© Sveinung Bråthen / Björg Thorhallsdottir

Leker med livets alvor

Søstrene Thorhallsdottir har fokus på hvordan vi kan lykkes bedre på uperfekt vis. Og de har en egen evne til å nå frem med budskapet.

24. mars 2019 av Åshild Breian / Styling og makeup: Helene Sverdrup / Hår: Ida Celin Due Skoglund/Olimb & Co

Fakta:

Navn: Björg Thorhallsdottir (44). Familie: Sønnen Tolli (15). Bor: Oslo. Yrke: Kunstner, foredragsholder, forfatter, blogger, fast spaltist i Tara, cava- og vinprodusent, og snart også ølbrygger.

Navn: Dora Thorhallsdottir (45). Familie: barna Sara (13) og Elias (10). Bor: Drammen. Yrke: Grunnlegger av EQ Insitute, standupkomiker, forfatter, foredragsholder, Relasjonspodden med Kjersti Idem.

Begge er aktuelle med: Boken «Hverdagsbobler». Tilstedeværelse, glede, egenkjærlighet, Pitch Forlag, 369 kr. Fra september skal søstrene på turné over hele Norge for sjette gang med showet «Bobler».  

Dora og Björg Thorhallsdottir
Storesøster og mellomsøster kaller de seg. Dora og Björg er både like og helt ulike. Det lever de godt med. De lar bare den andre få gjøre sin greie.

Storesøster Dora sitter energisk i sofaen på Jeppes på Stabekk i Bærum. Hun var alt for tidlig ute og har allerede spist en suppe.

–Jeg var såååå sulten, sier hun fornøyd i en rød kjole fra Ulsteinvik. – Jeg skal holde et foredrag på kinoen vegg i vegg. Det er så praktisk at vi kunne møtes her.

Og dermed har Dora gjort det hun er utdannet til: Hun har lagt premissene. Akkurat på det feltet har mange kvinner mye å lære. Dora mener mulighetene ligger der rett foran oss. Det er bare om å gjøre å se dem og bruke dem.

Lillesøster, eller rettere sagt mellomsøster, Björg har greid å miste mobilen på vei fra bilen med handleposer og inn i huset. Det skjedde for mer enn en uke siden, og den er fremdeles sporløst borte. Men Dora sender meldinger og etterlyser. Et kvarter over tiden kommer Björg inn av døren med et stort smil i en storrutet kåpe i gult og brunt.

– Under de første intervjuene var det bare Dora som snakket. Det var bare slik vi var vant til at det skulle være. Dora svarte alltid for meg da jeg var liten, sier Björg.

Det ligger ikke irritasjon i stemmen slik det kunne ha gjort mellom søsken. For søstrene trives i hverandres selskap. ­

– Vi har det helt fantastisk sammen, repliserer Björg.

De ble enda tettere da de begynte å reise land og strand rundt med showet som har en dobbel tittel. «Bobler» er en hyllest til kvinner. Men det er også en oppfordring, og en anmodning om, å lære noe, og gjøre det beste ut av det livet vi har fått utdelt for noen korte år.

Dora og Björg Thorhallsdottir som barn
Faste roller: Dora var den utadvendte og Bjørg langt mer sjenert. Akkurat det har hun heldigvis sluttet med. Dora har utestemme fremdeles og har ingen planer om å gi seg med det.© Privat

Dora og Björg ønsker å bidra med noen knep når livet butter og ting ikke går akkurat din vei. Som søstrene beskriver det i boken «Hverdagsbobler» som bygger på showet, og kommer ut i disse dager: «Når motbakkene blir mange, alt virker gråere, og du vet at du gjentar et mønster som ikke gagner deg i nevneverdig grad. Det er akkurat da du skal hente frem boblene, slik at du kjenner den vidunderlige følelsen: Det kan boble av begeistring, mestring, entusiasme eller kjærlighet – det finnes ikke noe bedre enn det.»

Alt handler om å heie på hverandre, løfte hverandre, slutte å snakke om at det er din skyld eller vår skyld. Og det handler også om å huske på at når du har nådd ned til bunnen, så kan du komme like høyt opp som du har vært dypt nede. 

Hele familien: Farmor Svava, her med mamma (som holder vår lillesøster Svava, oppkalt etter farmor), pappa og oss, i 1978 da klesstilen var upåklagelig kul!
Hele familien: Farmor Svava, her med mamma (som holder vår lillesøster Svava, oppkalt etter farmor), pappa og oss, i 1978 da klesstilen var upåklagelig kul!© Privat

Optimismen kan merkes i salen når søstrene er ute på turné. Det er mange som vil ha litt mer glede i livet sitt, og det hele ligner nærmest en vekkelsesturné. Dora og Björg har fylt Olavshallen i Trondheim med 1200 håpefulle damer! Når det en sjelden gang kommer en læresetning eller noen tips på skjermen på scenen underveis i showet – tar hele salen bilde med mobilen.

– Det er kvinner 39 pluss minus fire år, som lurer på hva de bruker tiden sin på. De forstår at de ikke skal leve evig, og setter spørsmålstegn ved flere ting i livet sitt. Da kommer gjerne også bevisstgjøringen rundt det at mange ikke er så snille med seg selv, og at de egentlig er ganske usikre. Dette er en bevissthets-periode. Kvinner ønsker å ta tak i det og gjøre noe med det. Det skjer gjerne også noe med deg når du blir mor. Du blir utfordret ved å få barn. Det kan være at du ikke tåler ditt eget sinne eller sorg, sier Dora.

Selv har hun en datter som er tenåring. Det får Dora til å tenke på sin egen ungdomstid. Hun gjenopplever sin egen historie og så kommer spørsmålet om hvem er jeg egentlig?

­– Hvis du har fått mye kjeft som barn, så vil det å ta valg være veldig skummelt. Du forbinder det å gjøre noe feil med å bli avvist. For hva skjer hvis jeg tar det valget jeg egentlig vil? Blir jeg ekskludert? Da holder mange heller fast i det trygge, og så blir de mer og mer ulykkelige, kommenterer hun.

Dette er tema i enda en ny bok fra Dora. Den handler om de 13 årene Dora har jobbet som terapeut og hva som da kan skje på veien til å bli seg selv. Hele boken er klar i hodet. Hun skal bare skrive den.     

Dora og Björg Thorhallsdottir
Søstrene Dora og Björg har vokst opp med betinget kjærlighet som mange andre. Men de har tatt et oppgjør med det nå. Det endte med at moren Herdis ba om unnskyldning og startet EQ Institute med Dora.

Undertegnede husker godt det første møtet med Björg i en kunsthandel som solgte kunsten hennes. Jeg hadde lest teksten i bildene, og det traff sånn langt inne i hjertet et sted. Så da Björg sto der i egen person, begynte tårene å sile. Det tok tid å hente seg inn.

Slik opplever utallige av Tara-leserne det også. Det er ingen side i Tara som utløser så mange leserbrev som Björgs spalte. De varme ordene, og de håpefulle bildene skaper gjenkjennelse.

Første gang jeg møtte Dora var under en Tara-weekend på Geilo. Det var festkveld og Dora var i scenehumør. Alle i salen lo så mye at det ble vanskelig å holde seg. Vi kjente oss så veldig godt igjen i alle hverdagsfadesene hun overdrev fra scenen.

Varme følelser og rå latter. Søstrene velger en nokså ulik tilnærming til livets alvor. Hvorfor ble det slik?

– Jeg kom over standup ved en tilfeldighet fordi jeg var nyutdannet journalist og skulle skrive om det. Men så var det slik at jeg tenkte at det der var da ikke så veldig vanskelig. Og ikke var det særlig mange kvinner der heller, sier Dora. Det tok ikke lang tid før hun sto på scenen.

Björg forsøker å male en akvarell hver eneste dag. Hun setter seg ned og så kommer motivet og ordene. Hun går rett inn i en flyt. Det er effektivt takket være at Björg jobber med sin egen prestasjon. Snart er hun også ferdig utdannet EQ-terapeut. Foreløpig tar hun det tredje året om igjen for tredje gang fordi hun har holdt på med så mange prosjekter.

– Jeg bare elsker det, og denne gang har jeg satt av tid til å være på forelesningene. Etter å ha vært forlovet x-antall ganger har jeg satt i gang «Prosjekt Egenkjærlighet», sier Björg.

Hun hevder å være glad for at hun har tatt mange tankeløse valg. For en utenforstående kan det høres ganske rart ut når merittlisten er kjent. Börg rekker over mer enn de fleste. Så langt i år har hun planlagt å utgi tre bøker, hun har allerede sin egen cava, egen hvitvin og senere i vår kommer hun med eget (glutenfritt) øl. Hun skal turnere med Dora, ha maleriutstilling med Thomas Nesland Olsen. 
Dora og Björg Thorhallsdottir
De har pakket alt inn i feelgood, men søstrene Dora og Björg Thorhallsdottir vil både underholde, bevege og lære bort noen nytelsestriks for livet.


Hun driver et miljøkunstprosjekt, Hjerterfred, U-hjelp- og miljøprosjekter og pendler regelmessig til atelieret i Barcelona for å lage kunst. Og da har vi ikke tatt med alt.

– Jeg har lært meg GTD-metoden, Getting Things Done av Morten Rørvik. Uten den metoden hadde jeg ikke greid det. Jeg er ikke stresset, men rolig og jeg føler jeg har kontroll, sier Björg. Akkurat nå står hun på farten til Hawaii for å besøke gamle kjente fra det halve året hun og Dora bodde der med barna sine.

Dora er allerede på vei til foredraget vegg i vegg som handler om hvordan man kan være uenige på en god måte. Men hun rekker en siste oppfordring. Det er nemlig ikke å så lett å få plass til en mann i kalenderen. – Jeg løser det med å ha en elsker. Jeg får pult og får fysisk tilfredsstillelse, sier Dora.

Den siste elskeren var det vanskelig å få tid til å møte etter at de kom i kontakt på datingappen Tinder. Det endte med en date på Ikea: Kjøttboller i kafeteriaen, klining gjennom sengeavdelingen og foran skjermen med peisbål i Teslaen, passer Dora helt ypperlig. 

Dora og Björg Thorhallsdottir
Björg kan utfordre Dora på klesstilen. Dora kan bli overbeskyttende. Det ler begge godt av. De er bare glade for å være forskjellige.

Søstrene Thorhallsdottirs 5 tips mot FRYKT:

1. Vær takknemlig. Det er vanskelig å være både redd og takknemlig på en gang. Bare prøv.

2. Vær her og nå. Frykt handler som regel om noe som var før eller noe som kommer. Det er sjelden du er redd for det som er akkurat nå.

3. Legg ned tungen. Legg merke til det neste gang du er stresset: Tungen din er høyt i ganen. Legg den ned og du puster bedre med en gang!

4. Gi slipp-øvelsen. Frykt handler om mangel på kontroll. Lukk øynene og se for deg at du flyter i en elv. Du tviholder i grener og tuster langs elven. Kjenn på hvordan det føles. Så slipper du grenene og lar deg bare drive med elven og har tro på at det vil gå godt.

5. Legg fortiden bak deg. Få ut de vonde opplevelsene eller minnene. De har du ingen nytte av. 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...