Disse vintypene inneholder lite sukker
Det er spesielt en ting du bør se etter når du skal velge vin med lite sukker! Her har vi samlet 11 gode viner med lavt sukkerinnhold.
I en tidligere artikkel på tara.no fortalte Master of Wine Julie Chéné Nyheim at da hun skrev sin masteroppgave, oppdaget hun at kvinner er svært helsebevisste når de handler vin.
En tredjedel av alle kvinner i Norge tenker på helsen når de er på polet. Det er ikke alltid like lett å vite hva man skal se etter om man ønsker en vin med lite sukker. For å hjelpe deg litt på vei, har vi samlet noen tips i tillegg til 11 viner som alle inneholder lite sukker.
Les mer: Slik finner du vin med lite sukker og få kalorier
1. Druer fra kjølige områder
Druekvalitet er veldig viktig når man skal lage en tørr vin med lite sukker. Sukker kan brukes til å maskere dårlig druekvalitet. De beste druene kommer ofte fra kjølige områder som Champagne, Tyskland og Chablis/Burgund. Her overmodnes ikke druene, og de blir derfor ingen sukkerbomber.
2. Druer som ikke modnes for lenge
I klimaer med mye sol, er utfordringen at druene ofte overmodnes, og dermed mister litt av sin friskhet. I land som Sør-Afrika, Argentina og Australia har man begynt å plukke druene litt tidligere, nettopp for at de ikke skal miste sin friskhet.
Områdene ”Yarra Valley” og ”Eden Valley” i Australia, er kjent for å lage rieslinger med europeisk stil på grunn av vindaler med kalde temperaturer.
3. Vinens alkoholprosent
Selv om du har funnet en vin med lite sukker, er det likevel greit å ha i bakhodet at den ikke nødvendigvis inneholder lite kalorier. Alkohol inneholder langt mer kalorier enn sukker. Det vil si at jo høyere alkoholprosent, desto flere kalorier.
Brennevin er derfor en versting når det kommer til kalorier. Vinmonopolet har laget et regnestykke som indikerer hvor mye kalorier det er i vin, som en liten pekepinne:
Tørr hvitvin med 12 prosent alkohol og 1,4 gram sukker per liter:
Alkohol 465 kcal
Karbohydrater (sukker) 4 kcal
Totalt 469 kcal
Rødvin med 12 prosent alkohol og 1,4 gram sukker per liter:
Alkohol 465 kcal
Karbohydrater (sukker) 4 kcal
Totalt 469 kcal
(Kilde: vinmonopolet.no)
4. Tørre viner
Tørre viner inneholder ofte lite sukker. Chablis er en hvitvin som inneholder rundt 3 gram sukker per liter.
Om man ønsker en rødvin med lite sukker, er Bordeaux vin er godt alternativ til mat. Om man derimot ønsker en rødvin som er perfekt til kosen, er Pinot Noir et godt valg.
Når det kommer til champagne finnes det som "extra brut" eller "Non Dosage". Disse typene inneholder minimalt med sukker, eller ikke noe i det hele tatt.
11 gode viner som inneholder lite sukker:
Hvitvin: Roland Lavantureux Petit Chablis 2016
Ung og preget av sitrus, grønt eple og urter, innslag av mineraler i ettesmaken (2015)(vinmonopolet). Passer godt til skalldyr, fisk og som apertiff.

Hvitvin: Billaud Simon Chablis 2015
Sunn frukt med god konsentrasjon og friskhet (vinmonopolet). Svært anerkjent produsent og 2015 var anerkjent årgang. Passer til fisk, skalldyr og lyst kjøtt.

Hvitvin: Laroche La Belle Vie Chablis Premier Cru 2012
Stram og ung med god rikhet (vinmonopolet). Passer til skalldyr, fisk og som apertiff.

Champagne: Pierre Peters Grand Cru Blanc de Blancs Extra Brut
Lang mineralsk ettersmak (vinmonopolet). Denne utgaven har grand cru druer, det vil si at kvaliteten er på topp. Greit å vite siden den koster litt ekstra. Passer til fisk, skalldyr og som apertiff.

Musserende: Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut
Fint utviklet, preg av eple, sitrus og brøddeig (vinmonopolet). Passer til fisk, skalldyr og som apertiff.

Cava: Funambul
Lett og frisk. Kremet mousse, blomster, sitrus og fersken. Mineralsk snert (vinmonopolet).
Kun 11.5% alkohol og 3 gram sukker/liter, likevel mye og ren, delikat smak takket være konsentrasjon fra gamle vinstokker. Passer til fisk, skalldyr og som apertiff.

Rose: Dom. La Suffrene 2016
Ung, fruktig og lett krydret, preg av saftige røde bær, hint av bittert i ettersmaken (vinmonopolet).
Passer til skalldyr, fisk og lyst kjøtt.

Rødvin: Rosso di Monteraponi
Røde bær og blomster. Modne og lett snerpende tanniner. God konsentrasjon (vinmonopolet).
Passer til lyst kjøtt, storfe, lam og sau.

Rødvin: Ch. Bonnet Resérve 2011
Fast munnfølelse med god konsentrasjon. Moden røde bær og tanniner. Lang ettersmak (vinmonopolet).
Passer til storfe, vilt, lam og sau.

Rødvin: Montecillo Crianza 2011
Litt utviklet, balansert preg av røde bær, krydder og fat (vinmonopolet). Passer til storfe, lam, sau og svin.

Rødvin: Nottage Hill Cabernet Sauvignon Shiraz 2016
Friske røde bær, myke tanniner med en fyldig ettersmak (vinmonopolet)
Inneholder bare 3,7 gram sukker/liter. Passer godt til storvilt, storfe og lyst kjøtt.
