Dette er den beste vinen til julematen!

Nyt julematen med deilig rødvin i glasset, råder Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti. Det balanserer de kraftige smakene.

30. november 2019 av Gunnhild Bjørnsti

Så er vi i opptakten til adventstid, jul, selskaper og feiringer. Mørketiden lyses opp med levende varme, skinnende pynt, stjerner i vinduer, adventskran­ser og staker. Bordene dekker vi med tradisjonsrike duker og dekorasjoner, serviset kan være det samme som vi tar frem hver jul. For høytiden byr på minner og tradisjoner. 

Vi spiser ribbe og pinnekjøtt, torsk og lutefisk. Tilbehøret kan variere mellom landsdelene og forskjellige skikker. Mange av rettene er kraftige, skapt i en tid da vi ofte hadde mer fysisk arbeid og trengte kraftigere kost. I moderne tid kan vi gjerne kutte ut overdådig tilbehør og servere mer av hovedråvaren, som kjøttet eller fisken. Det blir mer elegant og eksklusivt, samtidig som det er en liten vri på det kjente og kjære.

TIL JUL OG NYTTÅR: Kalkun er lett og deilig julemat som kan «jazzes» opp med spennende tilbehør. Leskende rødvin harmonerer perfekt. 

© Getty Images

Kalkun er magert i seg selv, men får mye saftighet og smak når kjøttet gnis inn med smør, krydder, gjerne litt ekstra urter og stuffing. Tilberedes den i stekepose blir den ekstra saftig med god sjy på kjøpet. Kalkun kan gjerne kalles det moderne alternativet når man tenker helse. Julemat smaker vid­underlig godt, men man blir stappmett på en annen måte enn når man spiser sushi og vegetarretter. Kalkun derimot, gir en mer balansert metthetsfølelse som kan passe når man har helsebevisste gjester på besøk.

Rødvin kommer på banen i den mørke årstiden. Mange drikker mye hvitvin for friskhetens skyld, mens rødvin har de verdi­fulle tanninene som hjelper til å spalte fett. Ribbe og pinnekjøtt er ideelt til deilige rød­viner. Bare pass på å ikke ha for søtt tilbe­hør, som ferdig surkål i pakke. Har du sett på innholdsfortegnelsen hvor mye sukker den inneholder? Lag din egen surkål eller rødkål, da får den mer ekte smak og vin­ matchen rundt bordet blir enda mer vellyk­ket. Et triks vi har nevnt før om kålrabistabbe, er å koke den med litt gulrøtter for variert smak og tilsette litt sitron for friskhet. Grønnsaker i seg selv har ikke sødme, men det utvikles under varmebehandlingen. Tenk på det når du velger vin. 

Juletorsk er noe for seg selv. Helt fersk, nytrukket og nykokt skaper den julestemning i huset. Det er en så delikat fisk, men den metter overraskende mye. Husk at en god rødvin til bidrar med syre og hjelper på fordøyelsen, så du kan gjerne unne deg mer enn ett ekstra glass. 

VERTINNE: Gunnhild er klar for jul – og juleselskaper. 

Så var det lutefisken som feires og hedres i lang tid før jul. Servert i rikelige porsjoner, så fisken skjelver på fatet. Lutefisk kan nytes med både musserende vin, fyldig hvitvin og rødvin med myke tanniner. Slik kan du variere opplevelsen hvis du spiser lutefisk mange ganger.

Kalkunen er en vinvennlig rett som møter rødvinen i glasset med et stort smil. Gjerne servert litt kjølig i store glass. Det gir det svale, leskende og forfriskende preget vi verdsetter med vin. Temperaturen stiger raskt nok når vinen står i glasset i romtemperatur.

Hvilken vin skal du velge? Du trenger ikke satse alt på et kort. Kjøp gjerne inn minst to ulike viner så gjestene kan prøvesmake, og diskusjonen vil garantert gå ivrig for seg. Sett gjerne frem to vinglass til hver, hvis du har. Så arrangerer du et herlig måltid og vinsmaking i ett. Send da Taras vinspalte en god tanke underveis. Kos dere i tiden fremover med advent, juleforberedelser og varierte smaker 

Tips for rødvin til julemat

  • Server vinen i store glass.
  • Bevar sval temperatur (16–18 grader) ved servering, det bidrar til ekstra friskhet.
  • Velg rødviner med myke tanniner til fisk, gjerne med friskhet og fylde til kjøtt.
  • Velg gjerne mer enn én vin, så gjestene kan sammenligne smakene. 

God vin som passer til julematen 

Ribbe 

353401 Viña Ardanza Reserva 2009, Rioja, Spania, 249,90 kr (basis)

Dette er en klassisk, smaksrik og fyldig vin fra en av Riojas mest tradisjonelle produsenter. Den er vellagret til en god pris, her er det mye smak for pengene. Kjenn duft av modne røde bær, tørkede frukter, vanilje, litt fat og urter. Smaken er rik og utviklet, med delikate noter av røde bær og tørket frukt, samt integrert fat som gir vaniljepreg. Laget på tempranillo- og garnachadruer og modnet 30 måneder på amerikanske eikefat. 

Lutefisk 

4897201 Marc Kreydenweiss Wiebelsberg Riesling Grand Cru 2016, Alsace, Frankrike, 284,90 kr (BU) 

Skal man unne seg noe ekstra til lutefisken, hva med en riesling fra en kultprodusent? Her er de biodynamiske druene valgt ut fra de beste vinmarkene, det betyr ekstra god konsentrasjon og fylde. På duft kjenner du både moden fruktighet, florale noter, litt sitrus og krydret touch. Smaken er nydelig, saftig og leskende, passe utviklet med moden frukt. Ekstra lag av krydder og hint av honning. Lang ettersmak. God druekvalitet med konsentrasjon passer lutefisken med alt tilbehøret ideelt. 

Kalkun 

10431101 Lurton Le Petit Pas Rouge 2018, Côtes du Roussillon/Languedoc-Roussillon, Frankrike, 134,90 kr (basis)

Her anbefales en god og rimelig vin fra den anerkjente vinmakeren François Lurton i området Languedoc-Roussillon. På duft kjenner du mørke bær og tørkede urter. Smaken byr på flott fruktighet og fint krydret preg, en super allrounder. Vinen er laget på druemix av syrah, carignan, grenache og mourvèdre, og flasken har pyntet seg litt til jul. Både god pris og fin etikett er positivt når man kal ha juleselskap.  

Pinnekjøtt 

1208601 Pietro di Campo Bugia Barbaresco 2016, Barbaresco/Piemonte, Italia, 199,90 kr (basis) 

Mange foretrekker rødvin til kjøtt, og her er en saftig og ueiket rødvin fra Piemonte som kan hamle opp med mye smak, salt og fettmarmorert kjøtt. Kjenn aroma med fint preg av røde bær, blomst, lakris, sopp og urter, innslag av fat. Fint utviklet smak, med røde bær, blomst, urter og fat, som på duft. Fast og litt tørr ettersmak. Laget på nebbiolo-druer som gjæres i temperaturkontrollerte ståltanker, så videre lagring på tradisjonelle eikeliggere. 

Multekrem 

4460202 Selvapiana Vin Santo del Chianti Rufina 2010, Toscana, Italia, 328 kr (BU) 

En herlig vin santo med preg av tørket frukt, honning, sukat, nøtter og sherrypreg på duft. Rik, syrlig og deilig sødmefull med velutviklet fylde. Egner seg perfekt til multedesserter, også til tørre julekaker, fiken, dadler og nøtter. 

Torsk 

3460701 Domini Veneti Valpolicella Classico Superiore 2016, Veneto, Italia, 126,90 kr (basis) 

En klassisk og tradisjonelt laget Valpolicella med flott struktur i en elegant stil. Vinen har dyp og intens duft av friske moreller, modne plommer og bringebær med florale toner og innslag av mandler, nyper og gress. Dette er en frisk og elegant vin med bløte tanniner, myk fylde, god friskhet og en saftig og leskende smak av sursøte kirsebær som avrundes med kryddernoter. Denne vinen kan du fint også prøve til annen julemat, som ribbe, skinkestek og kalkun. Også lutefisk! 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...