Nå for tiden, i den unormale pandemisfæren vi befinner oss i, er det lett å gå seg selv på nervene. Og går du deg selv på nervene, er det innlysende at andre menneskers nærtramping kjennes enda bedre. Det finnes nok av triggere der ute. Han eller hun som sneier deg med sykkelen, viljesterk og uten munnbind. Eller gubben i butikken, han som kommer helt inn i intimsonen (for øyeblikket minimum en meter eller to), og ikke enser annet enn sitt eget hastverk. Andres ubetenksomhet blir som røde flagg i hverdagen. Vi trasker på tur i parker, innretter oss i kø for ikke å puste på hverandre når vi passerer. På gangbroen kan det stoppe helt opp når gamle venner treffes og glemmer regler, eller gir f og du må spørre om de kan flytte på seg og lage en meter med luft. Minst.
Ofte handler forglemmelser om ubevisste øyeblikk. Ikke at vi gir blaffen. Små stunder hvor vi mister fokus. Hvor sinnet – the mind – flyter ut i perifer tanketumling. Når vi ikke er der kroppen er – og lar humla suse.
Det skjer med oss alle. Selv for en toppolitiker eller en professor. For vi er ikke opplyste. Forskning viser at vi høyst er 50 prosent av tiden i nået. Og antagelig mindre. Når nået drukner i tanker, agerer vi på rutine. Da følger vi gamle innarbeidede vaner som ikke inkluderer årets lærdom om meter, masker og antibac.
I spesielt stressfulle perioder er det lett å føle seg omgitt av idioter. Og reise bust. Det gjør bare at vi får det vondt med oss selv.
Den kloke britiske komikeren Russell Brand forteller i podkast-serien «Under The Skin» hvordan han unngår å gå fra vettet – på grunn av de andre. Brand sier at han i et par uker i isolasjon oppdaget at han var mindre stresset enn før, noe som fikk ham til å innse at det er samhandlinger med tilfeldige mennesker som normalt utløser irritasjon. Og at den interne kommunikasjonen i familien fungerer bra.
Det handler om kvaliteten på kommunikasjonen, mener Brand. Når han tar opp et potensielt sårbart tema innad i familien, sjekker han først sitt eget irritasjonsnivå. Han prøver å skille klart mellom fakta i saken, og det han føler selv.
Epidemien har vist ham at han lettere blir irritert på fremmede, spesielt i «akutte» situasjoner, enn på sine folk, enten det er familien, venner eller kolleger som har noenlunde det samme synet på livet som han selv. Og han har lært noe underveis: Samhandlinger med fremmede går langt bedre når han på forhånd minner seg selv om å være vennligsinnet og ha medfølelse, selv med de som ikke står ham nær. Selv fremmede. Brand praktiserer en tilnærming der han inntar den samme kjærlighetsfulle innstillingen som han ville hatt til en bror eller søster. Dette gjør det lettere å ramle inn i små og store konflikter. Og når han husker å observere følelsene sine underveis, unngår han at negative emosjoner eskalerer.
Dette er mindfulness i praksis, men ikke alltid lett å huske når vi uforberedt dumper inn i en situasjon. Med godvilje kan vi trene i kjente omgivelser. Forberede oss bedre før vi tar akkurat den praten. Kanskje vi kan unngå å komme i forsvarsposisjon. Kanskje ikke.
Les også: Slik oppdager du en depresjon

At vi i det hele tatt prøver å oppdra oss selv, får komme på plussiden. Hver gang vi feiler, bør vi tilgi oss selv, gi poeng for at vi forsøkte, og prøve på nytt. Test triksene til Russell Brand. For de virker – når man ikke glemmer seg.
Ifølge forskning stemmer det at vi lettere blir irritert på folk som har et annet syn på livet, enn vi har selv. Irritasjon, frustrasjon og misforståelser oppstår også lettere når vi kommuniserer med folk fra andre kulturer.
En studie i regi av Norges Handelshøyskole viste at norske selskap ofte har kommunikasjonsproblemer over landegrensene. Mangelfulle engelskkunnskaper og kulturforskjeller er begge egnet til å skape forvirring og irritasjon. Nordmenn er dessuten ofte litt vel direkte, noe som kan få oss til å bli oppfattet som uhøflige, verre enn vi faktisk er. Irriterende nok.
Men det er ikke bare møter med andres kulturer og hemninger som kan tirre oss. Privat irriterer vi oss grønne over våre egne landsmenn og -kvinner. Særlig i ferien. Frende Forsikring og Norstat har gjort en undersøkelse om hva som plaget nordmenn mest den sære sommeren 2020. Her kommer det frem at mennene irriterte seg dobbelt så mye som kvinnene over andre nordmenn – og -kvinner – ved feriering i eget land. Og at kvinnene ble mest plaget av faren for flåttbitt.
Les også: Hva er empati?
Her er ti-på-topp-listen over irritasjonsmomenter, da er du advart.
- Været
- At det ikke blir skikkelig varmt
- At jeg egentlig vil til utlandet
- Mygg
- Andre nordmenn
- Flått
- Temperaturen i havet
- Kø til attraksjoner
- At det er lyst når jeg skal sove
- At det er dyrt å feriere her