bokaktuell Björg Thorhallsdottir, adventskalender for hele familien, Magisk jul, alternativ adventskalender
Bokaktuell:

Björg Thorhallsdottir er aktuell med Boken «Magisk jul – aktivitetskalender for hele familien».

© Ken Ingwersen

Vil gi adventstiden magien tilbake!

Ved å gi barna en gave hver dag i hele desember, ødelegger vi litt av vitsen med julaften for dem, mener kunstner og forfatter Björg Thorhallsdottir, som har laget en alternativ adventskalender med aktiviteter for hele familien.

16. november 2017 av Bjørnhild Fjeld

Björg Thorhallsdottir er en av Norges mest kjente kunstnere – men også alenemor til sønnen Tolli, som hun fikk med ektemannen Eric Scott som døde i 2005. Som andre har hun kjent på førjulstresset – og det ønsker hun å gjøre noe med.

– Jeg pleide å bruke mye tid på å lage adventskalender med innpakkede gaver til sønnen min. Og det skulle jo være så fine gaver. Noen ganger ble han kjempeglad, andre ganger skuffet. Og jeg skjønner det godt, jeg kan ikke bli sur på ham fordi han ikke blir glad for et nytt viskelær, sier Björg.

Pakkekalenderen har utspilt sin rolle

Hun kom derfor frem til at adventskalender med pakker hadde utspilt sin rolle, for hvorfor stresse rundt for å finne på 24, 48 eller kanskje flere kalendergaver til barn som ikke mangler noe fra før?

– Når barna får en gave hver dag i hele desember, blir ikke gavene på julaften noe spesielt. Det har jeg selv sett på mine nieser og nevøer. De får så mye gaver, at halvveis i gavehaugen på julaften har de gått lei, sier hun.

Björg har derfor laget en aktivitetskalender som hun håper skal gjøre adventstiden magisk igjen – ikke bare for barna, men for hele familien.«Magisk jul» har hun kalt adventskalenderen, som består av et eventyr med 24 kapitler – ett for hver dag i desember.

– Jeg testet ut eventyret på barna til søsteren min, og de syntes det var så spennende at de ikke ville dra hjem før de hadde hørt hele historien!

bokaktuell Björg Thorhallsdottir, adventskalender for hele familien, Magisk jul, alternativ adventskalender
Deilig tosomhet:

Enkle ting som å bygge en snømann kan være en stor nok gave for de minste i adventstiden.

© Björg Thorhallsdottir

For en stund siden bodde Björg på Hawaii og ble kjent med kunstneren Cade Roster. Han har laget noen av illustrasjonene i boken.

– Cade lager fantastiske illustrasjoner og er etter min mening en av verdens beste illustratører, selv om han ikke er så kjent i Norge. Så jeg syntes det var veldig spennende å la ham illustrere mitt eventyr denne gangen, sier hun.

Aktiviteter for hele familien

I tillegg er det en aktivitet som familien kan gjøre sammen. Forfatteren tror mange synes det er fint å få tips til slike aktiviteter de kan gjøre sammen – det er ikke alle som synes det er like lett å finne på noe på egen hånd.

– Jeg har brukt søsteren min Dora som utgangspunkt. Hun finnes ikke kunstnerisk. Jeg tror ikke engang hun klarer å lage en dorullnisse. Så hvis hun klarer å gjøre aktivitetene, klarer alle det, mener Björg.

Eksempel på aktiviteter er at familien lager islykt sammen, eller at alle i borettslaget baker én sort julekake hver og fordeler etterpå. En av dagene skal du ta mammas kajal-blyant og skrive noe pent om de andre i familien på alle speilene i huset.

bokaktuell Björg Thorhallsdottir, adventskalender for hele familien, Magisk jul, alternativ adventskalender
Deilig er jorden:

En av julens kjæreste sanger har blitt til et bilde i Björgs julebok.

© Björg Thorhallsdottir

Viktig å roe ned og ha tid sammen

Björg har også lyst til å få familien til å snakke mer sammen i adventstiden. Derfor har boken et tema for hver dag til «dagens samtale».

– Det er så mye som skjer i desember, og stress med å rekke juleavslutninger og andre ting. Jeg synes det er viktig å roe ned og ta seg tid til å sitte ned sammen i hvert fall en gang om dagen. Det er helt opp til familien om de tar samtalen til frokosten om morgenen eller etter middag.

Hun tror ikke barna blir skuffet over å ikke få en gave – snarere tvert i mot.

– Det å få oppleve noe sammen, er noe barn setter mer pris på enn materielle gaver. Vi har jo så mye i dag, men tid sammen er noe vi savner.

Björg peker også på miljøaspektet – vi trenger ikke å lære barna til å forbruke stadig mer, men heller sette mer pris på de tingene de får.

– Hvis du for eksempel har sovet i telt en uke, vil du sette veldig pris på å sove i en seng. Eller hvis du ikke har dusjet på flere dager – da er den dusjen helt fantastisk. Sånn er det med gaver også. Hvis du får gaver hver dag, blir det ikke noe spesielt, mener Björg. 

Les også: – Om du ikke følger hjertet ditt, sier kroppen ifra til slutt!

bokaktuell Björg Thorhallsdottir, adventskalender for hele familien, bok Magisk jul, alternativ adventskalender
Alternativ til kalendertiden:

Björgs alternative adventskalender «Magisk jul», 299 kr, Pitch Forlag.

© Pitch Forlag

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...