© Wolfgang Kleinschmidt/ Allt om mat

Pepperkakescones med dadler og fikner

Overrask med saftige scones med pepperkakesmak.

13. november 2015 av Carina Brydling

Pepperkakescones passer også perfekt sammen med gløgg, eller med portvin og en god smakssterk ost, som stilton.

 

Tid: 30 min. + 10 min. i ovnen

Mengde: Ca. 20 stk.

 

4 tørkede fiken

6 dadler

1 appelsin

7½ dl hvetemel (450 g)

3 ts bakepulver

2 ts pepperkakekrydder (se nederst)

¾ ts salt

120 g kaldt smør

2 store egg

5 ss melk + 2 ss til pensling

 

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 200°.

2. Fjern kvisten på fikenene, og finhakk fiken og dadler. Riv skallet på den godt vaskede appelsinen og press ut 1 dl saft. Ha alt over i en bolle.

3. Ha mel, bakepulver, pepperkakekrydder, salt og smør i terninger i en kjøkkenmaskin. Miks til du har fått en smulete konsistens. Ha det over i en bakebolle.

4. Visp sammen egg og melk. Tilsett fiken, dadler, appelsinskall og saft. Bland raskt sammen det våte med melblandingen til du har fått en smidig deig.

5. Kjevle ut deigen på et melet bakebord til den er 2 cm tykk og ca. 28x20 cm. Bruk et lite glass og press ut rundinger på ca. 5-7 cm i diameter. Legg dem over på en bakeplate dekket med bakepapir.

6. Pensle hver scones med litt melk. Stek dem 10-13 minutter midt i ovnen. De skal ha en fin, gyllen farge.

7. La dem kjølne litt, og skjær dem over på midten og server med syltetøy og pisket krem, en god, sterk ost eller appelsinmarmelade.

 

Pepperkakekrydder blander du selv, det er greit å ha stående i julen: 2 ss malt ingefær, 2 ss malt kanel, 1 ss malt kardemomme og 1 ss malt kryddernellik. Bland godt sammen, og hell over på glass med tett lokk. 

Våre kjære skandinaviske julekrydder er alle innvandrere. Kryddernelliken bl.a. kommer fra de legendariske krydderøyene Molukkene i Indonesia og safran fra det østre middelhavsområdet. Men her i nord smaksetter de kaker og gløgg i stedet for eksotiske retter av lammekjøtt og ris.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...