© Bodil Dorothea Gilje

6 tips til hvordan du kan nyte våren og naturen

Sosiale sammenkomster har ikke vært så enkelt å gjennomføre den siste tiden. Vi har alle godt av en liten pustepause ute i naturen – spesielt nå.

25. april 2021 av Bodil Dorothea Gilje

Det er ikke så lett å planlegge vennetreff når du blir anbefalt å treffe færrest mulig. Å møtes etter jobb, strikketreff på kafé, lunsjdate, shopping, vennemiddag eller helgetur på spa – det meste må vente. Men ute, i fri natur, er det fortsatt muligheter. Det er enklere å holde avstand og frisk luft å puste inn. Hjemmekontor, ensomhet og isolasjon sliter på humøret, og vi trenger de gode samtalene i hverdagen. En lavterskel ettermiddagstur vil gjøre godt. Å kunne gjemme seg litt for omverdenen der ute i naturen, og «glemme» at vi er pålagt sosial distanse et lite øyeblikk. 

Hvis du egentlig drømmer litt om å utforske mulighetene i friluftslivet, men ikke vet helt hvor du skal begynne, kan et nært og kortreist eventyr i naturen gi realt påfyll for hode og kropp, og god motivasjon til å prøve mer. Det er hverdager vi har flest av, og ofte glemmer vi å fylle tiden etter jobb med verdifullt og ekte innhold. Ta med en venninne på gåtur i skogen. Få med deg solnedgangen fra en ås i nærheten. Pakk med niste og kakao, en liten «hobo-stove», som er enkel å fyre opp, og ta kveldsmaten ute mens dere oppdaterer hverandre på livet. Hvis du vil ta det et skritt lenger, kan dere legge inn en enkel overnatting før jobb. Sov på bakken under åpen himmel, i en gapahuk i nærheten eller i hengekøye, og pakk med niste. Det krever minimalt med planlegging og pakking. Dere kan se på stjernene og sitte klar i soveposen med morgenkaffen når sola står opp, og dra hjem på jobb fulle av energi og opplevelser. 

HVERDAGSLYKKE: Noen timer i hengekøya etter jobb er godt påfyll i en periode med mye hjemmekontor.

© Bodil Dorothea Gilje

40 prosent av nordmenn sier at naturopplevelser har blitt viktigere for dem i løpet av det første halvåret med korona, og én av tre sier at de har bedrevet mer friluftsliv enn vanlig. Så mange som åtte prosent gikk sin første fjelltur i 2020, og én av tre har overnattet ute. Tallene er hentet fra en undersøkelse gjennomført av Opinion for DNT. 

Jeg savner å treffe venninnene mine, og de gangene vi har møttes det siste året har det vært ute på tur. Til tross for sosial distanse har vi fått til gode og minnerike opplevelser. Vi har tatt en del kortere og enklere turer, både med og uten overnatting, for å kunne se hverandre litt oftere. Naturen er alltid åpen, selv om det står avlyst i aktivitetskalenderen. Gå ut og nyt våren! 

Hvis du vil trene utendørs får du her 7 effektive styrkeøvelser

Slik får du det til

1. Legg avtalen inn i kalenderen slik at den holdes. Kanskje hold av en fast turdag i uka, eller måneden? 

2. Gå på befaring i nærområdet ditt, og merk deg lett tilgjengelige utsiktpunkt, lokale gapahuker og fine turstier. Ha øynene åpne for fine plasser du kan gå tilbake til. 

3. Ikke avlys turen selv om det blir dårlig vær. Kle dere godt – de fineste opplevelsene får dere ofte i litt rufsete vær. 

4. Bål er ekstra koselig på tur, og en liten «hobo-stove» er enkel å fyre opp. Du trenger kun småkvist, ikke ved. Sjekk regler for bålforbud i din kommune. 

5. Pakk sekken kvelden før, og husk ull og vindtett – selv på sommeren. 

6. Vær raus med maten og godbitene. Ta med middagsrester fra dagen før, eller lag noe enkelt mens dere er ute. For eksempel lomper med rømme, rødløk og spekemat – det smaker ekstra godt med en iskald øl, god utsikt og godt selskap.

SOSIALT PÅFYLL: Med litt større avstand rundt bålet er det fullt mulig å fylle hverdagen med gode sosiale opplevelser. 

© Bodil Dorothea Gilje

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...