Gunnhild Bjørnsti: Mørke kvelder – mørke viner

Det skjer noe når det begynner å bli kaldt ute. Vi lengter etter varmere smaker, også i vinglasset!

26. oktober 2019 av Gunnhild Bjørnsti

Klima, lys og temperatur påvirker smak og opplevelser. Terrassevinene må vente til vårlyset titter frem igjen. Om høsten er det rødvin som gjelder! Gjerne servert i en karaffel som er ekstra innbydende på bordet. Rødvin varmer godt og forsterker stunden med innekos. Det er noe med fargen også, den står til naturens toner.

Hva smaker på mørke kvelder? Gjerne viner med fylde og farge. Servert i store vinglass. Ikke for kald rett fra kjøleskapet, men absolutt ikke for varm fra peishyllen. Kald vin kamuflerer smak og aroma. For varm vin forsterker alkoholpreget. Så hvilken temperatur passer for rødvin? Fint temperert rundt 16–18 grader er ideelt. Vil du vite hva temperatur betyr? Prøv med to glass. 

Hell opp rødvin med «riktig» temperatur, dvs. 16–18 grader, og sett det ene glasset et varmt sted, som på ovnen eller badet, og sjekk etter en stund hvilken temperatur som yter vinen mest rettferdighet.

Vil du virkelig forstå hva som påvirker vinopplevelsen, test også ut samme vin i et stort og et lite vinglass. Lukk gjerne øynene, ta en blindtest som det kalles. Ville du tro det var samme vin? Rødvin trenger luft for å åpne seg, og kommer best til sin rett i et større vinglass. 

FYLDIG HØSTVIN: Rødvin fra den amerikanske produsenten Cline viste seg å være populær i min krets. 

Hvilken vin skal vi drikke? Jeg tok en spørrerunde blant noen venninner for å høre hva de nyter denne høsten. Siri var den mest eksotiske. 

– Jeg er veldig glad i Musarviner fra Libanon, sa hun. Musar er en produsent med fint krydderpreg på vinene som passer ypperlig nå, tenkte jeg. 

Hæge kjører fransk og klassisk:  

– Château Rioblanc, en bordeaux med 2011-årgang som er inne på polet nå. Og Riscal, en klassisk rioja.

Min barndomsvenninne Lise forteller at hun er glad i røde viner fra Douro, portvinsdalen i Nord-Portugal. 

– Men jeg har oppdaget en amerikansk produsent som heter Cline, forteller hun.

Til min store overraskelse liker også Susanne viner fra nettopp Cline, og Elisa har flere gode amerikanske produsenter på listen. Det utkrystalliserer seg at fellesnevneren for gode smaker nå i høst, er rødvin på pinot noir-druen, gjerne fra USA, men også nye vinland som New Zealand. De byr på mye smak skapt på en moderne vinstil, til en grei pris. Du får veldig mye rødvin av god kvalitet for under 200 kroner. 

Pinot noir er stjernen i Bourgogne (Frankrike), hvor noen av de mest prestisjefylte rødvinene kommer fra. Men de koster! Så når denne edle druen med tynt skinn, transparent rød farge og delikat smak som kvinner ofte liker, kan fremstilles med god solmodning, gir det perfekte smaker for høsten. Tyskland er et europeisk land hvor det også utvikles god og frisk smaksprofil på pinot noir uten at den blir for mager, det er jo en liten vinrevolusjon som vi kan takke global oppvarming for. Og dyktige vinmakere som Matthias Gaul. 

– Jeg gir druene tid, forklarer han. 

Les også: Kan du forskjellen på musserende viner?

NYTT VINLAND: New Zealand er et forholdsvis nytt vinland, og kan by på gode rødviner til en grei pris. 

Det at flere av mine venninner har oppdaget pinot noir, er jeg faktisk stolt av. Det positive med pinot noir for høsten, er at den gir leskende rødvinssmak, er helt tørr i stilen og er verken tung eller alkohol-sterk. Pinot noir kan fint nytes som et glass eller to alene når du sitter med pledd og en god bok, og til retter med kylling, lyst kjøtt, oksekjøtt og lam. Og hverdagsretter som pasta.

Vil du gi deg selv en gave, så er et spesialglass for pinot noir midt i blinken. Eller som et alternativ til ønskelisten din til jul og bursdager. Burgund-glass kalles det hos Riedel og Zalto, som er de anerkjente vinglass-produsentene. De har den rette store, åpne formen som smalner innover mot kanten. Et spesialglass koster litt mer, men løfter vinopplevelsen hver gang! Og garanterer deg mange gode høst- og vinterkvelder med din velsmakende pinot noir, fra USA, New Zealand, Tyskland og selvfølgelig Bourgogne (som også kalles Burgund). 

Les også: Her er vinen som har lite sukker

KVALITET PÅ DRUENE: Vinmaker Matthias Gaul har mottatt prisen for beste, tyske rødvin og fikk tilnavnet «King of Pinot». – Vi gir druene tid, sier han. 

Tips for innekos

  • Server rødvin i store vinglass, gjerne spesialglass.
  • Roter glasset for å få inn ekstra luft, det frigjør aromaen og øker smaksopplevelsen. 
  • Dekanter gjerne vinen, en karaffel ser ekstra flott ut. 
  • Vinen bør serveres rundt 16–18 grader. 

Den nye høstvinen pinot noir 

Amerikansk nyhet

Her er en flott rødvin som ble lansert som nyhet denne høsten. På duft er det røde bær med florale noter og litt urter samt varm fruktighet. Smaken er fruktig og saftig, med røde bær, varm frukt og urter, som på duft. Lang ettersmak. Vinen ble lagret litt på eik og fremstilt med lang kontakt med drueskallet for ekstra fylde. Kan fint drikkes alene og står til lyst kjøtt samt oksekjøtt. 

11079801 Thornhill Pinot Noir 2017, Central Coast/ California, USA, 179,90 kr (Basis)

Mye rødvin for pengene 

Cline er en spennende produsent som klarer å holde gode priser. Kjenn aroma av bringebær, litt syltet frukt, grønne urter, lakris og litt fat. På smak er stilen ung, saftig og myk, med integrert eikepreg og noe vanilje, men mest av alt fruktig med røde bær. Vinen er både gjæret på nye og gamle eikefat for delikat fatpreg. Denne vinen kan du fint nyte til lammekjøtt og retter med lyst kjøtt eller oksekjøtt. 

7791001 Cline Nancy’s Vines Pinot Noir 2016, California, USA, 149,90 kr (Basis)

Elegant Pinot Noir 

Skal du gå litt opp i pris, velg gjerne en variant som gir det lille ekstra. Denne amerikanske pinot noir-en dufter lekkert av moreller, jordbær og noe friske urter, med pent innslag av fat og vanilje. Lekker smak, saftig og god, denne kan vi nesten smatte i oss. Kjenn deilig ettersmak med mørke bær. Passer til kylling, oksekjøtt og vilt. Og til å nytes alene. 

9359501 Schug Carneros Pinot Noir 2017, California, USA, 299,90 kr (BU)

Pinot Noir fra den sørlige halvkule 

Pinot noir-druene fra New Zealand høstes om natten for å bevare det kjølige preget. Vinen har frisk aroma av jordbær og bringebær, svale urter og noe florale noter. Smaken er leskende med tydelig smak av de røde bærene i kombinasjon med grønne urter, en flott smaksopplevelse. Lagret både på stål og eikefat. Passer til svinekjøtt, lyst kjøtt og fisk. 

10820401 Dashwood Pinot Noir 2018, Marlborough, New Zealand, 174,90 kr (Basis)

Tysk rødvinsfavoritt

Det er virkelig gøy at riesling-landet har blitt stadig dyktigere på rødvin. Pinot noir kan utvikle seg harmonisk i Tyskland, det vises i denne vinen som har forsiktig duft av modne røde bær, blomster og urter, samt forsiktige kryddernoter. Smaken er leskende, ung og saftig hvor den friske røde bærsmaken gjør susen. Diskré fatnoter og flott ettersmak. Passer til hvit fisk og lyst kjøtt. 

10579001 Matthias Gaul Pinot Noir 2017, Pfalz, Tyskland, 197 kr (Basis)

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...