5 fantastiske matvarer for hjernen
Gi hjernen din riktig næring, og den vil si "takk for maten" ved å bli skarpere, raskere og mindre stresset.
Hjernen din er litt av en feinschmecker. Bare når den får servert det ypperste, fungerer den optimalt. Samtidig er den en storspiser. Hjerneceller krever dobbelt så mye energi som andre celler i kroppen. Det er derfor du skal skjemme bort hjernen din.
Nyere forskning har vist at en sunn livsstil og riktig mat kan gi deg bedre konsentrasjon, hukommelse og reaksjonstid, mindre stress og til og med beskytte mot hjernens naturlige aldring. Kombinerer du med regelmessig mosjon får du en optimal beskyttelse av hjernen.
Denne menyen stimulerer, styrker og beskytter hjernen din.

Linfrø reparerer hjerneceller
Linfrø er i likhet med nøtter og fet fisk en god kilde til omega-3-fettsyrer. De er spesielt viktige for overførselen av hjerneimpulser. Omega-3 er også med på å reparere og danne nye hjerneceller, og på den måten inngår de i forsvaret mot naturlig aldring av hjernen. Ny forskning har vist at et kosthold med mye omega-3 beskytter mot Alzheimer, og det kan til og med være en effektiv behandling i tidligere stadier av demens.

Blåbær bedrer korttidshukommelsen
Blåbær og andre mørke bær, som aronia og acai, er spesielt rike på de superkraftige antioksidantene antocyaniner som beskytter kroppen og hjernen mot skadelige stoffer. Og blåbær har særlig god effekt på hjernen. Forskning fra Tuft University i USA har vist at blåbær kan bedre korttidshukommelsen samt bremse nedbrytningen av hjerneceller, som skjer ved for eksempel Alzheimer.

Egg gir bedre konsentrasjon
Kolin finnes i store mengder i egg - og i mindre omfang i kjøtt, soyabønner og nøtter. Kolin er et B-vitamin som fungerer som byggestein for et viktig signalstoff som finnes i hjernen og nervesystemet. Forskning har vist at kolin kan være med på å øke konsentrasjonen, heve stressterskelen og senke reaksjonstiden.

Avocado gir hjernen oksygen
De enumettede fettsyrene i avokado setter ekstra fart i sirkulasjonen og blodgjennomstrømningen, som igjen betyr et lavere blodtrykk og mer oksygen til hjernen. Det gir hjernen gode arbeidsforhold. Avokado inneholder også store mengder E-vitamin som beskytter hjernecellene.

Fullkorn styrker hukommelsen
Kornprodukter er gode kilder til folinsyre, vitamin B6 og B12, som i forsøk har vist seg å kunne forbedre hukommelsen. Samtidig tyder forskningsresultater på at alle tre vitaminene kan være med på å senke nivået av homocystein i blodet. Homocystein er en aminosyre som kan øke risikoen for å utvikle Alzheimer. Fullkornsprodukter holder dessuten blodsukkeret mer stabilt enn prosesserte kornprodukter - det sikrer hjernen de beste betingelsene.
