© Kristin Heier / Björg Thorallsdottir

- Livsmestring burde være et eget fag i skolen

Livsmestring burde være et eget fag i skolen, for vi trenger å lære oss hvordan vi kan trives i eget liv, skriver Björg i spalten sin.

8. april 2020 av Björg Thorallsdottir

Vi er alle født med et visst antall sandkorn, men vi vet ikke hvor mange. Sandkornene er i timeglasset vårt, og dine renner kanskje ut senere enn mine. Men det vet ingen, for vi vet ikke hvor mange vi har fått utdelt. Hvert sandkorn er en dag på denne jorden. 

Jeg vet at mange opplever å stå opp om morgenen og tenke: Hvorfor er jeg her? Hva er meningen med at jeg skal være her, hvorfor skal jeg kjempe meg gjennom nok en dag? Mens andre spretter opp og er forelsket i livet – og sidemannen som gir dem et god morgen-kyss. Andre våkner kanskje ensomme og gruer seg til å kle på seg og gå ut i regnet. Enda en dag i den jobben de mistrives i. 

Livet er ikke enkelt. Og egentlig burde vi lære mye mer om det å mestre det på skolen. Vi lærte algebra og brøkregning, som mange av oss ikke har hatt så mye bruk for etterpå. Mens det viktigste egentlig er kunnskapen om selve livet. For det er ganske hardt mange ganger, og vi trenger å lære oss hvordan vi kan trives i eget liv. Vi alle er like forskjellige som fingeravtrykkene våre, vi er ulike på så mange måter og områder. Det finnes ikke en fasit for alle, men det finnes en for deg. Det finnes en måte du kan klare å være i livet ditt på, hvor du våkner opp hver dag og er tilfreds. Men det er en jobb du først må gjennom, for å finne ut hva som er et godt liv for deg. 

For en kan det være å leve ute i naturen i telt 300 dager i året, mens for mamma som ikke har sovet ute i telt, hadde det vært et mareritt av et liv. For henne er livslykke å kunne ta et morgenbad for så å nyte en deilig kopp kaffe, og ha lange rolige morgener hvor hun kan sitte og lese bøker. Mens en dyslektiker kanskje aldri har opplevd å kunne kose seg med en bok. Vi alle er så ulike og har ulike forutsetninger. Dalai Lama fikk en gang et spørsmål om hva som er meningen med livet. Han svarte at det var et enkelt spørsmål, for meningen med livet var å være lykkelig, men la til at det vanskelige spørsmålet er å finne ut hva som gjør deg lykkelig. 

Les også: 8 råd for økt lykkefølelse 

© Björg Thorhallsdottir

Det er det vanskelige spørsmålet. Hva er det som gjør akkurat deg glad? Hver gang du kjenner på en gnist av glede, skriv opp hva det var som gjorde deg glad. Ha med en liten notisbok, og hver gang du kjenner at du har det bra, skriv opp hva det er som gir deg den følelsen. Eller skriv det ned i Notater på mobilen. Etterhvert blir listen lang nok til at du plutselig har fasiten til ditt liv – hva som gir nettopp deg glede.

Men jeg tror ingen går rundt og er lykkelig hver dag. Plutselig er det en vanskelig fase, sykdom, skilsmisse, vanskeligheter i familien, vennskap eller jobben. Det er perioder hvor det er mørkt, men da tenker jeg at det er ulike teknikker som gir oss en mulighet til å være på toppen av bølgene istedenfor å havne under dem. Blant annet kan du velge gode venner som du kan sitte i båten med, som er gode å snakke med når bølgene blir høye og det trekker opp til uvær. Jeg har en venn som har vært veldig deprimert over lang tid. Han har vært gjennom et vanskelig samlivsbrudd som har tappet ham for energi. I går snakket jeg med ham på telefonen, og da hørte jeg en glad mann.

Han hadde reist til et sted som gjorde ham veldig godt, og satt i solen sammen med nære venner. Og plutselig kjente han glede og meningen med å være her på kloden. Men det er ingen quick fix, neste dag kan det være mørkt igjen. Men det er i alle fall et lysglimt. En annen ting som er viktig, er at du må ha en grunnleggende følelse av egenverd og selvkjærlighet for å være lykkelig. Jeg klarte i alle fall ikke å kjenne på disse følelsene før jeg selv hadde bearbeidet mine traumer etter en voldtekt jeg ble utsatt for som ung. Eller før jeg hadde grått alle de tårene jeg trengte å gråte i sorgen da mannen min døde. Jeg trengte å gråte ut sorgen over det som ikke ble, for jeg hadde drømt om å være en liten klan med mor, far og barn.

At vi var en gjeng, i stedet ble det bare Tolli og meg. Det er så mange ulike sorger, men det er også så mange ulike gleder. Det er utrolig viktig å finne egenkjærligheten og egenverdien, og det er en kjempestor jobb å gjøre. Hver og en må finne sin egen vei. Jeg fant den gjennom terapi og det å få bearbeidet min følelse av ikke å bli sett som barn. I dag har jeg selv lært meg å gi kjærlighet til lille-Björg, det var viktig for veien til min livsglede! 

Les også: - Jo mer du er deg selv, jo mer perfekt er du

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...