© Privat

Neste generasjon med coole vinmakere finner du i New California

«Yes, we can!» Glem alt du trodde om amerikanske viner. Den nye verden byr på nye stiler som er skapt for å passe vår nordiske smak.

16. november 2020 av Gunnhild Bjørnsti

California lager enorme mengder med vin. Hvis California var et eget land, ville de ha vært verdens 4. største vinprodusent. Den langstrakte staten fra Mexico i sør til Oregon i nord har kjølige vinder fra Stillehavet som gir potensialet for friske vinstiler tilpasset europeisk smak. Kanskje ikke så mange er klar over det? 

– California er mer enn strender, sommer og sol. Staten har kjølig klima store deler av året, som passer svært bra til vinproduksjon, forklarer Marcus Ajnemark, grunnlegger av Lamarc Wines.

Han har reist mye rundt i USA for å lete opp interessante produsenter.

 – Det har skjedd mye de siste fem årene i California. Spesielt på kvalitetsnivå, som vil si vin over 170 kroner. Viner under den prisen får det vanskelig å konkurrere med utvalget i Europa prismessig.

GAMLE VINSTOKKER: Unge vinmakere tar gjerne i bruk eldre vinranker for konsentrert smak. 

© Gunnhild Bjørnsti

Hvis du tenker på amerikanske viner som store amerikanske biler som er litt vulgære, har vi gode nyheter til deg: Svære, sære og alkoholsterke viner er på vei ut. 

– Den yngre garde, som vi kan kalle «New California», plukker druene tidligere. Det gir mindre sukker i druene – og høyere syre samt lavere alkohol. Gjerne fra druer på gamle vinstokker. Chardonnay og pinot noir takler godt høy syrestruktur. De kjente områdene er Napa og Sonoma Valley med gårder nord for San Francisco, opplyser Marcus Ajnemark. Selv har jeg vært flere ganger på vintur i California, en fantastisk stat å oppleve i kabriolet. En gang kjørte vi til Santa Barbara nord for Los Angeles, og kom til vinområdet Santa Ynez, beskrevet i kultfilmen «Sideways», hvor hovedpersonens favorittdrue var pinot noir. 

– På 1970-tallet ble pinot noir og chardonnay plantet til musserende viner i Santa Barbara, som har ganske kjølig klima. Det ga høy syre til boblene.

KULTVINMAKER: Gavin Chanin er i gang med å skape viner i New California-stil.

© Gunnhild Bjørnsti

«Nest etter Frankrike, Italia og Spania er California den største vinprodusenten i verden»

Kjente franske produsenter som champagnehuset Pierre Peters og Etienne de Montielle fra Bourgogne har investert i mange prosjekter i USA. Franskmenn har innsett og akseptert at Santa Barbara er relevant for pinot noir og chardonnay. California har kanskje ennå ikke viner i det absolutte toppsjiktet, slik de har i Bourgogne, men det skjer mye, veldig fort. På blindsmakinger kan riktignok amerikanske viner komme høyt opp i rangeringene, ja til og med få topp score. Dette sjokket kom i 1976 i Paris, da en amerikansk chardonnay fra Montelena Winery vant over de franske. Filmen «Bottleshock» (fra 2008) forteller denne historien, en kjent film blant vinfolk. 

FILMATISKE OMGIVELSER: Her er jeg i området der kultfilmen «Sideways» ble spilt inn.

© Privat

Hva er forklaringen bak suksessen?

– Deler av California har klima som er relativt kjølig og friskt, og ligger på grensen med jordplater og vulkansk aktivitet på et forholdsvis lite område, á la slik vi har det i Europa. Det gir gode dyrkningsforhold og gode viner. På polet øker salget av amerikanske viner raskt, mer enn snittet, og Norge er det største eksportmarkedet for flere av de små, nye, unge vinmakerne. Nordmenn er fortsatt glad i klassiske vinstiler, men prisene har gått opp og vi ser til andre land for hverdagsvin.

Har vi en trend fra California på gang?

– Chardonnay- og pinot noir-bølgen er her, vi liker de klassiske druene. Zinfandel har også kommet tilbake. I California går trendene fort.

Hva er «hemmeligheten»?

– Interessen for «New California» kom fra vinbarer og restauranter som oppdaget vinene som gode alternativer på glass. Bourgogne-viner har blitt mer kostbare. For enkelte kan de kanskje ha for høy syre, virke stramme og ikke så lett å forstå. Amerikansk vin er mer imøtekommende, det har produsentene vunnet mye på, med høy kvalitet selv i lavere prissjikt, avslutter Marcus Ajnemark. 

© Produsenten

Kultvin

Den kreative vinmakeren Gavin Chanin ble som 25-åring (i 2011) kåret til et av de største talentene i verden under 30 år, av Forbes Magazines’ «30 under 30» – sidestilt med Mark Zuckerberg, Justin Bieber og Lady Gaga. Her tolker han pinot noir med duft av modne røde og mørke bær, innslag av urter, anis og fat. Smaken er saftig, med preg av røde og mørke bær, urter og fat, ettersmak med god lengde. Vinen er fermentert i åpne tanker, og så lagret på franske fat i 14 måneder. Ufiltrert. Håndplukkede druer. Nydelig til oksekjøtt, vilt, lyst kjøtt.

Chanin 

Sta. Rita Hills Pinot Noir 2018, California, USA

11039301 

319,90 kr (basis) 

© Produsenten

Fottråkkede druer 

Zinfandel er en kjenning for mange USA fans, en fyldig rødvin perfekt for høstkvelder, grill og kjøttretter. Vinen har aroma med preg av modne mørke bær og litt tørket frukt, innslag av urter. Smaken er saftig og med preg av mørke bær og urter, fast ettersmak. Vinen er laget med naturgjær, fermentert i ståltank og modnet på nøytrale franske fat. Minimalt med svovel. Passer til retter med lam, sau og okse.

Camp Zinfandel 

2018, California, USA

11759001 

214,90 kr (basis)

© Produsenten

Høstlig hvitvin  

Vinmaker Niki Wente lager en flott hvitvin med aroma preget av moden frukt, sitrus, eple og tropisk frukt som ananas samt noter av smør, nøtter og vanilje. Smaken er rik og saftig, med preg av modne epler og sitrus, med innslag av integrert fat med vanilje. Ideell vin til retter med skalldyr, fisk og lyst kjøtt.

Wente 

Morning Fog Chardonnay 2018, California, USA

796301 

189 kr (basis) 

© Produsenten

New California 

Her er et flott eksempel på en moderne pinot noir med aroma preget av ferske røde bær, litt syltet frukt og blomst, hint av grønne urter. Smaken er fruktig og saftig, med preg av røde bær, urter og blomst, frisk ettersmak med god lengde. Druene er håndplukkete og lagret 6 måneder på gamle franske fat. En nydelig vin til oksekjøtt, vilt og lyst kjøtt.

Rancho Alexander 

Russian River Pinot Noir 2019, California/Russian river, USA

11127001 

209,90 kr (basis) 

© Produsenten

Økologisk stil 

En flott Chardonnay med duft av frisk sitrus, grønne epler og mineraler. Smaken er tørr og balansert med god fylde, fin mineralitet og lang ettersmak. Druene har gjæret på franske fat samt fått 10 måneder lagring på gamle fat som skaper en elegant stil med finesse. Perfekt når du skal nyte vin til fisk, skalldyr og lyst kjøtt.

Sandhi Sta Rita Hills 

Chardonnay 2018, Santa Barbara/California, USA 

10634601 

369,90 kr (BU) 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...