3 silderetter til festbordet

Slik gjør du tradisjonsrik sild til delikat og supersunn festmat!

28. desember 2010 av Marit Lien

Løjromssild med lime

 

© tara.no

 

Dette er en god og luksuriøs rett. Også holder den seg en hel uke i kjøleskapet.

Til 4-5- persjoner behøver du:
200 g utvannet sildefilet eller sursild i biter
50 g svensk løjrom eller lodderogn
2 dl mager crème fraîche
1/2 ss revet, frisk pepperrot
1 ss revet skall av en godt vasket lime
En klype salt
Sort pepper

Slik gjør du:
Hvis du har kjøpt hele filéter skal du skjære silden i biter, eller du kan bruke sursild kjøpt i biter.
Bland sammen alle ingrediensene og oppbevar silden i krukke med lokk i kjøleskapet.
Ved servering kan du dekorere med litt ekstra nyrevet lime-skall.

Dansk matjessild

 

© tara.no

 

Dette passer utmerket som forrett og smaker best hvis smøret er rykende varmt. Her smaker det også godt med en liten, kokt potet som tilbehør.

Til 4 porsjoner behøver du:
1 hel matjessild pr. person
50 g smør
1 rødløk
2 ss kapers
Sort pepper

Slik gjør du:
Finhakk løken.
Legg en matjessildfilét på hver tallerken.
Fordel løk og kapers over silden.
Varm opp smøret og hell det rykende varmt over silden.
Krydre med nykvernet, sort pepper og server med en gang.

Akevittsild med ny vri

 

© tara.no

 

Denne silderetten ble skapt da den kjente, svenske kokken Tore Wretman skulle arrangere smørgåsbord i utlandet og fikk problemer med silden. Og den vellykkede nødløsningen ble en suksess.

Til 4-6 porsjoner behøver du:
4 utvannede sildefiléter
1 ts kummin
1/2 ts anis
1/2 ts fennikel
1 eple
1 bit sellerirot
1 gulrot

Til lake behøver du:
1/2 dl eddik
1 dl sukker
1 1/2 dl vann

Ved servering behøver du:
2-3 ss akevitt og hakket sylteagurk

Slik gjør du:
Bland sammen eddikmarinaden og rør sukkeret godt ut.
Skrell og skjær eplet, sellerien og gulroten i strimler og bland med krydderet.
Bland dette med filétene og hell over eddiklaken.
Sett silden i kjøleskapet og la den stå over natten (gjerne lenger hvis du har tid).
Når silden skal serveres tar du filétene opp av laken og skjærer dem i passe store biter.
Legg bitene på et serveringsfat sammen med sylteagurk skåret i terninger.
Drypp over akevitt.

 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...