Pleier du og resten av familie å spise frokost hver for dere? En foran tv-en, en ved kjøkkenbenken, og en på vei ut døra?
- Ett måltid om dagen - sammen, er rådet fra psykolog og terapeut Karen Kollien Nygaard.
-
Et felles måltid inviterer til å holde kontakt med hverandre.
- Struktur er viktig om vi tenker på måltidet i et helseperspektiv. Hvis vi spiser til samme tid hver dag så gir det rytme i hverdagen, sier Kollien Nygaard.
-
Det å lage mat og spise er en slags meditasjon.
- Ved å roe ned får du en bedre opplevelse, fortsetter hun.
-
Det roer ned!
- Jeg er også yogalærer og opptatt av fordelen ved å roe ned. Dersom du kaster i deg maten i det du løper til yogatimen så er hele effekten av yogatimen bortkastet. Da er det like effektivt å være hjemme, roe ned og ha det hyggelig, forklarer Kollien Nygaard.
-
Å gjøre det fint rundt seg øker også lysten på mat.
- Alle kan ha dårlig appetitt, så noe fristende mat kan få flere til å spise, tipser hun. - Selv har jeg samlet på sølvtøy siden jeg var liten så jeg dekker gjerne bordet med det.
-
Legg merke til hvor mye kjærlighet som er lagt i hvert måltid.
- Vi burde bli litt flinkere til å legge merke til borddekkingen når vi spiser, for kanskje har noen gjort seg flid for å dekke et fint bord til deg - det ligger mye kjærlighet i det. For ikke å snakke om maten noen kanskje har laget til deg.
-
Det er heller ingen ulempe å være et godt forbilde for sine barn.
- Jeg er opptatt av Maria Montessoris filosofi; at barn trenger å lære alt som har med bordet å gjøre. Så la barna dekke på, og vis dem hvordan man holder gaffelen - det gir en sosial trygghet å vite hvordan man ter seg ved bordet.