© Elsebeth Danielsen

Alt du trenger å vite om vin: - Kvinner kan vin, det er helt sikkert!

Vi møter Sara Døscher, forfatter av «De 101 mest stilte spørsmålene om vin og svarene på dem». Du får også hennes anbefaling på rødviner til høstens innekvelder. Les og lær!

23. oktober 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Kvinner kan vin, det er helt sikkert! Spesielt Sara, som jeg nylig møtte for å høre om hennes nye bok med en ganske så lang tittel: «De 101 mest stilte spørsmålene om vin og svarene på dem. Og en drøss med smarte vintips».

Boken gir gode forklaringer på hvilke viner som passer til ulike matretter, hva som er gode drikkeviner og hvor lenge en åpnet flaske holder seg. Sara har jobbet som kundeveileder på Vinmonopolet, og bakgrunnen for boken er nettopp mange av henvendelsene hun fikk.

VITEBEGJÆR OM VIN: «De 101 mest stilte spørsmålene om vin og svarene på dem, og en drøss med smarte vintips». Gyldendal, 349 kr.

© Gyldendal

Hvilke spørsmål fikk du oftest?

– Det var gjerne hva man drikker til lammekjøtt og vintips til tapas, fordi mange privatpersoner og firmaer serverer tapas-buffé i selskaper. I tillegg spør mange om korka vin, hvordan man vet om vinen er korka og hva man gjør med den. Min forklaring er at hvis vinen lukter våt papp og muggen kjeller, er den korka. En korka vin er ikke farlig å drikke, men den verken smaker eller lukter noe godt. Ta med deg vinflasken (med vinen i!) tilbake til Vinmonopolet, så får du en ny.

Sara og mannen Klaus liker å lage mat, og for dem er noen kombinasjoner gudegitt, som sprøtt lammefett og hvitløk. Saras anbefalinger til lam er klassiske rødviner med tydelig fatkarakter fra Rioja i Spania eller Toscana i Italia. Mer overraskende er fatlagret hvitvin fra Bordeaux.

– For mange er en rød bordeaux-vin det ultimate følget til lammesteken, men en hvit bordeaux er en vel så smaksrik kombinasjon.

Hvit bordeaux er etter min mening blant verdens beste hvitviner. Sauvignon blanc blandes med sémillon, og resultatet er tørre, gylne og fyldige matviner med en deilig fedme som passer ypperlig til fete, smaksrike retter, til og med kjøtt. Velg en fatlagret vin av god kvalitet, gjerne med litt alder.

Den hvite bordeaux-en Sara anbefaler, Le G de Château Guiraud, er en av mine favo- ritter fra det området, (varenr. 9773901, 219,90 kr). Den er det en stund siden jeg har smakt, nå skal jeg prøve den til lam i høst. Så gøy!

FELLES INTERESSE: Taras egen vinekspert deler vininteressen med Sara Døscher, og begge er skjønt enige om at kvinner lurer på andre ting om vin enn det menn gjør.

© Elsebeth Danielsen

Så var det vintipsene til buffé. Hva serverer man til ulike smaker?

– Spanjolene er gode på tapas, og de er heldigvis også gode på vin. Selv drikker de jo helst sherry (gjerne tørr fino eller manza-nilla), men spansk øl og cava er også strålende tilbehør. Selv syns jeg rosé-cava setter gullkant på disse litt rustikke tapas-rettene. Velg gjerne en vintage (altså en cava som har rukket å modnes litt) – med på kjøpet får du da litt ekstra fylde og finesse som gjør seg utmerket sammen med maten. Spansk albariño er topp til tapas for dem som ønsker hvitvin, det samme er mencia-druen for de rødvins-drikkende. Området for hver av disse druene ligger nord-vest i Spania, og byr på masse deilig friskhet som tapasen trenger. Velg gjerne viner uten fatkarakter.

Sara er veldig entusiastisk, en dame jeg blir så glad av å dele vininteressen med. Hennes evne til å formidle på en lettfattelig og engasjerende måte, er hennes talent. Hun har bodd mange år i Brasil, det merkes på hennes utadvendte personlighet.

Til slutt, hva er dine personlige store vinopplevelser?

– En gresk vin på xinomavro tok pusten fra meg. Den opplevelsen kom brått på, jeg var ikke forberedt på følelsen. Libanesiske Musar fra 1982, som min Klaus presenterte for meg da jeg var student, slo meg helt i bakken. Vin er ikke bare vin, forsto jeg da. Man blir aldri utlært. Det er stadig mer å dukke ned i, avslutter Sara Døscher.

Sara anbefaler rødviner til høstens innekvelder


© Produsentene

Vin til lam 

– Hellas har i de siste årene laget veldig mye spennende vin, og kvaliteten fortsetter å øke. Nå er det et av mine favorittvinland. Prøv gresk rødvin på xinomavrodruen fra 40 år gamle vinstokker til lammekjøtt. Denne tok pusten fra meg. Så nytt og spennende og annerledes. Snakk om middelhavsmatch! Kan også nytes til peiskos.

11441201 Thymiopoulos Terre Et Ciel Xinomavro 2018, Naoussa, Hellas, 309 kr (BU)


© Produsentene

Perlende vin til pizza 

– Min soleklare pizza og vin-kombinasjon er diavola og lambrusco. Den italienske rødvinsdruen lambrusco har gitt navn til denne helt spesielle vinstilen; nemlig lett sødmefull, musserende rødvin! Et lykketreff for en pizza alla diavola med pikant snert fra spicy pølse. Krydder leker med sødme. Syrlighet i både vin og tomat finner hverandre. Rødvin med bobler er nytt for mange, men dette er en overraskende vellykket kombinasjon jeg tipper vil bli en favoritt. Server vinen godt avkjølt, gjerne rett fra kjøleskapet.

6981601 Medici Ermete Concerto Reggiano Lambrusco Frizzante 2018, Emilia-Romagna, Italia, 179,90 kr (BU)


© Produsentene

Vin som tar deg med på en reise 

– Mange viner er det man kaller en blend, eller en blandingsvin på godt norsk. Det ferdige resultatet (drueblenden) skal smake bedre enn komponentene ville gjort hver for seg. Som Château Musar – en klassiker. Franske druer i libanesisk drakt. Smaker som en solmoden, myk og rund bordeaux. Vidunderlig vin. Passer til lam, oksekjøtt og vilt.

1005301 Château Musar 2013, Libanon. 399,90 kr (basis)


© Produsentene

Vin til vilt 

– Det er så gøy å kunne fortelle at det faktisk finnes viner som er som skapt for viltkjøtt.Denne passer ekstra godt til småvilt, er moderat på fylde og snerp og gir mye vin for pengene. Druemiksen er syrah og lokale druer, med preg av modne mørke bær, krydder og urter, fast og litt varm ettersmak. Akkurat hva smaken av småvilt trenger.

3241501 Domaine de la Janasse 2019, Sør-Rhône, Frankrike, 157 kr (basis) magnum 2018 328 kr (BU)


© Produsentene

Kosevin til kalde kvelder 

– Er du på jakt etter en god drikkevin, prøv denne rødvinen laget på druen zweigelt. Saftig og fruktig, preg av krekling, lakris og urter, ettersmak med god lengde. Helt uten tørr, snerpende munnfølelse. Til peiskos, etter jobb, når man leser en god bok!

5408501 Weing. Frank Zweigelt Kalk & Loess, Niederösterreich, Østerrike, 139 kr (BU)

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...