Marthe Reienes: Tanker fra en overtenker
© Johs Bøe/ Illustrasjon: Rune Markhus

Kommentar: Tanker fra en overtenker

Et vanlig menneske tenker rundt 70 000 tanker på en dag. Jeg er ganske sikker på at jeg tenker det dobbelte.

19. september 2016 av Marthe Reienes

Hva mente hun EGENTLIG med det enhjørning-ikonet i tekstmeldingen? Hvordan skal jeg komme meg til det kurset om et halvt år når jeg ikke vet hva slags billettsystem de har på kollektivtransporten i den byen? Tenk om begge vingene faller av dette flyet på likt?

Et vanlig menneske tenker rundt 70 000 tanker på en dag. Jeg er ganske sikker på at jeg tenker det dobbelte. 

Ikke fordi jeg er spesielt lur, men fordi tankene mine aldri slutter å gnure og skure, de krisemaksimerer og ser muligheter, de formerer seg, de går i ring på gulvet mens de maler og knurrer, de kan aldri bestemme seg, å herregud så sliten jeg kan bli av det.

Et nytt nivå av høydeskrekk

Da jeg flyttet til en ny leilighet øverst i et høyt bygg for noen måneder siden, så brukte jeg uforholdsmessig mye energi på å lure på om bygget kunne velte og slå ned nabobyggene som en dominorekke. Noen kan få litt flakkende blikk når jeg forteller sånt, fordi det er jo urealistisk, og det vet jeg selvfølgelig, men TENK OM. 

Dominorekke:
Dominorekke:

De står støtt, sant? 

© Marthe Reienes

Overtenking går i arv. I årene mine renner overtenker-blod fra begge sider av familien. Så det er lett for meg å kunne ringe til for eksempel søsteren min som ikke bare forstår tanken på at bygget kan velte, men også kan supplere med at hun i det siste har tenkt litt på hvor stor muligheten er for at den skumle, ofte båndløse, schæferen i nabolaget kan lære seg å åpne dører med labbene.

Jeg overtenker valg jeg skal ta, og valg jeg har tatt. Jeg overanalyserer kommunikasjonen med folk jeg er glad i. Vi overtenkere kommer utstyrt med en potent kombinasjon av aktiv fantasi, god kreativitet og lett angst.

Kan vi bruke overtenking til noe bra da? Kanskje. Overtenking er vårt eget risikoanalysesystem som skanner etter farer. Vi overtenkere vet også at en faktisk krise er lettere å takle enn en tenkt krise. Dessuten er det aldri det du har vært bekymret for som faktisk skjer. Det er alltid noe helt uventet. Men med litt overtenking innabords er vi godt rustet til å takle også det uventede. 

Og jeg vil heller være overtenker enn tankeløs.

Bli med i klubben

Hvis du kjenner at det vibrerer litt i noen hjernestrenger nå, så er du kanskje en overtenker du også. Vit da at jeg tenker å samle overtenkerne til en klubb, Overthinkers Anonymous.

Det offisielle mottoet vårt skal være: ”Er det dumt å ha et engelsk navn på klubben, burde jeg bytte det til norsk? Tenk om ingen kommer? Tenk om det kommer for mange og vi ikke har nok stoler? Hvorfor skal vi egentlig være anynome? Er dette mottoet for langt?”


Marthe Reienes (37) er journalist og spaltist. Følg henne gjerne på Instagram.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...