7 nye småkaker til jul
Syv slag til jul? Vi elsker disse danske julefavorittene. Absolutt er verdt å bake!
Fedtebrød – sprø kokossnitter med sitronglasur
Fedtebrød er småkaker som ofte serveres til kaffen. De har antakeligvis fått navnet fordi de ligner små skiver av baguette med et godt lag fett på.

Honningkakehjerter fra Christiansfeld
Byen Christiansfeld ligger sør på Jylland, og har helt siden 1783 vært berømt for sine spesielle honningkaker. De lages vanligvis i form av hjerter, fordi medlemmer av den kristne Brødremenigheten vanligvis bakte dem til jul. Natron, som brukes i oppskriften, er et hevemiddel (E500) og en forkortelse for natriumbikarbonat. Det bør brukes sammen med en eller annen form for syre (her appelsinskall), ellers kan kakene få en bismak.

Julehorn med marsipanremonce, sukat og syltet appelsinskall
Fylte, søte horn av gjærdeig. De lages som vanlige frokosthorn, men dette er kaker, ikke brød! Remonce høres fransk ut, men fikk navnet sitt av en dansk baker på 1800-tallet. Det er en kakekrem laget av like deler smør og sukker, og tilsatt forskjellige smaker, blant annet marsipan, kanel, nøtter eller sirup. Fyllet er ofte prikken over i-en i søte bakverk.

Danske peppernøtter
Disse danske peppernøttene ligner mye på de norske, men ingrediensene er litt annerledes. Her brukes hvitt pepper, slik at det ikke blir sorte flekker i deigen.

Krydderformkake
En god krydderkake hører med til julen, og smaker utmerket til kaffen. Kaken bakes i en vanlig brødform. Husk å sikte hvetemelet for å unngå klumper i kakerøren. Du trenger ikke å skrelle eplet.

Danske specier med korinter og appelsin
I Danmark kalles disse småkakene for specier, antakeligvis oppkalt etter mynten specierigsdaler som var omtrent på samme størrelse.
Korinter er små, tørkede steinfri vindruer, som nesten bare produseres i Hellas. Smaken er kraftigere enn i vanlige rosiner, og konsistensen er mye tørrere. Prøv også hakkete mandler og sjokolade i stedet for korinter og appelsin.

"Vrøvl"
Å kalle en kaketype for "vrøvl" kunne vel bare skje i Danmark. Disse små, flate og harde kakene med smak av sitron kalles også for vinkjeks. Antageligvis fordi de smaker ypperlig til et glass madeira eller portvin. De kan lages i alle mulige slags fasonger avhengig av årstiden. Men til jul gir stjerner skikkelig julestemning. Kakene dekoreres med melisglasur før servering.
