Disse dessertene gir riskremen skikkelig konkurranse
De er like velsmakende som de er lekre, og ikke nok med det, de kan tilberedes i god tid før du serverer.
Innkokte aprikoser med pistasjmazarin og vaniljeis
De ferske aprikosene kan gjerne erstattes med hermetiske aprikoser eller fersken. Det fungerer også fint.
Tid: 1 time + frysetid + 15 min. i ovn
Porsjoner: 8
200 g mandelmasse
50 g smør, romtemperert
½ dl sukker
2 egg
40 g pistasjnøtter uten skall
Marengstopping**(italiensk marengs)**
2 eggehviter
½ dl vann
1 1/4 dl sukker
Vaniljeis, ca. 1 liter
1 vaniljestang
4 dl melk
3 ½ dl kremfløte
6 eggeplommer
2 dl sukker
Innkokte aprikoser
8 aprikoser
2 dl sukker
2 dl vann
2 ts presset sitron
1 kvist oregano
Garnityr
1 dl hakkede pistasjnøtter
tørkede roseblader
oregano
Slik gjør du
1. Vaniljeis: Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok vaniljestang og frø med melk og fløte. Visp eggeplommer og sukker. Hell den varme væsken over eggeblandingen, under omrøring. Hell røren tilbake i kjelen og la den småkoke, rør kraftig til den tykner. Sil røren og la den avkjøles i iskaldt vannbad. Kjør blandingen i ismaskinen til den er fast og kremaktig. Ha iskremen i fryseren i ca. 1 time, så det blir lettere å lage kuler av den.
2. Innkokte aprikoser: Del aprikosene i to og fjern steinene. Kok opp sukker, vann, sitronsaft og oregano. Tilsett aprikoser og fjern kjelen fra varmen. La aprikosene avkjøles i laken.
3. Sett ovnen på 175 °C. Finriv mandelmassen. Bland mandelmassen og smør med en miksmaster. Tilsett sukker og egg. Fordel røren i silikonformer ca. 2 x 5 cm, eller kle en kakeform med bakepapir i bunnen og fordel røren i formen.
4. Strø over pistasjnøtter og stek midt i ovnen i 15–20 min. Ta ut og la kaken avkjøles. Ta mazarinene forsiktig ut av formene eller ut av den store formen (hvis stor form, så del kakene i tilsvarende små biter).
5. Marengstopping: Ha eggehvitene i en tørr og ren bolle eller i en husholdningsmaskin. Kok vann og sukker. Visp eggehvitene med en miksmaster eller i en kjøkkenmaskin og la sukkerlaken koke til 121 °C. Hell sukkerlaken over de stive eggehvitene i en fin stråle mens du pisker kraftig i ca. 2 min. Reduser hastigheten og visp til marengsen er avkjølt.
6. Fyll røren i en sprøytepose med såkalt St Honorétupp, dvs. en som er flat i den ene enden. Sprøyt marengs på pistasjmazarinene og brenn med gassbrenner. Marengs som er til overs kan fryses og piskes igjen når den skal brukes på nytt.
7. Legg kakene på skåler. Legg på to halve aprikoser og en kule vaniljis. Pynt med pistasjnøtter, roseblader og oregano.

Sjokokolademoussekake med bringebæryoghurtis og ristet sjokolade
Sjokolade, bringebær og ristet bringebærsjokolade er en himmelsk kombinasjon. Alt kan tilberedes dagen før servering.
Tid: 45 min. + 30 min. i ovn + frysetid
Porsjoner: 8
50 g mørk sjokolade
2 egg
½ dl sukker
1 dl kremfløte
½ dl vann
1 ts pulverkaffe
1 krm salt
Bringebæryoghurtis
1 gelatinplate
1 dl vann
3 1/4 dl sukker
40 g glukose eller flytende honning
3 ½ dl gresk yoghurt
3 dl bringebærpuré (rørte bringebær)
Ristet bringebærsjokolade 100 bringebærsjokolade
1/2 dl vann
110 g sukker
Garnityr
25 g mørk sjokolade
pisket krem av 2 dl kremfløte
Slik gjør du
1. Sett ovnen på 150 °C. Fyll en langpanne eller ildfast form halvt med vann. Sett den midt i ovnen. Legg et bakepapir i bunnen på en kakeform eller en mindre ildfast form, ca. 1 liter.
2. Hakk sjokoladen og smelt den i mikrobølgeovnen eller over et vannbad. Visp egg og sukker luftig. Pisk fløten. Kok opp vannet og rør ut kaffepulveret. Tilsett salt.
3. Hell den varme kaffen over sjokoladen og rør eller bland med stavmikser. Vend inn eggeblandingen og deretter kremen. Bland til en jevn røre. Hell røren i formen og legg den i vannbadet. Stek i ca. 20 min., åpne ovnsdøren så dampen kommer ut, lukk den og stek i ytterligere ca. 10 min. Ta kaken ut av vannbadet og la den avkjøles.
4. Sett kaken i kjøleskapet i 2–3 timer før servering.
5. Bringebæryoghurtis: Legg gelatinen i kaldt vann i 5–10 minutter. Bland vann, sukker og glukose eller honning i en kjele. Kok opp og rør til sukkeret har smeltet. Fjern kjelen fra varmen. Ta gelatinen i den varme blandingen. Rør til gelatinen smelter. Bland inn yoghurt og bringebærpuré og la avkjøles. Kjør blandingen i en ismaskin til isen er fast og kremaktig.
6. Ristet bringebærsjokolade: Hakk sjokoladen. Kok opp vann og sukker til 140 °C. Ta kjelen av varmen og visp inn sjokoladen. Pisk kraftig til sjokoladen skiller seg og smuldrer. Hell sjokoladen på et bakepapir og la det avkjøles.
7. Legg ristet bringebærsjokolade i skålene. Bryt moussekaken i mindre biter og legg den på toppen. Form isen til egg og legg dem på kaken. Riv sjokolade over. Server med lett pisket krem.

Tindved- og honningmelonsorbé med marengs
Alle trinn kan tilberedes flere dager før servering. Oppbevar marengsen tørt, ellers blir den seig.
Tid: 40 min. + frysetid + 20 min. i ovn
Porsjoner: 6
3 gelatinplater
2 dl sukker
3 dl vann
2 dl tindvedpuré (rørte tindvedbær)
2 dl honningmelonpuré (rørt honningmelon)
Ristet hvit sjokolade
½ dl vann
110 g sukker
100 g hvit sjokolade, hakket
Marengsflak med puffet quinoa
2 eggehviter
1 ½ dl sukker
½ ts eddik (12 %)
1 ss puffet quinoa (fås kjøpt bl.a. i helsekostbutikker)
Slik gjør du
1. Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5–10 min. Kok opp sukker og vann. Fjern kjelen fra varmen. Ta geltinplatene opp av vannet og smelt dem i sukkerlaken. La laken avkjøles litt. Bland inn havtornpuré og honningmelonpuré. Kjør blandingen i en ismaskin til sorbeen er fast og kremaktig. Putt isen i en plastboks med lokk og legg den i fryseren.
2. Ristet hvit sjokolade: Kok vann og sukker til 140 °C. Ta kjelen vekk fra varmen og visp inn sjokoladen. Pisk kraftig til sjokoladen skiller seg og smuldrer. Hell på bakepapir og la det avkjøles.
3. Marengs: Sett ovnen på 150 °C. Bland eggehviter, sukker og eddik i en rustfri stålbolle. Sett bollen i et varmt vannbad og varm opp til 55 ° C. Fjern bollen fra vannbadet og fortsett vispingen med en miksmaster til marengsen blir kjølig. Fordel marengsen tynt på et stekebrett med bakepapir. Dryss over puffet quinoa. Sett brettet midt i ovnen og senk varmen til 100 °C.
4. Stek midt i ovnen i 20–25 min., til marengsen begynner å løsne fra bakepapiret. La marengsen avkjøles før du bryter den i biter.
5. Dryss den ristede sjokoladen på desserttallerkener. Legg på sorbé og topp med biter av marengs. Server straks.
