© Bodil Dorothea Gilje

Bodil Dorothea Gilje: - Hele Norge for oss selv

I sommer skal vi feriere i eget land – alle sammen. Er det plass? Svaret er ja, hvis vi sprer oss utover. Mitt tips er en tur uten forventninger og planer – og utenfor (turist)stien.

13. juli 2020

Bodil Dorothea Gilje

Bodil Dorothea Gilje var Tara's tidligere grafiske designer.

Bodil ble kåret til og stemt frem som «Årets turjente 2017».

Her deler hun tips for å nyte livet utendørs, og viser deg hvor mye du kan få ut av litt planlegging.

Denne sommeren ser det ut til at vi får hele Norge for oss selv. Og ifølge en fersk undersøkelse fra Ipsos vil trolig 170 000 nordmenn besøke Besseggen i år. Normalt er det i overkant 50 000 som tar turen til Besseggen. Det er jo supert at så mange nordmenn skal utforske og oppleve den vakre naturen vi har i Norge. Men vi bor i et langstrakt land med utrolig mange flotte naturperler, så hvorfor reise til samme sted som «alle andre» når du kan finne noe helt eget?

– Om alle skal presse seg sammen i samme turområde i en kort sommersesong, har både vi og naturen et problem, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal. Han håper at folk tør å tenke alternativt når de planlegger ferien, slik at vi unngår et unødig trykk og slitasje på de mest kjente reisemålene. 

Stølsheimen.

STØLSHEIMEN: En tidlig morgen på en ensom topp med utsikt over Stølsheimen. Her havnet jeg tilfeldigvis en sommerdag i juli.

© Bodil Dorothea Gilje

De største opplevelsene jeg har hatt rundt om i Norge, har vært på helt tilfeldige plasser. To somre på rad pakket jeg hund, telt, sovepose, liggeunderlag og solkrem i bilen og kjørte av sted – uten en plan. Jeg hadde cirka en uke til rådighet, og planen var å ta en dag om gangen. Hver dag tok jeg frem kartet og gjettet omtrent hvor langt jeg kom på fire–fem timer i bil, jeg så etter et fint område med vann og kjørte av sted.

Sjelden kom jeg frem i god tid før det var mørkt. Jeg glemte å legge inn ekstra tid til fotopauser – og de var det mange av. En gang tok jeg meg selv i å juble av glede mens jeg kjørte langs en innsjø på fjellet, som var helt magisk vakker. Jeg tror ikke den står på noe kart over turistattraksjoner.

Vikafjell.

VIKAFJELL: Jeg parkerte langs veien og gikk på måfå i to-tre timer i regnet. Morgenen etter våknet jeg til dette.

© Bodil Dorothea Gilje
Bodil Dorothea Gilje.

PÅ LOFFEN: Uten en plan, på jakt etter ukjente perler. En minneverdig sommerferie helt uten forventninger.

© Bodil Dorothea Gilje
Hardangervidda.

HARDANGERVIDDA: En spontan overnatting på vei hjem fra Vestlandet. 300 meter fra bilen –men helt alene.

© Bodil Dorothea Gilje
Gulen.

GULEN: En øy jeg aldri hadde hørt om, før jeg kjørte dit på impuls. En nydelig plass på Vestlandet jeg helt sikkert kommer til å besøke igjen.

© Bodil Dorothea Gilje

Jeg stoppet langs veien på Vikafjell og trasket innover et tilfeldig område i rufsete sommerregn og torden, fant meg en lun plass i le og noen timer senere satt jeg og drakk lokalkjøpt øl i teltåpningen, helt alene. En annen dag kjørte jeg utover langs Sognefjorden.

Min far tipset meg om et fint område ved Eivindvik. Drikkevann hentet jeg i en bekk på veien, og fylte opp alt jeg hadde av tomflasker i bilen. Dagen etter, den varmeste i Norge den sommeren, med 34 grader i skyggen, tilbrakte jeg på et svaberg ytterst ved Gulafjorden, med egen badekulp og ingen naboer.

Husk sporløs ferdsel hvis du skal utforske landet vårt i sommer. Og bruk eventyrlysten – stopp på ukjente plasser og finn egne perler. Men respekter naturen og de som bor i området. Vi må dele på godene i sommer.

PLANLEGG NORGESFERIEN

  • Bruk litt tid på Ut.no og studer turkartet. I motsetning til Google Maps, får du opp masse turstier over hele landet med tips til turer, detaljerte beskrivelser og bilder.
  • Sjekk ut GodTur.no – en turportal tilrettelagt av Friluftsrådenes Landsforbund og Statskog, der både samarbeidspartnere og folk flest kan legge inn turbeskrivelser til glede for alle som vil ut på tur.
  • Lokalkjent.no er en digital videreutvikling av den tradisjonsrike og populære veiboka til NAF, hvor du kan finne tips til lokale og genuine perler langs norske veier.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...