de beste kakene til 17 mai

KAKER TIL 17. MAI: Sjokoladekake i langpanne med masse godteri, kremete ostekake i porsjonsglass og pavlova med søte og syrlige bær er matbloggernes favoritter. 

© matpaabordet.no/krem.no/trinesmatblogg.no

Matbloggernes favorittkaker til 17. mai

Ekspertene har talt: Pavlova, ostekake og sjokoladekake er de beste kakene du kan lage til 17. mai! Her får du oppskriften på matbloggernes favorittkaker til nasjonaldagen.

14. mai 2020 av Cecilie Espensen
17 mai favoritte pavlova med bær

Pavlova er en favoritt til 17. mai – Trine Sandberg fra trinesmatblogg.no tipser om en dæsj balsamico i marengsen for ekstra smak.

© trinesmatblogg.no/Mona Nordøy

Trine Sandberg fra Trinesmatblogg.no

Trine er tidenes mestselgende kokebokforfatter og har i flere år vært dommer i Det norske måltid. I 2019 mottok hun Juryens hederspris i Vixen Influencer Awards. Hun har utgitt en rekke kokebøker med matglede i fokus – både til hverdag og fest.

Hvilken kake vil du anbefale til 17. mai?

– Pavlova. Det er for mange et obligatorisk innslag på kakebordet 17. mai. En fryd for øyet – og friskt og godt på smak med søte og syrlige bær mot den knasende sprø og søte pavlovabunnen. Pavlovabunnen kan gjerne lages flere dager i forkant, men den bør fylles og dekoreres rett før servering.

Hvordan feirer du 17. mai i år?

– Det blir en rolig feiring hjemme med mannen min og sønnen vår (på snart 12 år) i år, da mannen min er i risikogruppen. Det blir første 17. mai uten døtrene mine og barnebarna på kakebesøk, og det blir rart (og litt trist).

Hva står på menyen?

– Jeg har ikke landet menyen helt enda, men det blir trolig «smørbrødkake» til lunsj, 17. mai-kake etter sønnen min sine ønsker og en 2-retters middag (forrett og hovedrett) tilberedt på grillen, hvis været tillater det. 

17 mai pavlova med jordbær blåbær bringebær
© trinesmatblogg.no

Pavlova til 17. mai

Marengsbunn:

4 eggehviter

175 g sukker

1 ss maisenna

1 ts blasamicoeddik


Krem & topping:

3–4 dl kremfløte

1–2 ts sukker

1 vaniljestang, frøene

300 g bringebær, jordbær og/eller blåbær


Slik gjør du:

1. Skill eggene. Pass på at det ikke blir med noe av eggeplommen oppi eggehviten, for da får du ikke pisket marengsen stiv. Bruk en kjøkkenmaskin med visper (pass på at bollen er helt ren), og pisk eggehvitene uten å tilsette sukker til du får et hvitt og halvstivt skum. Tilsett halvparten av sukkeret litt etter litt (i løpet av ca. tre minutter), og fortsett å piske til blandingen blir enda litt stivere. Rør inn maisenna i resten av sukkeret, og tilsett deretter sukkerblandingen, litt etter litt. Pisk videre til du har en glatt, skinnende og stiv marengs, etter ca. ytterligere 5 minutter. Til slutt vendes eddiken forsiktig inn med en slikkepott.

2. Tegn opp en sirkel som er 24–26 cm i diameter på et bakepapir. Legg bakepapiret oppå et bakebrett og fordel marengsen jevnt over bakepapiret, sånn ca. innenfor sirkelen du har tegnet opp. Du kan benytte sprøytepose eller bare smøre det utover med en smørkniv eller slikkepott.

3. Stekes på 125 grader varmluft, på midterste rille, i ca. 1 1/2 time til pavlovaen er crispy utenpå, men fortsatt litt myk inni. Skru av ovnen og la den stå i stekeovnen (med døren igjen) til den er helt avkjølt.

4. En pavlova kan lett bli «soggy» hvis den står lenger enn et par timer, og bør derfor pyntes rett før den settes på kakebordet. Ha kremfløte, sukker og vaniljefrøene i en bolle og pisk det til en myk krem. Smak eventuelt til med mer sukker underveis. Fordel bær etter smak og behag oppå kremen. Gi gjerne pavlovaen et lite melisdryss – og nyt!

Espressomousse fra Trinesmatblogg

17 mai sjokoladekake i langpanne pyntet med godteri

Sjokoladekake er noe alle elsker – blogger Ina-Janine Johnsen fra matpaabordet.no synes at denne crazy tiden trenger en crazy kake og pynter sin saftige sjokoladekake med masse fargerikt godteri!

© matpaabordet.no/Hanne Stensvold/Sentralen AS

Ina-Janine Johnsen fra Matpaabordet.no

Ina er Norges ukronede eltefrie bakedronning og har gitt ut to bøker om den superenkle bakemetoden som alle kan lykkes med. Den siste, «Eltefri bakst», byr også på mange søte fristelser. Hun ble kåret til Årets matblogger i 2015.

Hvilken kake vil du anbefale til 17. mai?

– Det må bli «Crazy sjokoladekake i langpanne». En crazy kake til litt crazy tider ... Og en kake for barna.

Hvordan feirer du 17. mai i år?

– Fast 17. mai tradisjon har vært å se barnetoget i byen for så å treffe en vennegjeng på Solsiden restaurant for å nyte deres 17. maimeny. Menyen er stort den samme fra år til år – hummer til forrett, videre til kveite og risoni for så å avrunde med en dessert med jordbær. Men i år tar vennegjengen det litt på sparket. Noen ønsker å være hjemme med familie, noen drar på hytta og noen tar det litt på sparket. 

Hva står på menyen?

– Blir det fint vær blir det samling i hagen hos noen med noe lett mat. Er det ikke utevær er vi færre som samles, men også til litt god mat og drikke. Og kake selvsagt. 

Sjokoladekake i langpanne til 17 mai
© matpaabordet.no

Crazy sjokoladekake i langpanne (godterikake)

250 g smør eller margarin

250 g sukker

4 egg

1 ts vaniljeekstrakt

200 g hvetemel

50 g kakao

2 ts bakepulver

1 dl sterk kaffe


Sjokoladeglasur:

200 g kokesjokolade

200 ml kremfløte

godteri


Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 180 °C. Finn frem en langpanne, ca. 20 × 35 cm.

2. Rør smør/margarin og sukker til det er luftig og lyst. Dette tar gjerne 5–10 minutter med kjøkkenmaskin. Pisk inn egg, ett om gangen og rør inn vaniljeekstrakt. Bland hvetemel med kakao og bakepulver og rør inn i røren. Rør til slutt inn den varme kaffen.

3. Hell røren i en smurt liten langpanne og fordel det jevnt i langpannen. Sett inn i ovnen. Stek i ca. 30 minutter. Test med en kakepinne, den skal være ren når du trekker den ut. La kaken avkjøle.

4. Lag glasuren. Varm opp fløte i en kjele, til like under kokepunktet. Trekk kjelen fra kokeplaten og ha oppi sjokoladen. La sjokoladene stå i den varme fløte 5–10 minutter og rør så sammen til en glatt glasur. Glasuren vil tykne etter hvert som den kjøles ned. Sett den gjerne i kjøleskapet om du vil det skal gå litt raskere. Blir den for stiv, kan du bare varme den opp igjen.

5. Finn frem godteriet! Her er det selvsagt fritt frem for hva du vil bruke. Bruk gjerne litt stort og litt smått. Fordel glasuren over kaken og del kaken i porsjoner ved å legge lakrissnøre på kryss og tvers. Pynt med godteri innenfor rutene du har laget.

Briocheboller med bær fra matpaabordet

Ostekake i porsjonsglass er perfekt til 17 mai

Ostekake er en hit på kakebordet – blogger Elin Vatnar Nilsen fra krem.no gjør det superenkelt ved å servere den lagvis i glass – à la tilslørte bondepiker.

© krem.no

Elin Vatnar Nilsen fra Krem.no

Elin vokste opp på et bakeri på Jessheim, er utdannet konditor og er Norgesmester i konditorkunst for juniorer. Elin har siden 2013 blogget fulltid om kaker, desserter og andre søte saker. Hun har gitt ut tre bøker om søt bakst.  

Hvilken kake vil du anbefale til 17. mai?

«Ostekake i glass» – en god og enkel dessert. Den rører du sammen på få minutter og smaker helt fortreffelig!

Hvordan feirer du 17. mai i år?

– Hjemme!

Hva står på menyen?

– Pølser og is er obligatorisk på 17. mai. Jeg har fryseren full av både iskake, gjærbakst, makroner og bløtkake, så tror vi skal få stappet i oss rimelig mye godt i løpet av dagen.

17 mai ostekake i glass
© krem.no

Ostekake i glass 

4–6 glass

10–12 digestivekjeks
100 g kremost nøytral (f.eks. Philadelphia)
50 g melis
3 ss sitronsaft
1,5 dl kremfløte

bær og marengs til pynt

Slik gjør du:
1. Legg kjeks i en pose og knus med et kjevle eller noe annet hardt.
2. Pisk slapp krem av kremfløten. Sett kjølig.
3. Rør sammen kremost, melis og sitronsaft.
4. Bland sammen krem og ostekrem.
5. Anrett i glass: smuler i bunnen, deretter krem. Litt smuler oppå der igjen, så til slutt marengs og bær.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...