øve på dette hver dag. Vi bør bli mer bevisst på hva som lager motstand og tråkke rett inn i det. Kanskje snakke med sidemannen på trikken, holde en tale i et selskap. Finn ut hva som er ubehagelig for deg og prøv det, øv på akkurat det hver dag. Slik trener du deg opp til å tåle mer og trives i flere situasjoner.

Ikke surf på gammel erfaring

Heidi Kolstø mener at evnen til å endre seg blir ekstremt viktig fremover, kanskje viktigere enn utdannelsen du har i bunnen.

– Det er slutt på den tiden da vi kunne stoppe å lære nye ting etter 50. Det er ikke lenger mulig å surfe på gammel erfaring. Prøver du på det, så er du ferdig. For første gang i historien er det de under 30 som i hovedsak driver utviklingen fremover. Det kan være en utfordring for selvfølelsen til oss som er litt mer oppi årene.

Prøv og feil

Hvordan takler du å feile? Er du aldri redd for å drite deg ut?

– Jeg er overbevist om at det er akkurat det å feile som gjør at vi utvikler oss til å bli bedre arbeidstakere, ledere, ektefeller og foreldre. Og ikke minst, bedre mennesker. Men det betinger at du klarer å innrømme feil, lære av dem og tenke at dette er bra for deg. Kanskje andre til og med kan lære av feilene du har gjort? 

– Jeg må jo allikevel innrømme at jeg også av og til har noen søvnløse netter og føler meg skikkelig dum, spesielt når jeg har tråkket for langt utenfor det jeg egentlig kan, eller komfortsonen min. Da sier jeg til meg selv igjen og igjen: Den eneste som aldri gjør feil, er den som aldri gjør noe.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...