© Ivar Lien

Slik tilbringer du kvalitetstid med naturen

Definisjonen på kvalitetstid er «tiden du tilbringer sammen med dem du tilbringer for lite tid sammen med». Men hva med tiden du tilbringer sammen med deg selv og naturen og dyrelivet spør Taras turjente Bodil Dorothea Gilje.

24. februar 2020 av Bodil Dorothea Gilje

Før brukte jeg naturen på en annen måte. Jeg satte pris på den og var nysgjerrig, men ofte hadde jeg på hodetelefoner og musikk. Eller skravlet med en venninne. De gangene jeg var på tur alene syntes jeg lyder var litt skumle. Det var ikke noe jeg ønsket å oppsøke «der ute» i naturen. Det var en verden jeg ikke kjente.

Det er en stor kvalitetsforskjell å være på tur helt alene enn sammen med andre. Når du er på tur med en samtalepartner tar du med deg det sosiale fokuset inn i naturen. Hodet og sansene er et annet sted. Du registrerer ikke omgivelsene på samme måte. Og dyrelivet rundt deg gjemmer seg. 

Det er først når du er på tur helt alene, et sted uten andre mennesker, at du merker overgangen. Lyder og lukter siger inn – det blir helt stille. Dette gikk først opp for meg en gang jeg var på telttur helt alene. Jeg satt i teltåpningen og stirret utover et blikkstille vann i tåka. Det hadde ikke vært et annet menneske der så lenge jeg var der. Jeg hadde hørt dyreliv rundt meg flere ganger. Og vinden suse forsiktig i tretoppene. Ronja sov som en stein i lyngen. 

Nå liker jeg å sitte under et tre og vente på at ting skal røre på seg igjen. Sitte helt stille. Lukte, se og lytte. Når du lager lyder, er skogen stille. Når du er stille, lager skogen lyder.

© Ivar Lien

Plutselig kom det et par forbi på den andre siden av vannet. De var i sin egen boble. Hadde gått fra bunnen av åsen, til toppen, og krysset forbi vannet på motsatt side, for å skulle gå ned igjen. De skravlet med hverandre og hadde ingen anelse om at jeg satt på den andre siden. Jeg hørte dem lenge før jeg så dem. De jagde vekk alt av dyreliv – fugler og småkryp.

Et kvarter etter at de var borte våknet skogen og dyrelivet igjen. Fugle mamma kunne komme med mat til ungene. Musa kunne løpe over stien. Reven, hjorten og rådyret kunne tusle av sted. Det anbefaler jeg alle å prøve. Du opplever å bli en del av naturen. Det er noe av det beste med å være alene på tur. Alt det du får med deg, som du går glipp av når du er sammen med andre. Sitt minst et kvarter helt stille. Kvalitetstid med naturen.

Ronja og jeg liker å ligge i hengekøya og lytte til dyrelivet og skogen som våkner til liv.

© Bodil Dorothea Gilje

Dette kan du oppleve

1. Et ekorn som kaster kongler i hodet på deg. 

2. Dyr som roper på hverandre. 

3. En kjøttmeispappa med nebbet fullt av mat til ungene. 

4. Et rådyr som patruljerer grensene. 

5. En snømus på jakt. 

6. En orrhøne som lærer kyllingene å finne mat. 

7. Parringsleik. 

8. En spettmeis som hakker i barken. 

Kilde: @nysgjerrivar

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...