© Björg Thorhallsdottir / Kristin Heier

Nøkkelen til lykke ligger i det å gi

En enhet betyr at to eller flere kommer sammen, og ettersom det ikke finnes to like mennesker må vi inngå kompromisser.

23. april 2021 av Björg Thorhallsdottir

Mennesker som opplever svik kan miste tillit til andre, og derfor velge å svømme alene. Men kommer det en hai er det ikke den beste løsningen. For de som svømmer i flokk kan raskt danne formasjon som en stor fisk og skremme haien bort. Når den mørke skyggen av haien kommer, er du ikke alene – du er trygg.

Akkurat som romerne som satte skjoldene sine sammen for å beskytte hverandre. Sammen ble de til en skilpadde med hardt skall. Men det å stå sammen handler om mer enn beskyttelse, teamwork handler om at du må gi, for å få. En britisk forretningskvinne som jeg beundrer, Yvonne Thompson, sier: «If you want to go fast, go alone. If you want to go far, join hands and go together.»

En enhet betyr at to eller flere kommer sammen, og ettersom det ikke finnes to like mennesker må vi inngå kompromisser. Oftest blir dette synlig i ekteskap og familie, men det gjelder i alle forhold og samarbeid i livet, i vennskap og jobb. Vi har ulike meninger, så kanskje må vi av og til gi opp noen av våre hjertesaker, men det som er fantastisk er at for å løse noe trenger vi ulike hjerner som tenker forskjellig. Sammen overgår vi det én hjerne alene kan komme på. Men som med fiskene hender det at den som føler seg sveket i livet, mister tillit til andre og liker seg best alene. Da kan det være vanskelig å få til et samarbeid, men tillit kan bygges opp igjen. Selv om den blir revet ned i kilometer, kan den bygges opp igjen i millimeter. Det er et valg vi kan ta for å finne tilbake igjen til tryggheten, og det kan gå gjennom terapi, samtaler og selvransakelse

Jeg hørte nettopp en historie om en kvinne som var blitt sveket av mannen sin. Hun hadde begrenset sosialt nettverk og ønsket å komme seg bort, så hun flyttet til en liten landsby i Frankrike sammen med de to sønnene sine. Hun skjønte at det innebar en enda større ensomhet, og bestemte seg for å bli med på alt det hun kunne av frivillighet. I kirken, for de eldre, i barnehagen, i små foreninger og overfor naboer. Hun opplevde en nærhet hun ikke visste eksisterte. Plutselig ble den yngste sønnen syk og ble liggende på sykehus i to måneder. Hun hadde aldri følt seg så svak, men heller aldri så sterk da hun oppdaget at en gruppe mennesker hadde organisert seg for å hjelpe henne. Det ble laget mat til henne og den eldste sønnen fikk omsorg og ble passet på mens hun var på sykehuset, og det ble samlet inn penger til husleien de månedene hun ikke fikk jobbet. 

Det finnes tre typer mennesker 

Denne kvinnen representerer den ene typen, for da hun kom til den lille landsbyen tenkte hun: hva kan jeg bidra med? Kanskje endret hun seg fra å være en som tar, til en som gir. Og givere er alltid lykkeligst. Det ble gjennomført en studie i Sveits hvor hjernen ble scannet både hos gruppen som var givere i undersøkelsen og de som skulle være egoistiske. Ikke bare gikk lykkenivået opp hos giverne, men også selvfølelsen fikk en positiv boost. 

Den andre typen er den som tar og som ikke tenker hva jeg kan bidra med, men hva kan jeg få ut av dette og hva kan andre gjøre for meg? Vampyrene er de verste av disse, for de tenker kun på seg selv. De vil gjerne gi minst mulig, for å få mest mulig. Vi kjenner godt igjen tankegangen fra businessverdenen, men den finnes også i vennskap. Det viser seg at de som tilhører vampyrene og de som tar, faktisk er de mest ulykkelige menneskene. Jeg tenker at disse tilhører gruppen «if you want to go fast, go alone». 

Den siste gruppen er den som holder regnskap. De fleste er i den gruppen, og disse fører regnskap både for relasjoner og

Test deg selv: Er du høysensitiv? 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...