hudsykdommer

Huden er kroppens største organ, ditt hylster og din rustning

© Getty Images

Stress kan trigge eller forverre hudsykdommer

Kløe, rødme og bare generelt hudubehag –er det en del av hverdagen – og kroppen din? Her kan du bli klokere på forskjellige typer hydsyksommer, som utslett, tørre områder og små nupper.

11. juni 2021 av Maggan Hägglund og Eva Eken

Vi spør eksperten hvorfor hudsykdommer kommer – og hvordan de går?

Stress kan trigge eller forverre hudsykdommer, forklarer hudlege Eva Eken. Men selv om en stresset livsstil, som utfordringer i privatlivet eller på jobb, kan være utløsende faktorer, er ikke løsningen bare å roe ned. Stress og inflammasjon eller betennelsestilstander kan altså henge sammen og være forklaringen på hvorfor hudsykdommer som psoriasis, eksem eller rosacea springer ut i full blomst akkurat når du har det som mest travelt, eller ligger søvnløs om nettene og plages av kjente bekymringer. Men det er dog ikke hele forklaringen. 

– Du er også genetisk disponert for mange sykdommer i huden, som kan trigges av forskjellige forhold, sier hudlege Eva Eken. Forskere har lenge visst at det er en sammenheng mellom stress og betennelse i huden. Nervesystemet påvirker nevrotransmittere i huden eller signalstoffene i huden, som dermed reagerer med forskjellige betennelser. Men de siste årene har forskning på immunforsvaret i huden resultert i mange nye og effektive medisiner mot hudproblemer. 

– Hvis en hudsykdom eller betennelsesprosess først har bitt seg fast, er det noe du kanskje bare finner deg i å leve med, men det trenger du ikke. Det er mange muligheter for både å lindre og minske symptomene, så det er ingen grunn til å vente med å søke hjelp, råder hudlege Eva Eken.

Lege i hudsykdommer

EKSPERTEN: Eva Eken er hudlege på Diagnostiskt Centrum Hud i Stockholm.

© Privat

Hudsykdom: Eksem

Er en kløende hudlidelse som kan forekomme overalt på kroppen. Det er en inflammasjon i det ytterste laget av huden. Påvirket mye av stress, men også av tørr luft, mangel på sol eller overdreven bruk av såpe og uttørrende produkter.

Atopisk eksem 

 • Her får du det: På hender, i ansiktet, på halsen, knehaser og føtter. Symptomer: Tørre, røde og kløende utsett. Også kjent som barneeksem og er arvelig.
 • Dette kan du gjøre selv: Smør hyppig med fuktighetskrem. Unngå tekstiler som klør.
 • Få profesjonell hjelp til: Resept på sterke kortisonkremer, immunmodulerende kremer (alternativ til kortisonkremene), lysbehandling og i alvorlige tilfeller, biologiske legemidler.

Seboreisk eksem eller flasseksem

 • Her får du det: I hudområder med mange talgkjertler: Øyenbryn, nesevinge, i eller rundt øyne og ører, i hodebunnen, på brystet og i hudfolder. Symptomer: Huden rødmer og flasser, og det utløser irritasjon og kløe. 
 • Dette kan du gjøre selv: Prøv flassjampo med soppdrepende middel. Flasseksem er også en soppinfeksjon. Test en kombinasjon av soppdrepende kremer og mild kortison, som begge fås uten resept. 
 • Få profesjonell hjelp til: Resept på eventuell tablettkur eller behandling direkte rettet mot ditt spesifikke problem.

Kontakteksem

Utløses ikke av stress, men derimot av ytre påvirkninger, som for eksempel av nikkel i smykker og makeup eller av parfymestoffer. Oppsøk hudlege hvis du er i tvil.

Se også: Slik renser du huden - steg for steg

Hudsykdom psoriasis
Hudsykdom psoriasis

SAMMENHENG Stress kan trigge eller forverre hudsykdommer

Hudsykdom: Psoriasis

Er en kronisk inflammatorisk hudsykdom. Den er autoimmun, som betyr at kroppens immunforsvar angriper kroppens egne celler. Man kan være arvelig disponert for å få psoriasis.

Du kan kjøpe reseptfrie kremer, men de har sjelden stor effekt. Søk derfor hjelp. 

– Vi vet at pasienter med psoriasis venter i det lengste med å oppsøke lege, sier Eva Eken. 

– Men det finnes effektiv hjelp i form av sterke kortisonkremer, lysbehandling, immunmodulerende tablettbehandling, og for alvorlige plager er det veldig effektive biologiske legemidler som minner om proteinene kroppen selv danner.

Plakkpsoriasis

 • Her får du det: Plakkpsoriasis er den vanligste formen. Den opptrer oftest på albuer, knær, nederste del av rygg og i hodebunnen.
 • Symptomer: Grupper av røde og flassete hudområder. Plakkene er små flekker eller smelter sammen i områder. Forverring utløses ofte av stress og klima.

Invers psoriasis

 • Her får du det: I hudfolder, under armer og bryster, i skrittet og mellom rumpeballene.
 • Symptomer: Røde, litt skinnende utslett, som hovner opp. Tydelig avgrenset mot frisk hud.

Neglepsoriasis

Kan ligne på neglesopp. Se opp for små prikker som minner om de som er på et fingerbøl. I alvorlige tilfeller blir neglene tykke og misfargede og kan falle av.

PPP - Palmoplantar pustulosis

 • Her har du det: I håndflatene og under føttene.
 • Symptomer: Væskefylte blærer, som tørker inn og danner skorper som faller av

Hudsykdom rosacea

FÅ HJELP Det er mange muligheter for både å lindre og minske symptomene på hudsykdommer, så det er ingen grunn til å vente med å søke hjelp

Hudsykdom: Nevrodermatitt

Også kalt lichen simplex chronicus. Rammer oftere de som har atopisk eksem, men kan oppstå uten underliggende hudsykdommer. Kløen utløses av kløe. Også stress påvirker. 

 • Her får du det: I nakken, på ankler, i hodebunnen, underlivet og på armene.
 • Symptomer: Intens kløe, blåfiolette fortykkede hudforandringer.
 • Dette kan du gjøre selv: Hold opp med å klø! Men det er lettere sagt enn gjort, fordi klørefleksen er vanskelig å stoppe. Prøv en fet krem anbefalt på apoteket. Søk hjelp.
 • Få profesjonell hjelp til: Kortisonkrem på resept og/eller UVBbehandling med ultrafiolett lys.

Hudsykdom: Lichen ruber planus 

 • Her får du det: På hender, håndledd, ankler og legger. Men også på resten av kroppen som armer, legger og korsrygg samt på slimhinner i munn og underliv. 
 • Symptomer: Grupper av små flate og veldig kløende knopper. Utslettet er ofte rosalilla, rødlilla eller brunlilla. På slimhinner som et hvitt nettmønster. 
 • Dette kan du gjøre selv: Søk hjelp! Kløen er ofte veldig plagsom. Og tilstanden kan vare i flere år, hvis ikke den er kronisk. 
 • Få profesjonell hjelp til: Kortisonkrem på resept eller reseptbelagte tabletter

Hudsykdom: Rosacea (voksenakne)

 • Her får du det: I pannen, på nesen, kinnene og haken. Kan også opptre på øyelokk og i huden ved øyevippene. 
 • Symptomer: Røde små nupper eller betente blemmer som minner om kviser. 
 • Dette kan du gjøre selv: Bruk hudpleieprodukter for sensitiv hud eller rosacea-hud. Kan hjelpe å unngå alkohol, sterke kryddere, sol og varme. Ikke bruk kortisonkremer. Prøv reseptfrie kremer. Hvis de ikke hjelper innen 4-6 uker, bør du oppsøke lege. 
 • Få profesjonell hjelp til: Spesialkremer på resept, antibiotikakur og i alvorlige tilfeller aknemedisin.

Hudsykdom: Perioral dermatitt

 • Her får du det: Rundt munnen, ikke på munnen. Også på haken og under nesen. Noen får det også rundt øynene. 
 • Symptomer: Utslett som små røde knopper, av og til med væske i. Kan klø og brenne. Ofte ses små blemmer, som er det som skiller perioral dermatitt fra eksem. Utslettet kan komme etter lengre tids bruk av kortisonkrem eller -tabletter, dyptgående ansiktsbehandlinger, kraftig peeling eller irriterende makeup. Utløses ofte av stress. 
 • Dette kan du gjøre selv: Unngå ansiktsbehandlinger, peeling, kortisonkremer, dermarollere og lignende. 
 • Få profesjonell hjelp til: Antibiotikabehandling og i noen tilfeller sterke aknemedisiner.

Hudsykdom: Kronisk elveblest eller urticaria

Hvis du har sykdommen i mer enn seks uker, omtales den som kronisk. Det er en akutt reaksjon i huden, som består av kløende hevelser etter overdreven frisetting av histamin, som er et stoff som påvirker blodkarene. 

 • Her får du det: På hele kroppen. 
 • Symptomer: Et rødt utslett som sprer seg raskt. Ofte følger kløe og hevelse i huden. Og det føles som huden brenner. Utslettet forsvinner gjerne innen et døgn. Men det er flyktig og dukker gjerne opp andre steder på kroppen. Noen opplever også at øyne og lepper hovner opp. 
 • Dette kan du gjøre selv: Du kan ta reseptfrie antihistamintabletter. Unngå å klø, og ha på deg løst og lett bomullstøy. Unngå også kraftige temperatursvingninger, som varme bad og sterk kulde. 
 • Få profesjonell hjelp til: Antihistamintabletter, skreddersydde biologiske legemidler. 

Se også: Hudpleie for voksen hud

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...