© Björg Thorhallsdottir / Kristin Heier

– Det er lov å skifte mening

Vi er i endring – kontinuerlig. Og vi har gjort så godt vi har kunnet, hele tiden, skriver kunstner Björg Thorhallsdottir.

23. juni 2017 av Björg Thorhallsdottir

Noen av valgene virker i dag uforståelige, og det er lett å bebreide seg selv, hvordan kunne jeg gjøre det? Men du gjorde så godt du kunne ut fra de forutsetningene du hadde da. Kanskje var valgene til og med basert på noe som andre forventet av deg. 

Det er viktig å anerkjenne de valgene vi har tatt, men det er også viktig å anerkjenne at det av og til er riktig å velge på nytt. Basert på det du vet i dag, og hvem du er i dag.

Stå opp for deg selv! Gjør det som er riktig for deg nå. Istedenfor å bebreide deg selv for de valgene du har gjort, kan du heller holde rundt deg selv og tilgi. 

For du er viktigere enn en fasade du føler du må opprettholde, eller en skam som fortærer deg.

Mangler mot til å bryte

Jeg har oppdaget at mange av de fine kvinnene jeg møter gjennom bildene mine, forteller meg om en familiesituasjon som de ikke lenger har det godt i. Men de mangler motet til å bryte opp og ut. 

Det vises ofte til en dyster skilsmissestatistikk, men jeg vet også at det er veldig få som tar lett på det å skulle avvikle et ekteskap eller et langt samboerskap. Spesielt dersom det er barn involvert. Av og til kan det være det eneste rette, men det vet kun den som selv står oppe i situasjonen. Det er bevist at en kvinne som bryter ut, ofte er sju år på overtid. Jeg mener at det kan være sju år for mye.

Lov å endre kurs

Det kan også gjelde andre skilleveier i livet. Følelsen av å ha valgt feil studier, feil yrkesvei, eller kanskje rett og slett feil vennekrets. Det er lov å endre seg, og det er lov å velge på nytt igjen. Det er rett og slett lov å kjøre inn i rundkjøringen igjen og velge en annen vei ut.

Du har et hjerte inne i deg som banker for en person – og den personen er deg selv. Livet er verdifullt. Du er verdifull. Det handler ikke om egoisme, for hvis du ikke tar ansvar for eget liv og egne følelser, kan det være selvutslettende. Det handler om å ta seg selv på alvor.

Husk, hvis du går mot din egen hjertevilje, så er kroppen din så intelligent at den reagerer. Først mister du gleden og energien, og så mister du helsa.

Om du sitter der oppe på stupebrettet og titter ned på haiene, så vit at du har et valg. Det er en menneskerett å ombestemme seg. Du har mer styrke i deg enn du aner, og det er aldri for sent å snu! 

Björg Thorhallsdottir (42) er kunstner og spaltist i Tara.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...