sjekk føflekkene
Farlige føflekker -

Norge ligger i verdenstoppen for hissig føflekkreft. Her er tegnene du bør være obs på!

© Getty Images

Dette må du se etter når du sjekker føflekkene dine!

Visste du at Norge ligger i verdenstoppen for hissig føflekkreft? Så hold øye med huden din. Det å kjenne til føflekkene på deg selv og dine kan redde liv. Her er faresignalene du bør se etter!

10. april 2018 av redaksjonen

Norge ligger dessverre i verdenstoppen for hissig føflekkreft (malignt melanon). De fleste som får føflekkreft er over 60 år, men dette er også den nest vanligste kreftformen i aldersgruppen 25-49 år.

Hvorfor oppstår føflekkreft? 

En føflekk er en samling av pigmentceller i huden. Økt risiko for føflekkreft kan være flere enkeltepisoder med solforbrenning, mye soling, bruk av solarium, lys hudtype som lett blir brent, mange føflekker eller føflekker med unormal form, arvelighet - at flere i familien har hatt føflekkreft. Her er det særlig menn som kommer dårlig ut, blant annet fordi de i mindre grad bruker solfaktor. Menn er utsatt på overkroppen, mens kvinner kan være mer utsatt på bena. Føflekkreft kan i enkelte tilfeller også oppstå i slimhinner, lymfeknuter, øyne og under negler.

Slik sjekker du føflekkene dine:

Vær oppmerksom hvis en føflekk forandrer seg og skiller seg ut fra de andre du har. Føflekkreft kan komme i en ny føflekk eller i en du har fra før.

  • Bruk et speil. Gå systematisk frem med et speil i hånden. Og husk alle føflekkene som sitter under klærne, i hodebunnen og under føttene.

  • Ta bilder. Så du kan holde øye med eventuelle forandringer. Er det en spesiell føflekk du vil holde øye med: Legg en linjal ved siden av den. Slik kan du se om den har vokst neste gang du tar bilder.
hudkreft
Sjekk føflekkene dine!

Har du føflekker som endrer seg i form eller farge, kontakt legen! Under ser du hvilke tegn du skal være obs på.

© Getty Images

Tegn på farlige føflekker

Hvis en føflekk forandrer seg slik som dette, er det viktig å gå til fastlegen:

  • S - Større enn før, i tykkelse eller i bredden
  • A - Asymmetrisk form og ujevn kant mot huden
  • F - Flerfarget, ofte med svarte partier
  • E - Endret i form og farge

Følg også med hvis en føflekk klør, blør eller danner et sår som ikke vil gro. Symptomene behøver ikke å være kreft, men du bør få en lege til å sjekke dem. Følg mageføl­elsen når du opplever at noe er galt eller føles ­annerledes. Da kan du få hjelp i tide. 

Og husk: Bruk solfaktor, unngå å bli brent og dekk deg til i solen! Se kreftforeningen.no/hudsjekk for å bli mer kjent med hvilke føflekker du bør reagere på.

fjerne føflekk
Når bør føflekken fjernes?

Oppsøk fastlegen eller en hudspesialist om du finner en mistenkelig føflekk.

© Getty Images

Hvordan fjerne føflekk?

Har du en mistenkelig føflekk, oppsøk fastlegen din eller en hudspesialist for en generell legeundersøkelse.

  • Legen vil da foreta en grundig undersøkelse av føflekken med et instrument med innebygd forstørrelsesglass og lampe (dermatoskopi).
  • Legen vurderer om føflekken bør fjernes eller ikke. Føflekker med avvikende utseende fjernes kirurgisk, og du vil få lokalbedøvelse i forkant.
  • Avhengig av føflekkens størrelse, vil legen vurdere om det må sys eller ikke etter fjerning.

Det er viktig at legen får god informasjon om forløpet for hudforandringen. Er det mistanke om kreft, skal føflekken fjernes og sendes til undersøkelse ved et laboratorium. Hvis det viser seg å være føflekkreft, må du tilbake til legen, som fjerner en større del av området rundt arret der føflekken satt. Dette gjøres for å være sikker på at alt kreftvev har blitt fjernet.

(Kilder: Kreftforeningen.no, Tjekdinhudnu.dk) 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...