© Bodil Dorothea Gilje og Ivar Lien

- Vi har fått øynene opp for nærområdets verdi, og de ukjente stedene

De fleste opplever at dette året har vært veldig annerledes. Hjemmekontor, hjemmeskole, venne-«bobler», norgesferie og nye hobbyer. Mitt liv har egentlig vært omtrent som det pleier.

8. januar 2021 av Bodil Dorothea Gilje

Jeg er nok ikke den eneste som skal prøve å oppsummere året 2020, og vi vil nok alle gjøre det på ulike vis. Det som har vært mest annerledes fra mitt perspektiv, er at flere enn meg har hatt hjemmekontor. Og flere enn meg dro på norgesferie. Flere enn meg skulle på telttur. Og flere enn meg ønsket seg kanskje turutstyr til jul? 

Jeg har stort sett alltid hjemmekontor, med unntak av et par dager i Oslo hver uke. Nå fikk jeg selskap. Jeg måtte gå litt lenger utenfor stien og lete etter leirplass i nærmarka enn jeg pleier, for å unngå naboer.

SOLOTUR Året startet med solotur på Blefjell

© Bodil Dorothea Gilje og Ivar Lien

MARS «Hold dere i nærheten av egen kommune» lød tiltakene – vi dro på padle-telttur i nabokommunen. Ronja fikk egen farkost

© Bodil Dorothea Gilje og Ivar Lien

NÆROMRÅDET Lite visste vi at det var en perfekt hengekøyespot like ved der vi bor

© Bodil Dorothea Gilje og Ivar Lien

I mars, måneden da det ble innført tiltak, måtte min samboer og jeg begynne å tenke litt kreativt. Hvor langt kunne vi dra på telttur, egentlig? Vi dro på padle-telttur til en av øyene i Vestfold – en slags nærtur. Påsken derimot, ble skikkelig nærtur. Vi pakket sekken og gikk fra døra hjemme i Kongsberg. Fire timer senere var vi et godt stykke oppe på åsen, og to timer til – utenfor stien – fant vi den perfekte plassen å tilbringe hele påskeuka. Vi hadde avtalt med grunneier på forhånd, at vi fikk lov til å lage en gapahuk (som vi rev ned før vi dro hjem), og her bodde vi i en hel uke. En uke etter påske dro vi på hengekøyetur på den samme åsen. Og 17. mai ble feiret med telttur på naboåsen. 

Vi har aldri før utforsket nærområdet så mye som vi har gjort dette året. Og for noen fine turer vi har hatt!

Se også: Dette er den sunneste turmaten

FRIERI Ivar brukte store deler av en tre uker lang solotur på å lage forlovelsesring ...

© Bodil Dorothea Gilje og Ivar Lien

BRYLLUP Overrasket ved kveldsbålet – i 2022 blir det bryllup! 

© Bodil Dorothea Gilje og Ivar Lien

KORONAEVENTYR: Dette året har tatt oss til steder vi kanskje aldri ville oppdaget ellers. Det har tvunget oss til å tenke annerledes. Og dette gleder vi oss til å fortsette med neste år – nye ukjente eventyr i 2021!

© Bodil Dorothea Gilje og Ivar Lien

I sommer opplevde jeg at «hele Norge» skulle på telttur og bilferie. Og jeg ble kanskje mer opptatt av å lete frem ukjente og «upopulære» områder hvor jeg kunne være alene. Jeg oppdaget Hol, sandstrender på Hardangervidda og Folldal. Det vil si, min samboer Ivar oppdaget Folldal på tampen av en treukers solotur, og klinte til med et tyribålfrieri i juli, da jeg kom på besøk. Jaggu blir det bryllup! 

Mange er spente på 2021. Blir det norgesferie igjen? Kommer det forkastede campingvogner, taktelt og fritidsbåter på bruktsalg på nyåret? Jeg håper flere har oppdaget at du kan reise på nærtur i et hvilket som helst område du er i. Trolltunga, Preikestolen og Rampestreken trenger ikke å fylles opp av norske turister – vi har så mange flotte perler som ikke står i turistbøkene – hvor du ikke behøver å stå i kø. Denne erfaringen er fin å ta med seg til utenlandsferien også, når den tid kommer. 

Vi har fått øynene opp for nærområdets verdi, og de ukjente stedene. Og det håper jeg flere får i året som kommer. 

Godt nytt friluftsår!

Les også: Gå en tur hver dag

© Bodil Dorothea Gilje og Ivar Lien

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...