Innkokte aprikoser med pistasjmazarin og vaniljeis
De ferske aprikosene kan gjerne erstattes med hermetiske aprikoser eller fersken. Det fungerer også fint.
Tid: 1 time + frysetid + 15 min. i ovn
Porsjoner: 8
200 g mandelmasse
50 g smør, romtemperert
½ dl sukker
2 egg
40 g pistasjnøtter
uten skall
Marengstopping
(italiensk marengs)
2 eggehviter
½ dl vann
1 1/4 dl sukker
Vaniljeis, ca. 1 liter
1 vaniljestang
4 dl melk
3 ½ dl kremfløte
6 eggeplommer
2 dl sukker
Innkokte aprikoser
8 aprikoser
2 dl sukker
2 dl vann
2 ts presset sitron
1 kvist oregano
Garnityr
1 dl hakkede
pistasjnøtter
tørkede roseblader
oregano
Slik gjør du
1. Vaniljeis: Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok vaniljestang og
frø med melk og fløte. Visp eggeplommer og sukker. Hell den varme væsken
over eggeblandingen, under omrøring. Hell røren tilbake i kjelen og la den
småkoke, rør kraftig til den tykner. Sil røren og la den avkjøles i iskaldt vannbad. Kjør blandingen i ismaskinen til den er fast og kremaktig. Ha iskremen i
fryseren i ca. 1 time, så det blir lettere å lage kuler av den.
2. Innkokte aprikoser: Del aprikosene i to og fjern steinene. Kok opp sukker,
vann, sitronsaft og oregano. Tilsett aprikoser og fjern kjelen fra varmen.
La aprikosene avkjøles i laken.
3. Sett ovnen på 175 °C. Finriv mandelmassen. Bland mandelmassen og smør
med en miksmaster. Tilsett sukker og egg. Fordel røren i silikonformer ca. 2 x
5 cm, eller kle en kakeform med bakepapir i bunnen og fordel røren i formen.
4. Strø over pistasjnøtter og stek midt i ovnen i 15–20 min. Ta ut og la kaken
avkjøles. Ta mazarinene forsiktig ut av formene eller ut av den store formen
(hvis stor form, så del kakene i tilsvarende små biter).
5. Marengstopping: Ha eggehvitene i en tørr og ren bolle eller i en husholdningsmaskin. Kok vann og sukker. Visp eggehvitene med en miksmaster eller i
en kjøkkenmaskin og la sukkerlaken koke til 121 °C. Hell sukkerlaken over de
stive eggehvitene i en fin stråle mens du pisker kraftig i ca. 2 min. Reduser
hastigheten og visp til marengsen er avkjølt.
6. Fyll røren i en sprøytepose med såkalt St Honorétupp, dvs. en som er flat i
den ene enden. Sprøyt marengs på pistasjmazarinene og brenn med gassbrenner. Marengs som er til overs kan fryses og piskes igjen når den skal brukes på nytt.
7. Legg kakene på skåler. Legg på to halve aprikoser og en kule vaniljis. Pynt
med pistasjnøtter, roseblader og oregano.