Fra farget til grått hår
Naturlig hårfarge:

Å gå fra farget brunt hår til grått hår er ikke en enkel prosess. Vi gir deg frisørens beste råd!

© Getty Images

Slik går du fra farget til grått hår

Få ekspertens beste tips for en vellykket overgang!

13. desember 2021 av Martine Haug Nysether

Har du vurdert om du skal ta skrittet over til det grå, men usikker på om du tør? Vi synes voksne damer med grått hår er råstilig! 

Dessverre lar det seg ikke gjøre å gå fra farget til grått hår over natten, selv om du har bestemt deg for å bli gråhåret. 

– Det er en liten prosess du må gjennom, og hvor lang tid den tar kommer veldig an på hvilken farge håret ditt er farget i utgangspunktet. Hvis du farget mørk og skal gå over til grått, er det en større prosess enn hos de som er farget blonde, sier kreativ leder i Adam og Eva, Eirik Thorsen, til tara.no.

Hvordan få grått hår

PROSESS Dessverre lar det seg ikke gjøre å gå fra farget til grått hår over natten

© Getty Images

Fra farget til grått hår

Det finnes flere framgangsmåter – og hvis din nåværende farge ikke er for mørk, forteller Thorsen at gradvis striping kan være et alternativ.

– Å gå over til grått hår er ikke gjort på 1-2-3. Det kreves x-antall frisørbesøk før resultatet blir virkelig bra. Et annet alternativ enn striping er å ta en avfarging.

Avfarging vil si at du renser ut fargen som er påført i hår, men hvis du hadde håpet å få tilbake din gamle farge, blir du nok skuffet av resultatet.

– Det er ikke din naturlige hårfarge som kommer frem. Avfarging er som en lett rens eller bleking. De underliggende pigmentene er ofte oransje eller gule, også må man tone de ned, forklarer den kreative lederen.

– Å gå fra farget mørktbrunt eller svart hår til grått er en tidkrevende prossess. Det vil være en periode der håret ikke er helt perfekt. Det tar et par avfarginger, striper og toner før det vil se virkelig bra ut.

Synes du overgangen fra din «naturlige» hårfarge til det grå virker skremmende, understreker Thorsen at grått hår er stilig.

– Det er superfresht med en voksen dame som har grått hår! Det er veldig viktig at damene får en kledelig frisyre og kler seg i stilige klær. Er du lat med resten av utseendet ditt, vil du automatisk se eldre og kjedeligere ut med grått hår.

– Hva er den verste tabben man kan gjøre?

– At de slutter å gå til frisøren og får en lite flatterende ettervekst. Man bør ha en langsiktig plan med frisøren og ta det gradvis.

Fra mørkt til grått hår prosess

LYSERE Å nedjustere fra espressobrun til en lysere og mildere tone, som kastanje eller gyldenbrun, kan få deg til å se flere år yngre ut.

© Getty Images

Farg håret lysere

Men selv om du er naturlig brunette, så fungerer ikke den samme hårfargen som du hadde i 20-årene når du er 50. Ekstremt mørke bruntoner kan se hard og kunstig ut mot moden hud.

– Det verste jeg ser er voksne kvinner som farger håret veldig mørkt. Det kan fungere om de ønsker en hard look og følger opp med sminke og riktig klesstil, men hvis ikke vil det se veldig hardt og unaturlig ut, mener Thorsen.

Å nedjustere fra espressobrun til en lysere og mildere tone, som kastanje eller gyldenbrun, kan få deg til å se flere år yngre ut. Det er også et steg på vei mot det grå, skal vi tro eksperten.

– Du kan ikke gå rett fra farget til grått hår, så en naturlig del av avfargingen er å farge håret lysere. Derfor er et lite tips til de som vurderer å gå over til det grå – start å farge håret ditt litt lysere.

– Veldig mange som er mørke fra naturens side, prøver å holde på den mørkheten de hadde tidligere. Når man blir eldre forandrer også hudtonen seg, og dermed vil den mørke hårfargen se veldig hardt ut. Derfor bør man heller farge håret i en lysere farge, enn å tviholde på sin «opprinnelige» farge.

Kort grått hår

KORT Du kan klippe håret helt kort, prøve en ny frisyre og så lar du det grå håret vokse ut.

© Getty Images

Kort og grått hår

Har du ikke tålmodighet til å la håret gjennomgå en gradvis avfarging eller striping, finnes det faktisk en tredje mulighet.

– Du kan klippe håret helt kort, prøve en ny frisyre og så lar du det grå håret vokse ut. Også her gjelder det å finne en flink frisør, som ser hva du vil kle, i forhold til type hår, kroppsfasong og klesstil. Klipp av den gamle moroa og start fresh!

Mange kvinner er redde for å klippe av seg håret fordi de tenker at det er mer feminint med langt hår. Det er ikke Thorsen enig i.

– Alle, uansett alder, kan kle både kort og langt hår. Selv om jeg synes en person vil kle langt hår, er det ikke sikkert hun vil synes det samme. Det handler om smak og behag. Igjen, finn en dyktig frisør du kommuniserer godt med.

grått hår pleie

PLEIE Det er viktig å bruke en god sjampo tilpasset din hårtype

© Getty Images

Slik pleier du grått hår

Hår som mangler pigment føles fort livløst, tørt og ømfintlig, og trenger derfor beskyttende og pleiende produkter.

– Det er viktig å bruke en god sjampo tilpasset din hårtype. Mens grovt hår trenger mye fuktighet, vil et tynt, fint og typisk nordisk hår nesten bare ha litt godt av å bli stivere. Da kan du for eksempel gå for en volumsjampo, anbefaler Thorsen.

Han understreker at det er like viktig å bruke riktige produkter til grått hår, som til farget hår.

– Mens farget hår trenger produkter som tar vare på fargen og får den til å holde seg best lengst mulig, trenger grått og porøst hår fuktighet og litt smørning.

Lyst på en forandring? 10 fine, korte frisyrer vi elsker

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...