Matblogger Ina-Janine Johnsen har skrevet boken Eltefri bakst som gis ut på Frisk Forlag

En verden av deilig gjærbakst: «Eltefri bakst» er matblogger Ina-Janine Johnsen andre bok om den superenkle bakemetoden. Boken er utgitt på Frisk Forlag.

© Sentralen AS

Eltefri bakst: Enkelt, billig og sunt

– Å bake med eltefri deig er genialt, sier Ina-Janine Johnsen som står bak den populære matbloggen Mat på Bordet. Det er både sunnere og billiger enn brød fra butikken – og så enkelt at ALLE kan få til saftig og luftig bakst!

4. februar 2020 av Cecilie Espensen

– En eltefri deig er kald og helt fantastisk å jobbe med – du får garantert saftig, myk og luftig bakst. Unntaket er brød som dansk rugbrød, det skal være kompakt – det ligger i rugens egenskap, sier matblogger og kokebokforfatter Ina-Janine Johnsen.

Damen bak den populære bloggen matpaabordet.no er Norges ukronede eltefrie bakedronning og er aktuell med sin andre bok om eltefri bakst.

– «Eltefri bakst, gjærbakst gjort enkelt, sunt og smakfullt» er så mye mer komplett enn min første bok om den enkle bakemetoden, sier Ina Janine og blar entusiastisk i den ferske boken.

– Jeg har prøvd å dekke alt du kan lage av eltefri deig, fra søt gjærbakst til pizza, brød, rundstykker, fylt brødbakst og alt det gode du kan lage med brødrester.

Sunnere bakst

Og mange av oppskriftene, både de salte og de søte, har et sunt fortegn. Det skyldes en tilfeldighet på det private planet:

– Dette er min fjerde bok og før denne siste var påtenkt, meldte jeg meg på et Roede-kurs. Jeg hadde lagt på meg 3 kilo for hver bok jeg skrev og følte tiden var inne for å få litt hjelp. Hos Roede fikk jeg ikke bare informasjon, motivasjon og verktøy til å legge om livsstilen, men kom også i kontakt med ernæringseksperter som har merket 30 av oppskriftene i boken som Roede-favoritt, dvs. at de er næringsrike og sunne.

Søt, eltefri bakst

Ina-Janines blogg har akkurat fylt 10 år og med så mange år i aktiv tjeneste på kjøkkenet, sitter hun med mye kunnskap om den populære bakemetoden.

I denne boken tar hun for seg et helt nytt tema, nemlig søt, eltefri gjærbakst.

– Jeg er kanskje den eltefrie dronningen så jeg bestemte meg for at jeg skulle lage gode oppskrifter på søt eltefri gjærbakst, også av den sunnere sorten, det er nytt her i Norge, forteller Ina-Janine.

Å bake med søt eltefri gjærdeig er nemlig annerledes enn med salt gjærdeig som skal stå i romtemperatur i 10–20 timer før den skal bakes ut eller ev. settes kjølig om du ikke har tid der og da. En søt gjærdeig derimot skal kun heve 2 timer på benken før den settes kjølig.

– I en søt gjærdeig bruker vi smør, melk og egg – ingredienser som vi helst ikke vil skal stå ute for lenge. Derfor bruker jeg lunkne ingredienser, rører dem sammen, lar deigen heve på kjøkkenbenken til dobbel størrelse før jeg setter den i kjøleskapet. Så kan den bakes med når det passer. Kanskje du vil porsjonere ut en søt bolledeig og bake et par boller om gangen et par dager på rad?

En deig – mange muligheter

Hun har også et annet godt tips, både når det gjelder søt og salt eltefri gjærdeig:

– Vent med å smaksette deigen til du skal bake den ut. På den måten kan du lage både rene hveteboller, rosinboller og sjokoladeboller av samme deig og f.eks. grove rundstykker med frø eller nøtter av den grove deigen.

Hun har brukt et år på boken. Rørt sammen deiger med fint og grovt mel og spennende ingredienser som øl, nøtter, chiafrø, gulrøtter, beter, geitost, hvitløk og ekstra proteiner.

– Det finnes nesten ikke begrensinger for hva du kan ha i og bake med når det gjelder eltefri gjærdeig. Dette er noe jeg synes alle burde prøve. Det er den perfekte metoden for de som sliter med den beryktede tidsklemma, nybegynnere, studenter med dårlig råd og de som ikke har en kjøkkenmaskin med eltekrok.

I prinsippet er alt du trenger en bolle og en sleiv. Og kanskje lysten på nystekte boller eller et ferskt grovebrød i matpakka en morgen.

Bak når det passer deg

– Det geniale med en eltefri deig er at det gjør ingenting om du ikke rekker å bake når du egentlig hadde tenkt. Etter at deigen er rørt sammen og fått heve på kjøkkenbenken i 1–2 timer (søt deig) eller 8–20 timer (salt deig), så setter du den i kjøleskapet. Og der kan den stå i en og to og tre og fire dager, forteller Ina-Janine.

– Så hvis du ikke rekker å forme og steke rundstykkene lørdag morgen, kan du med stor suksess bake dem en gang til uken når det måtte passe bedre.

En eltefri deig blir ikke dårligere av å stå, men etter fire dager blir den surere. Da går den over til å ligne en surdeig som faktisk flere liker.

Enkelt, næringsrikt og billig

Det er ikke bare det at eltefribaking nesten er idiotsikkert, Ina-Janine kommer her med tre gode grunner for å hive seg på eltefri bakst:

– For det første er det veldig enkelt, baker du eltefritt får du de luftige brødene som du får hos bakeren. For det andre er det mer næringsrikt enn brød fra butikken, forteller Ine-Janine.

Hun forklarer at når eltefritt brød langtidsheves, vekkes ulike enzymer i kornet som bryter ned fytinsyre og dermed gjør brødet mer næringsrikt og lettere fordøyelig – og at du da har full kontroll over ingrediensene du bruker.

– Og så er det billigere. Det er anslått at et hjemmebakt brød koster gjennomsnittlig 7 kroner mens hvis vi går ut i fra at brød i butikken koster 30 kroner, er det penger å spare – uansett hvor mange brød man kjøper inn til husholdningen.

Er du fristet til å prøve eltefri baking? Under får du oppskriften på Ina-Janines uimotståelige bricheboller med bær og sunne rundtstykker.

Bricheboller med bær og perlesukker fra matblogger Ina-Janine Johnsen
© Ina-Janine Johnsen

Briocheboller med bær

Jeg forelsket meg i brioche mens jeg jobbet i Sveits. Da jeg var prosjektleder for et hotell vi innredet i Bern, hadde jeg for vane å starte dagen med en kopp varm kakao og fersk brioche på kafeen vis-à-vis byggeplassen. Du verden for en herlig start på dagen! Næringsrikt, nei. Men, jeg unnet meg brioche-frokost i de to månedene det tok å få prosjektet ferdig.

Ovnstemperatur: 220 grader

12–15 boller

600 g hvetemel

50 g sukker

2 ts tørrgjær

150 g smør eller margarin

2 dl lettmelk

4 egg

crème fraîche eller vaniljekesam

bær – gjerne frosne

perlesukker til pynt

1 egg til pensling

Slik gjør du:

1. Lag deigen: Bland hvetemel, sukker og tørrgjær i en stor bolle.

2. Smelt smør eller margarin i en kjele. Tilsett melk. Påse at blandingen er fingervarm. Pisk inn eggene.

3. Hell melkeblandingen i melblandingen og rør sammen til en klissete deig. Dekk til deigen og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 2 timer. Sett deigen kjølig til neste dag og opp til 4 dager.

4. Ha den kalde deigen over på en melet arbeidsflate. Rull den ut til en pølse og skjær av 12–15 like store emner. Trill dem til boller. Legg bollene på et stekebrett dekket med bakepapir. Dekk til bollene og la dem heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 1 time.

5. Lag en liten fordypning i midten med en skje og fyll med kesam eller crème fraîche. Topp med bær. Pensle sidene med egg og dryss med perlesukker om ønsket.

6. Stek i 12–15 minutter til gyllenbrune og gjennomstekte. 

Eltefrie Rundstykker med sammalt mel fra matblogger Ina-Janine Johnsen
© Ina-Janine Johnsen

Eltefrie rundstykker

Istedenfor å kjøpe ferdige rundstykker og varme dem opp til frokost, kan du lage eltefrie like fort. Det tar deg 5 minutter å røre deigen sammen om kvelden og 30 minutter neste morgen før de står ferdigstekt på frokostbordet. Rustikke rundstykker eller rundstykker i muffinsbrett går raskest, formede tar litt mer tid, men er litt mer presentable. Begge smaker selvsagt like godt. 

Ovnstemperatur: 220 grader

12 rundstykker

400 g sammalt hvetemel, finmalt

175 g hvetemel

25 g hvetekli (kruskakli)

1/2 ts tørrgjær

1 ts salt

5 dl vann

egg eller melk til pensling

Slik gjør du:

1. Bland hvetemel, hvetekli, tørrgjær og salt i en stor bolle. Hell i vannet og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen med et lokk eller folie, og la den heve på kjøkkenbenken i 8–20 timer.

2. Ha deigen over på benken strødd med mel. Brett deigen inn mot midten noen ganger. Dryss om nødvendig med mer mel. Del deigen i 12 emner og trill til rundstykker.

3. Legg rundstykkene på et stekebrett dekket med bakepapir. Dekk dem til og la dem heve i 10–30 minutter.

4. Pensle rundstykkene med egg eller melk og dryss med frø om du ønsker.

5. Sett rundstykkene i varm ovn og stek i 12–15 minutter til de er gylne og gjennomstekt.

ROEDE´s favoritt!

Rundstykker bakt med sammalt mel og ekstra kruskakli er gunstig for kostholdet. Kruskakli består av skallet og kimen som er den mest næringsrike delen av kornet, og inneholder kostfiber, vitaminer og mineralstoffer, som igjen bidrar til gunstig fordøyelse og lengre metthetsfølelse.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...