© Norges Sjømatråd, Ole Johs. Brye

Slik lager du rakfisk selv

Det er ekstra viktig å være nøye med hygienen når du lager rakfisk. Slik gjør du det!

10. november 2015 av Marthe Reienes

Rakfisk er en viktig del av norsk matkultur. Det er en hårfin linje mellom deilig delikatesse og farlig fisk, så det er viktig å være nøye med hygienen.

 

Ørret, røye eller sik (fet høstfisk) (750 grams fileter)

salt

sukker

 

Slik gjør du:

1. Bruk rent utstyr og ikke la fisken komme i nærheten av jord. Da kan det komme uønskede bakterier til. Start med å skrubbe fisken for slim, og rens deretter fisken for gjeller og innvoller. Fjern blodranden og skyll bort alt blodet.

2. Bland salt og sukker sammen, i forholdet ca. 50 g salt pr. 1 ts sukker. Du kan selv velge om du ønsker å bruke blandingen overalt eller bare i fiskens buk.

3. Til gravingen bruker du en butt med rette sider eller et kar. Legg et lag med salt i bunnen og strø salt og sukkerblanding i buken og hodet på fisken. Legg fiskene i butten/karet, tett i tett med buken opp. Pass på at det ikke blir store hulrom. Strø deretter salt på neste lag med fisk, og legg de på tvers av det første laget. Gjenta dette i flere omganger om du har mange fisk.

4. Press til slutt alt ned med et lokk som passer ned i butten/karet med noe tungt på, som for eksempel en stein. Sett butten/karet kjølig. En stabil temperatur på omkring 4 grader er best. Etter to-tre dager sjekker du om fisken har laket seg opp (om det er dannet nok lake til å dekke all fisken). Dersom det ikke er nok væske til at fisken er helt dekket fyller du opp med saltlake med 40g salt per liter vann.

5. Hvor lenge den står, avgjør hvor skarp den blir i smaken. 3-4 måneder gir en mild rakfisk, ett år gir vellagret fisk med mye smak.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...