Slankesesong
© Johs Bøe

Kommentar: Slik går du ned 10 kilo på en måned

Jeg avslører hemmeligheten bak den ultimate slankekuren. Det er mulig du ikke kommer til å like den.

30. desember 2016 av Marthe Reienes

Hvor mange kalorier er det i en avokado? Det var temaet rundt lunsjbordet i dag. Oppegående, smarte damer brukte dagens arbeidspause på å diskutere hvor mange kalorier det var i en avokado.

Like sikkert som at slankesakene skyller over oss rundt nyttår, så kommer også motsatsene. Jeg begynte pliktskyldig å skrive på et hjertesukk om hvordan vi må slutte å slanke oss. Men så innså jeg at det er ikke så enkelt. Det er et par faktorer som kompliserer bildet. Statistisk er nordmenn mer opptatt av sunnhet og helse enn noen gang før. Samtidig har vi høyere BMI enn før. Vi har duppeditter på armen for å huske å bevege oss nok, vi gjennomfører triathlon (jeg sier ”vi”, men mener ”de”) og sitter likevel altfor mye stille.

Slank med softis

En siste kompliserende faktor er mitt eget rotete forhold til kropp. Hvem er jeg som skal mene noe sterkt om dette, når jeg har stått og tråkket i den slanke-smørja selv så mange ganger? Det singler i glasshus. Men hvis du spør litt rundt, så viser det seg at de fleste damer har et – i beste fall – sammensatt forhold til dette temaet. 

Enhver dame husker akkurat hvor hun var og hva hun hadde på seg første gang hun fikk en kommentar fra en mor eller en bestemor eller en venninne om å være ”godt i hold” eller ”er du sikker på at du skal ha en bolle til?”. (En jeg snakket med hadde fått tips fra en voksen slektning om å spise softis, for det var så lett å spy opp igjen).

Og bak den moren eller bestemoren har det selvfølgelig stått enda en dame med sine egne uoppnåelige idealer og projisert sin egen usikkerhet over på datteren. Og sånn går det kompliserte kroppsbildet i arv fra jente til jente i generasjoner. Og i Paris sitter det menn som bestemmer hvordan damemoten skal se ut, basert på hva som ser best ut på en tynn guttekropp.

Sunnhet og tjukkhet

Det bruser i meg, jeg lengter etter å gjøre opprør, men det stopper opp, for jeg vet ikke hva jeg skal gjøre opprør MOT. Er det idealene eller kjønnsrollene eller forfengelighet eller det overflatiske samfunnet eller min egen dårlige viljestyrke og evige dobbeltmoral? Eller bare min egen manglende evne til å la det prelle av? Jeg aner ikke.

”Jammen det er jo ikke sunt å være tjukk”, sier de som synes at jenter skal ha en lav BMI. Og det har de rett i. Men det er ikke sunt å være nevrotisk heller. Og det er i hvert fall ikke sunt å være tjukk i hodet. Men det er uansett ikke poenget. Ta gjerne ansvar for egen helse. Gå ned noen kilo hvis helsen din trenger det. Gå deg en tur hvis det får deg opp av sofaen. Tren crossfit hvis du liker å føle deg sterk. Lær deg å klatre hvis det gir deg mestringsfølelse. Gi kroppen maten den trenger. Sett pris på hva kroppen din får til heller enn hvordan den ser ut.

Og slutt å gi slankehysteriet så stor plass. Slank slankehysteriet. Send slankehysteriet på lavkarbo, gi det en fastekur, en tarmskylling og en proteinshake.

Verdens mest effektive slankekur

Slanking er en milliardindustri. Husk at noen tjener seg feite på at du alltid tror du burde være litt tynnere.

Og mens slankehysteriet slanker seg, så kan vi andre begynne å tenke på noe viktigere. Skape ekte relasjoner. Tenke store tanker. Filosofere. Le.

Og så til avsløringen av verdens mest effektive slankekur: Det er tre år siden jeg gikk ned 10 kilo på en måned. Kiloene raste av. Jeg fikk masse skryt for at jeg så godt ut. 

”Du ser ut som en modell!” sa en. Hemmeligheten? Jeg hadde kreft. Marthe Reienes (37) er journalist og spaltist i Tara. Følg henne gjerne på Instagram

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...