Det er ingen hemmelighet at koronaen har ført til at mange flere er ute i naturen. Og, heldigvis, er det en selvfølge for mange at man tar med søpla hjem. Vi legger ikke igjen dopapir og våtservietter ute i naturen, eller tror at ølbokser og aluminiumsfolie forsvinner av seg selv på bålet. Men ikke alle ... Og kanskje spesielt de som er ferske i friluftsliv.
De gangene jeg drar på tur langt utenfor sti og allfarvei, er det stort sett ingen spor å se etter andre. I alle fall få. Men ved populære turområder, campingplasser, utsiktspunkter og ved bålplasser, er det dessverre overraskende mye rester fra oss mennesker.
Allemannsretten gir oss mye, men den innebærer også noen plikter.
– Det er viktig å være klar over plikten til det vi kaller sporløs ferdsel, at det skal se like fint ut når vi drar, som da vi kom. Det ønsker vi at folk er bevisste på, enten de er nye i friluftslivet eller ikke, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier.
Søppel som blir liggende, også banan- og appelsinskall, gjør naturen utrivelig for nestemann som skal ferdes der. En del søppel kan også være skadelig for dyr – de kan spise søppel fordi de tror det er mat, som kan gjøre at de blir kvalt, forgiftet, får indre skader og blir syke.
Ofte blir søppel liggende i flere hundre år før det brytes ned. Et fiskesnøre bruker 600 år, en engangsbleie eller plastflaske 450 år, og en aluminiumsboks bruker 200 år. Visste du at en liten tyggegummi bruker fem år på å brytes ned av naturen?

OFFENTLIG TOALETT: Ved et populært vann i Nordmarka måtte jeg tråkke over mengder med brukt dopapir og våtservietter langs stien til vannet.
© Bodil Dorothea GiljeDet verste jeg ser når jeg er ute på tur, er våtservietter. Spesielt med rester etter toalettbesøk – det finnes det urovekkende mye av der ute. Våtservietter er praktisk på tur, men utgjør et miljøproblem når de legges igjen i naturen. Mange våtservietter er laget av plastbaserte tekstiler med lang nedbrytningstid, og kan ende opp som mikroplast i naturens kretsløp.
Skal du bruke naturen, eller kjenner noen med lite erfaring som skal utforske friluftslivet i sommer – hjelp til ved å spre kunnskap og naturglede:
1. Ikke kast søppel i naturen. Gjør det til en regel alltid å ta med en liten søppelpose, og ta med eget søppel hjem.
2. Ta med andres søppel hjem. Du vil alltid komme over søppel når du er ute – ta med én eller to ting hjem. På denne måten vil kanskje mengden søppel i naturen gå ned.

HUNDEPOSE: Jeg har alltid hundeposer med i sekken, til eget søppel som kastes når jeg kommer hjem
© Bodil Dorothea GiljeDette sier friluftsloven om sporløs ferdsel
«Enhver som ferdes eller oppholder seg på annen manns grunn eller på sjøen utenfor, skal opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre, eller påføre miljøet skade. Han plikter å se etter at han ikke etterlater seg stedet i en tilstand som kan virke skjemmende eller føre til skade eller ulempe for noen. Grunnens eier eller bruker har rett til å vise bort folk som opptrer hensynsløst eller ved utilbørlig atferd utsetter eiendommen eller berettigete interesser for skade eller ulempe.»

NYTELSE: Følelsen av å sitte i urørt natur, uten tydelige spor av mennesker, er noe vi kan nyte, så lenge vi alle tar ansvar for egen oppførsel i naturen.
© Bodil Dorothea GiljeSlik ferdes du sporløst
1. Ta alltid med deg hjem igjen alt det du har hatt med deg ut på tur.
2. Unngå å tråkke nye stier der det allerede eksisterer en sti.
3. Skal du tenne bål, bruk en bålplass som allerede eksisterer.
4. Har du bygget opp noe mens du var ute, ta det ned igjen før du forlater stedet.
5. Vis hensyn til dyre- og fugleliv når du oppholder deg i naturen. La ville dyr være i fred, og husk at søppel du legger igjen, kan være skadelig for dem.
Kilde: norskfriluftsliv.no
Les også: Gågging: Kom i form uten å jogge