Atopisk eksem: hjelp og tips og kremer


Alt du må vite om atopisk eksem

Visste du at den tørre huden din kan være tidlig tegn på eksem? Ta grep!

19. mars 2018 av Bonnier Creative Studio

Hva er atopisk eksem?

Atopisk eksem er en hudtilstand med tørr, kløende og irritert hud som kan oppstå hos personer med en følsom hudtype. Det kan ramme alle, både baby, barn og voksene. Når det rammer barn, kalles det gjerne for barneeksem.

Tilstanden kan først sees som tørre flekker på huden. Disse kan utvikle seg til rødt og kløende eksem. Det finnes ulike grader av eksem, og det anbefales å oppsøke lege for å få bekreftet om det er eksem og hvilken grad av eksem det er.

Du behøver ikke ha irritert, kløende eller rød hud konstant, men oppleve både gode og dårligere perioder.

Atopisk eksem kan også variere fra person til person. Noen kan ha mer eksem flere steder på kroppen enn andre, og utbruddene kan komme oftere. Felles for mange atopikere er imidlertid at huden ofte er tørr og at den er irritert og klør.

Fordi atopisk eksem er en svært vanlig hudtilstand som rammer 10-20% av befolkningen, bør den også behandles i varierende grad, og de "snilleste" tilstandene kan fint lindres eller forhindres med god og riktig hudpleie. 

For mer alvorlige tilfeller bør man kontakte lege.

Tips for deg med atopisk eksem:

1. HYGIENE
Hudens tørrhet øker ved varme, og varme utløser irritasjon. Benytt gjerne en vanntemperatur på mellom 32 og 34 grader C og begrens gjerne dusjen til 5 minutter hver dag for ikke å irritere huden unødvendig.

2. REGELMESSIGE OLJEBAD
Oljebad forhindrer tørr hud og styrker hudbarrieren.


3. FOREBYGGENDE BEHANDLING
En atopiker bør smøre seg med fuktighetskrem 1-2 ganger daglig. Etter bad eller dusj bør huden også smøres. Det finnes kremer med dokumentert effekt som hjelper den tørre huden å holde på fuktigheten og som virker styrkende på hudbarrieren: Det finnes undersøkelser som viser at enkelte kan forlenge tiden til eksemet blusser opp igjen, samt at daglig bruk av fuktighetskrem medfører mindre behov for kortisonkremer og -salver.

Unngå å klø med fingerneglene. Bruk håndflaten og klapp lett eller trykk på huden med lette bevegelser. Vask alltid hendene før påføring av krem, og smør alltid huden godt etter dusj og eller bad.

Bruk genseren på vrangen for å unngå at sømmene irriterer slik at du ikke begynner å klø. 

Årsak til eksem i huden


Den underliggende årsaken til at noen får atopisk eksem er sammensatt og fortsatt ikke helt kartlagt. Man vet likevel at både arvelige og miljømessige faktorer er viktige med hensyn til utvikling av tilstanden. Det finnes også mye kunnskap om mekanismene som driver den.

Hos de som har atopisk eksem er en viktig del av huden, kalt barrierefunksjonen, betydelig svekket.

De med atopisk eksem har en forstyrret funksjon i immunforsvaret, hvor noe som kalles T-celler spiller en viktig rolle. Disse cellene identifiserer hvilke stoffer som er fremmede og som må bekjempes av immunforsvaret. Ved atopisk eksem er samspillet mellom T-cellene og immunforsvaret ute av balanse. Dermed aktiveres forsvaret i tide og utide.


Kilder: hudportalen.no, lommelegen.no og nhi.no.

Trygg hudpleie med A-Derma Exomega 

Produktene fra A-Derma Exomega virker lindrende på atopisk eksem.

A-Derma Exomega virker irritasjonsdempende på barn og voksne.

Franske A-Derma er ekspert på beroligende plantebasert hudpleie til sart, irritert hud. Spesialserien Exomega er utviklet for supertørr hud og spesielt utviklet for å motvirke og pleie en hud med tendens til atopi.

Exomega inneholder naturlig, plantebasert aktiv ingrediens; Rhealba® havrekim ekstrakt som er klinisk dokumentert at har en særlig god virkning på sart, tørr, irritert hud med tendens til atopi. Produktene er toleransetestet under dermatologisk og pediatrisk kontroll og er helt trygge å bruke både for voksne og barn.


Seriens egenskaper:


A-Derma Exomega serien inneholder 6 ulike produkter med beroligende Rhealba® havrekim ekstrakt, som er en aktiv og 100 % naturlig ingrediens. Denne er økologisk dyrket i Syd-Frankrike og virker beroligende og gjenoppbyggende på huden.

  • Exomega flytende vaskegel og dusjolje; demper irritasjon og gjenoppbygger hudbarrieren allerede i badet.
  • Exomega Bath; En behandlende badegel med beroligende effekt. Ypperlig som kveldsbad for små barn før leggetid.
  • Exomega Lotion, en lett irritasjonsdempende fuktighetslotion
  • Exomega Cream, en rik irritasjonsdempende fuktighetskrem
  • Exomega Balm, er en fuktgivende krem som reduserer irritasjon og styrker hudbarrieren.

De såpefrie hygieneproduktene A-Derma Exomega Foaming Gel og A-Derma Exomega Cleansing Oil hindrer uttørring av huden, og kan brukes både på kroppen og i ansiktet og i dusj og i karbad.

Alle produktene kan kjøpes på apoteket. 

Dette er en kommersiell artikkel skrevet av Bonnier Creative Studio

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...