tips solkrem solfaktor
Solpleie:

Solen blir sterkere og sterkere utover i sesongen. Husk å smøre deg nok!

© Getty Images

7 spørsmål og svar om solbeskyttelse

Det er ikke så lett å merke solens kraftige stråler før du allerede har blitt solbrent. Her er svar på 7 kjente spørsmål om sol og beskyttelse.

29. mai 2018 av Mette Bundgaard, Åshild Breian

Er det nok å bruke dagkrem med solfaktor?

– En dagkrem eller et serum med faktor 15 eller 30 er godt nok som daglig beskyttelse i byen. Skal du på stranden, så bruk først din vanlige dagkrem og påfør deretter solkremen over. Da får du optimal beskyttelse. Selvfølgelig burde en dagkrem med solfaktor 30 beskytte like godt som en solkrem med solfaktor 30. Men slik er det dessverre ikke alltid med et høyt faktortall. Årsaken er at en dagkrem med solfaktor kan inneholde så mange pleiende, fuktende og andre gode ingredienser at det rett og slett ikke er plass til like mange solfiltre som i en solkrem som hovedsakelig er beregnet på solbeskyttelse.

Er huden min mer sart etter 40+?

– Ja. For med alderen blir huden tynnere og har vanskeligere for å binde væske. Og jo eldre vi blir, jo mer har vi vært utsatt for de usunne UV-strålene. Har du hatt mange forbrenninger da du var ung, skal du passe ekstra på i forhold til UV-stråler nå. Det viktigste er å ikke bli brent!

tips solkrem sart hud
Hva er nok solkrem?

Det er ikke så stor forskjell på faktor 30 og 50, men derimot utgjør det stor forskjell om du bruker for lite krem når du smører deg!

© Getty Images

Hvorfor skal jeg tenke på solbeskyttelse tidlig i sesongen?

– Fordi solen blir sterkere og sterkere, og UV-indeksen vil tidlig på sommeren være over 3. UV-indeksen er et mål for intensiteten på hudskadelig UV-stråling, og når den når 3, anbefales beskyttelse – og jo høyere, jo mer beskyttelse.

Du kan lese mer om UV-indeks på hjemmesiden til Statens Strålevern på nrpa.no.
I Norge er indeksen på cirka 7 i ­sommermånedene. Følg med på en daglig UV-indeks på yr.no. Eller last ned en UV-indeks app. 

Hvor mange måneder i året bør jeg bruke solbeskyttelse?

I Norge bør du bruke solbeskyttelse i åtte av årets måneder: Fra mars til slutten av oktober. Reiser du til mer solrike land før og etter dette, må du selvsagt huske solkrem. 

tips solfaktor ferie
Husk høy faktor på ferie!

Skal du reise til sydligere strøk? Da bør du huske solkrem med høy faktor!

© Getty Images

Hvor høy solfaktor skal jeg bruke?

– Til hverdags er en solkrem med faktor 15 nok, men har du sart og lys hud er det best å bruke høyere faktor. Dessuten er en solstift med faktor 50 smart på utsatte steder som nese, kinn, ører, lepper og bryst. Skal du på ferie ved ekvator bør du velge solkrem med minst faktor 30 eller 50, alt etter hvor ømfintlig huden din er. Det viktigste er å bruke solkremen riktig. Det vil si: Nok! Og det er en håndfull til hele kroppen – annenhver time. Hvis du nøyer deg med halvparten av anbefalt mengde, kan du regne med at beskyttelsen tilsvarer omtrent en fjerdedel av hva som står angitt på flasken.

Hva med overskyede og regnvåte dager?

– Selv om det er overskyet trenger minst 80 prosent av UV-strålene gjennom skyene. Det betyr at du trenger solbeskyttelse i all slags vær fra mars til oktober!


Finnes det kremer som er spesielt gode til hverdagsbruk?

– En dagkrem med faktor 15 eller mer – alt etter hudtype – er ofte nok i det daglige, og hvis UV-indeksen ikke er høyere enn 3. Bruk even­tuelt en krem som også inneholder antioksidanter, da de beskytter nedbryting av cellene. Dessuten beskytter den da også mot forurensning.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...