© Getty Images

Dette er høstens beste rødviner

Syrah-druen lager den perfekte vinstilen for smaksrike viltretter. Snurr på glasset og kjenn duften av bjørnebær, krekling og pepper.

14. oktober 2021 av Gunnhild Bjørnsti

Rødviner på syrah er klassiske matviner. Stilen er fyldig og konsentrert, så dette er ingen lettvekter. Syrah kommer best til sin rett med kjøttretter, helt ideelt for sesongen med vilt, gryteretter og kraftige smaker. Når det blir kjøligere og kaldere ute, smaker det med gode rødviner. 

FRANSK: Syrah er mest kjent fra vinområdet i Nord-Rhône i Frankrike. Vinstilen har karakter av mørke fjellbær, pepper, urter, av og til lakris (salt) og lette florale toner. Smaken er på den friskere siden. 

OVERSJØISK: Syrah kan også hete shiraz når druen vokser i et varmere klima hvor vinene får mer preg av sjokolade, bjørnebær, plomme og søt lakris. Smaken er mykere, av og til sødmefull. 

FELLESTREKK: Druene modner sent og trenger varmt klima. De har tykt skall, gir kraftige viner med mye farge og tanniner. Uansett hvor druene dyrkes, er vinstilen fyldig med mye smak. Mer kostbare versjoner har ofte tydelig preg av lagring på eikefat. Jeg synes at rødvinsstilen er så kraftig i seg selv, at for damers preferanser er ikke fatlagring nødvendig. De moderne, saftige vinene er uansett den smaken som er i tiden. 

BLÅRØDE KLASER: Syrah/shiraz gir blårød vin som dufter av høstens mørke bær. Kjenn duft og smak av krekling, bjørnebær, blåbær, litt lær, tobakk og skogbunn.

© Getty Images

MIX: Syrah/shiraz kan blandes med grenache, mourvèdre eller carignan, spesielt i Sør-Afrika og Frankrike. Personlig har jeg forkjærlighet for ren syrah/shiraz, derfor har jeg valgt ut noen godbiter fra nettopp disse to landene hvor jeg synes druestilen blir lekker og karakterfull. Håper dere lesere er enige når dere koser dere en høstkveld og nyter kjøtt til middag.

MATVENNLIG: Syrah/shiraz har god friskhet i tillegg til mørk, deilig rødvinssmak, og passer perfekt til smaksrikt kjøtt av vilt, lam og okse, gjerne med kraftig tilbehør. Krydder og sødme som tyttebær kan være utfordrende for vinsyre, men denne vinstilen er kraftfull og lar seg ikke skremme av utfordringer på tallerkenen.

PRIS: Når man søker opp spesielt syrah fra Rhône, finnes det mange viner som ligger høyt i pris. Jeg har valgt ut noen ekstra gode varianter til dere, som ikke er kostbare, uten at det går på bekostning av smak. Slik kan dere kose dere med god samvittighet. 

Høstens deilige rødviner kan nytes med rødt kjøtt av mange slag

1. Budsjett-varianten

13372201 Wild House Shiraz 2020, Western Cape, Sør-Afrika, kr 139,50 (basis) 

Her har dere virkelig mye smak for en rimelig pris, hentet fra Sør-Afrikas solrike klima, som passer ideelt til å modne shiraz. På duft kjennes de typiske aromaene av modne mørke bær, pepper, urter og litt floralt preg. Smaken er høstlig med god fylde og fasthet av mørke bær med litt lakris, pepper og grønne noter. Svært anvendelig vin.

2. Kvinnelig fra Rhône

13483601 St. Jemms Syrah 2020, Rhône, Frankrike, kr 179,90 (BU) 

Tre søstre driver denne vingården og har laget en aldeles nydelig syrah med druer fra tre områder modnet på sement. På duft kommer krydret, pepret stil mot mørk frukt til uttrykk, og smaken er delikat med lang ettersmak. Frisk stil av mørke bær, lakris og urter, som gjerne kan serveres litt kjølig. Kan minne om crozeshermitage, men med rundere preg.

3. Crozes-Hermitage

13363901 Dom. Belle Crozes-Hermitage Les Pierrelles 2019, Crozes-Hermitage, Rhône, Frankrike, kr 249,90 (basis) 

Bli kjent med en ungdommelig og moderne crozes-hermitage som har nok kraft uten å dominere. Aromaen har de velkjente modne mørke bærene, med litt fioler, barnåler og skogbunn. Den saftige smaken er konsentrert av modne mørke bær, urter, lakris og diskré fatbruk. Du vet det er høst ute med denne rødvinen i glasset!

4. Smaksbombe

8209901 Dom. la Florane À Fleur de Pampre Côtes du Rhône Villages Visan Rouge 2019, Rhône, Frankrike, kr 179,90 (BU) 

Igjen, en virkelig topp kvalitetsvin for god pris. Duften har preg av røde bær med krydder. Smaken er juicy med bringebær, kirsebær og lett moden stil. Konsentrasjonen kan minne om châteauneuf-depape, men her med bløtere tanniner. Det passer gjerne kvinners smak.

5. Sørlig sjarm

13308801 Ken Forrester Shiraz 2020, Stellenbosch, Sør-Afrika, kr 155,70 (basis) 

En godbit fra Sør-Afrika dette, også til grei pris skapt av en mesterlig vinmaker. Flott aroma som har litt kjølig preg av bringebær og modne mørke moreller/kirsebær, litt kamfer, urter og blomster. Smaken kjennes saftig av de modne mørke bærene toppet med urter, lakris og krydder. Lett å like.

Se også: Disse vintypene inneholder lite sukker

VAKRE RANKER: Syrah er mest kjent fra vinområdet i Nord-Rhône i Frankrike.

© Getty Images

Verdt å vite:

Syrah og shiraz er samme drue, men beskriver to stiler. Syrah beskriver europeisk stil, shiraz har et rikere, oversjøisk preg. 

Druene har tykt, blått skall, er rike på tanniner, gir mye fylde og smak. Smaken har fellestrekk som mørke bær, pepper, krydder og lakris. Vinene er lagringsdyktige hvis man liker den modne, mer tørkete, jordlige stilen. 

Får du tak i en vellagret syrah/shiraz, kjenn etter preg av sjokolade, lær og tobakk.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...