© Gunnhild Bjørnsti / Produsentene

Påskevin som skaper fryd

Gode smaker i glasset beriker måltidene både til fjells, ved sjøen og på terrassen.

26. mars 2021 av Gunnhild Bjørnsti

Så gleder vi oss til påsken igjen! Med skiturer for alle som er til fjells. Kanskje en båttur hvis været tillater for dem som er ved havet. Lange turer til fots. Innekos og hygge. En god bok, og god tid! 

Sol er hva vi lengter etter. Det å sitte i hytteveggen eller utendørs hjemme og kjenne strålene som varmer. Terrassevinene skal hentes frem igjen, det er tid for å nyte. 

For nye vinopplevelser har jeg funnet en perfekt godbit, Clairet er navnet! Merk dere det. Det er en lys rødvin som minner om rosévin, men som er enda mer anvendelig, om mulig. 

PÅSKE-SKÅL: Nyt gjerne vin utendørs med bålpanne og senvinter-stemning. Også om kvelden, under stjernene. 

© Gunnhild Bjørnsti

– Clairet de Bordeaux er en egen appellasjon, som det for øvrig ikke finnes maken til i andre vinområder. Clairet er et godt supplement til rosé, er mer smidig på ganen og serveres frisk og kjølig på 10–12 grader. Vinstilen er lett å drikke om du vil hygge deg sammen med venner med en aperitiff og til måltider. Clairet takler krydrete retter, asiatisk mat, vegetar og salater. På vingården bruker vi den gjerne til fisk og hvitt kjøtt, forklarer Bente Trondalen som driver Château Bastoney utenfor Bordeaux sammen med sin mann Martin.

Kvalitetsbobler fra Italia kan nytes som starten på påskekvelden og andre hyggelige lag. Jeg har oppdaget Ca’ del Bosco, produsenten som startet tradisjonen med musserende vin i området Franciacorta. De nummererer sin utgave Cuvée Prestige, og i mars lanseres Edizione 43 med hovedvekt på chardonnay og reserviner fra 2016 og 2017 for kompleksitet. Stilen er helt tørr, kun 1 gram sukker per liter. Bare å nyte med god samvittighet. Med og uten mat.

© Produsentene

1. PÅSKEBOBLER 

5904501 Franciacorta Ca’del Bosco Cuvée Prestige, Lombardia/Franciacorta, Italia, 369 kr (BU) 

Høytid fortjener bobler. Gjerne med en italiensk kvalitet laget på chardonnay, pinot noir og litt pinot bianco. Kjenn flott aroma med vekt på friske, grønne epler, lime, brioche, toast og hvit fersken. Smaken gjenspeiler duften med nydelig eple/sitruspreg, fint utviklet fruktighet, små bobler og god mousse. Den passer perfekt til aperitiff, solveggen, småretter, fisk, skalldyr og sashimi.

2. VIN UNDER STJERNENE 

4356301 Celeste 2018, Castilla y León/Ribera del Duero, Spania, 192,70 kr (BU) 

En himmelsk vin på tempranillo-druen. Med duft av mørk frukt, ristede kaffebønner, kirsebær og plommer. Smaken er rund, fruktig og fløyelsaktig, intenst preget av krydder og myke tanniner. Celeste passer veldig godt til lam, vilt og krydrete pølser, samt faste oster som Comté og Manchego. Prøv også til mørk sjokolade - gjerne smaksatt med tørkede bær og litt salt.

«De beste vinene har ingen hemmeligheter. De er direkte refleksjoner av de unike stedene de kommer fra.» 

- Juan Ramón Garcia, vinmaker for Celeste.


Til påskelammet har vi testet to godbiter fra Spania. Celeste kommer fra et av de høyeste områdene i Ribero del Duero, 895 meter over havet, hvor stjernehimmelen ligger som et magisk teppe over vinrankene. Akkurat der ligger bodegaen Pago del Cielo. «Celeste lages der stjernene og vinrankene PÅSKEVIN SOM SKAPER FRYD SNART VÅR: På vingården hos norske Bente Trondalen utenfor Bordeaux, lager de Claire, en lys og feminin rødvin. PÅSKE-SKÅL: Nyt gjerne vin utendørs med bålpanne og senvinter-stemning. Også om kvelden, under stjernene. 85 møtes», påpeker vinmakeren. Høres ikke det poetisk ut? Så nyt gjerne god rødvin selv om det er snø og kaldt, fyr opp grill eller bålpanne. La den blå timen komme, og se mot stjernehimmelen når det mørkner. 


Les også: Alt du trenger å vite om vin: - Kvinner kan vin, det er helt sikkert!

© Produsentene

1. VIN FOR DE GODE MIDDAGENE 

9419701 Cune Gran Reserva 2014, Rioja, Spania, 239,90 kr (basis) 

Spansk presisjon med dempet frukt, en klassisk vellaget vin på tempranillo. Nyansert duft av modne mørke bær, moreller, tørket frukt, urter og sopp. Fint utviklet smak av mørke bær og tørket frukt, med integrert fatpreg. Lang ettersmak. Treffsikker vin til lam samt entrecôte/oksekjøtt, reinsdyr og vilt. Takler mye fett, sauser og sjysaus.

2. LYSERØD FULLTREFFER 

11713201 Chapelle Bastoney Bordeaux Clairet 2019, Bordeaux, Frankrike, 165 kr (BU) 

Clairet er en mørk rosa vin laget på modne merlot-druer, som gir en delikat sommerlig duft av jordbær, bringebær, rips og moreller. Hvis du lukker øynene kan smaken minne om rosévin, men den er fyldigere, samtidig som den har friskheten og fruktigheten. Dette er rett og slett en super vin som er utrolig anvendelig. Passer på terrassen og hver gang du vil ha et godt glass vin samt til fingermat, fisk, kylling, grønnsaker og påskelam. Hurra!

SNART VÅR: På vingården hos norske Bente Trondalen utenfor Bordeaux, lager de Claire, en lys og feminin rødvin.

© Gunnhild Bjørnsti

CVNE (Compañía Vinícola del Norte de España) ligger i den kaldeste delen av Rioja, og lager rødviner med kjølig, elegant stil og godt syrenivå – ideell vin til påskelam. Fett i kjøtt og mat generelt, balanseres med syre i vinen. CVNE drives i dag av femte generasjon i familien, som satser på nydelige matviner til fornuftige priser. Smart å kjenne til.

Tradisjonen med påskelam kommer fra Midtøsten og jødenes utvandring fra Egypt. Derfor kan det også smake med en libanesisk vin med orientalsk preg og eksotiske, lett krydrete dufter. Høres ikke dette spennende ut? Husk at lammelåret kan langtidsstekes mens dere er på tur. Så enkelt. Tilbehøret kan varieres med hvitløk, urter og grønnsaker av mange slag.

Riktig god påske, damer! 


Les også: Her er de beste tipsene for en sunn og hyggelig påske

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...