Japansk ramensuppe
© Charlie Drevstam / Allt om mat, Getty Images

Japansk suppekunst: Grunnoppskriftene du må kunne

Hemmeligheten bak de trendy japanske ramensuppene er langtidskokt, smakfull buljong – og det er det verdt å ta seg tid til! Med disse grunnoppskriftene er du klar til å briljere med japansk suppekunst:

24. april 2019 av Tove Nilsson

Ramenbuljong

Denne oppskriften er laget med både svinekjøtt og kylling. Kjøttet kan fjernes når suppen er ferdigkokt og buljongen deretter blandes med for eksempel soyasaus, sesam, eddik og ingefær, og brukes som basis i en nudelrett.

Tid: 40 min. + 3 timer koketid

Antall porsjoner: 4–6

3 liter vann

2 ark kombualger

8 tørkede shiitakesopp

1½ ss tørkede bonitoflak

1 kg ribbe

2 kyllinglår

6 vårløk

3 ss misopasta

salt

Slik gjør du:

1. Kok opp vannet i en kasserolle. Skyll algene og ha dem i. La dem småkoke i ca. 15 min.

2. Ha sopp og bonitoflak i kasserollen. La småkoke i ytterligere 30 min. Ta opp algene.

3. Sett ovnen på 250 °C. Legg ribbe og kyllinglår på et stekebrett og stek midt i ovnen i ca. 30 min.

4. Ha ribbe og kylling i kasserollen. Rens vårløken og ha i kasserollen sammen med misopastaen. La småkoke under lokk i ca. 2 timer.

5. Smak til buljongen med salt. Sil den direkte ned i nudelbollene ved servering.

Japansk suppe, bulgong, ramen

Langtidskokt og smakfull buljong er blant annet hemmeligheten bak de trendy japanske suppene.

© Getty Images

Grønnsakbuljong

Dette blir en klar buljong uten fett. Smaken er ren og ganske svak. Vil du ha mer smak kan du bruke currypasta, chili eller sitrongress.

Tid: 40 min. + 4 timer for algene å trekke

Mengde: ca. 2 liter

2 liter vann

50 g kombualger

100 g shiitakesopp

2 løk

2 gulrøtter

salt

Slik gjør du:

1. Fyll en stor kasserolle med vannet. Ha i alger og sopp. La det stå i ca. 4 timer i romtemperatur.

2. Ta opp algene, men behold soppen. Skrell gulrøttene og løken, og ha dem hele i vannet sammen med soppen. Kok opp vannet.

3. La buljongen småkoke under lokk i ca. 30 min. Smak til med salt. Sil buljongen.

Eggnudler
© Getty Images

Eggnudler

Bruk middels store egg til nudlene.

Tid: 45 min. + 15 min. for deigen å hvile

Antall porsjoner: 4

3 dl hvetemel (180 g)

2 egg

ca. 1½ dl durumhvetemel

Slik gjør du:

1. Bland hvetemel og egg i en kjøkkenmaskin. Arbeid sammen til en glatt deig, det tar ca. 10 min. Ha i litt kaldt vann hvis deigen føles for fast. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i romtemperatur i ca. 15 min.

2. Del deigen i seks biter. Klem bitene flate, og dryss over durumhvetemel.

3. Kjør deigen gjennom en pastamaskin til ønsket tykkelse og skjær den til tynne nudler.

4. Kok nudlene med én gang, eller la dem henge og lufttørke. Kok dem i lettsaltet vann i ca. 3 min. og server med en gang i varm buljong.

Pickled eggs
© Getty Images

Japanske «pickled eggs»

Jo lenger eggene ligger i marinaden, jo brunere og mer smak tar de til seg. Ligger de lenge nok blir plommen også forandret, og får en dyp oransje farge og en spesiell, kremet konsistens. Det anbefales å la eggene ligge i ca. 3 dager.

Tid: 10 min. + 3 døgn i marinade

Antall: 4 egg

4 egg

4 ss japansk soyasaus

4 ss riseddik

1½ ss sukker

½ ss grovhakket, frisk ingefær

Slik gjør du:

1. Legg eggene i kaldt vann i en kasserolle. La dem koke opp og kok eggene på lav varme i ca. 3 min. Skyll dem raskt i kaldt vann.

2. Kok opp soyasaus, eddik, sukker og ingefær i en kasserolle. La det avkjøle.

3. Fjern skallet på eggene og legg dem i marinaden slik at de er helt dekket. La dem marinere i kjøleskapet i 3 døgn.


Nå som du har lært deg grunnoppskriftene er det bare å begynne på mer utfordrende supper. Prøv ut disse lekre oppskriftene:

- Vongole Ramen med ristet mais og sitron

- Crispy Tofu Ramen

- Kimchi Ramen med soyamarinert svinekjøttdeig

Ramenshop


© Charlie Drevstam/Allt om mat


Her kjøper du råvarer til ramen

Mange av råvarene her er ikke så lette å få tak i, men finnes i asiatiske spesialbutikker eller på nettet.

FRA JAPANSK DELIKATESSEBUTIKK (det finnes flere norske på nettet): Kombualger, norialger, bonitoflak, misopasta, neri goma (japansk sesampasta) og alger. 

FRA VELASSORTERT MATBUTIKK: Riseddik, mirin, shiitake-sopp. 

FRA ASIATISKE MATBUTIKKER: Her finner du koreanske og kinesiske råvarer eller på nett: Tobanjan (kinesisk chilibønnepasta), koreansk chilibønnepasta, kimchi (koreanske syltede grønnsaker).

Bli inspirert!

Taras filmanmelder, Ellen Christensen, tipser om filmen «Ramen Shop» for inspirasjon til å prøve å lage denne populære japanske suppen: – Hvis man vil vite mer om ramensupper, er dette rørende familiedramaet tingen.

Kanskje er du også interessert i...