Pepperkaker oppskrift
© Getty Images

Hvilke 7 slag du baker til jul avhenger av hvor du bor

Er kakemenn din julekake-favoritt? Da er du sannsynligvis fra sør eller vest i landet. En fersk undersøkelse viser at hvilke 7 slag du baker til jul avhenger av hvor du bor ...

2. desember 2021 av Cecilie Espensen

Fra gammelt av skulle det være syv forskjellige julekaker til jul, men hvilke syv slag skal det være? Svaret er at det avhenger av hvor du bor i Norge. Dette kommer frem i en fersk undersøkelse som YouGov har utført på oppdrag for Brodogkorn.no og Matprat.no.

Torunn Nordbø Opplysningskontoret for brød og korn pepperkaker
© Kari Westby Romøren/Plikstre

– Stedet vi bor på og familiens juletradisjoner påvirker hvilke kaker vi velger til jul. Derfor var vi nysgjerrige på om det er store forskjeller på hva slags kaker man baker eller kjøper til jul, sier daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø.

I undersøkelsen spurte de blant annet om folkets favoritter blant julekakene og hvor de var fra.

5 landsdeler – 7 ulike slag

Undersøkelsen viser at forskjellige regioner legger til nye favoritter på listen. Innlandet, Viken, Trøndelag og Nord-Norge har for eksempel både brune pinner og Sarah Bernhardt på listen over sine syv slag julekaker.

– Brune pinner er enkle å bake, samtidig som de egner seg godt å bake sammen med barn, for eksempel på juleverksted. Dessuten smaker de godt, for både store og små! Det er nok ikke tilfeldig at disse har fått en plass på topplisten i flere regioner, sier Nordbø.

På Vestlandet, sammen med Agder og Sør-Østlandet regnes den mektige delfiakaken som ett av de syv slagene. Nord-Norge og Trøndelag er på sin side de eneste som har risboller på listene sine – og de eneste med krumkaker øverst på pallen.

Suksessbomber gule bomber Det søte Liv

NY JULEFAVORITT: – Gule bomber er blant de mest populære julekakene i nyere tid! Kakene er basert på de samme smakene som den populære, norske suksesskaken, og kalles derfor også for suksesskaker eller suksessbomber, sier Kristine Ilstad fra Norges største bakeblogg «Det søte liv». Oppskriften finner du her!

© Kristine Ilstad

Oslo-borgerne vil ha cookies til jul

I hovedstaden er ikke julebakst like populært som ellers i landet. I Oslo er det nemlig flere enn i de andre regionene som svarer at de ikke er noe glad i julekaker. Samtidig er folk i hovedstaden de eneste som har cookies eller kjeks på sin topp syv-liste. Sammen med Innlandet og Viken er de også alene om å ha julekake/julebrød på listen.

Julekakene som forener Norge

Vi har ikke bare forskjellige syv slag, vi har også noen like. Pepperkaker – Vestlandets favoritt – er på topp tre i alle regionene. Krumkaker går også igjen over hele fjøla og smultringer er populært.

Oppskrift: Ekstra sprø pepperkaker

Oppskrift: Krumkaker med tørkede blomster

Kransekake er på topp tre i hele landet og tar derfor den sammenlagte førsteplassen på landsbasis. Torunn Nordbø tror det kan handle om dette er en skikkelig festkake.

– Kransekaken er veldig staselig og dekorativ på kakebordet, samtidig som den inneholder ingredienser som mange liker. Dessuten er den lett å bestille på bakeriet og koselig å gi i gave til vertskapet når vi skal i juleselskap, sier Nordbø.

Pepperkake oppskrift Lise Finckenhagen

PEPPERKAKER MED EN TVIST: Den populære kokken Lise Finckenhagen endte opp med å lage et pepperkaketre til jul et år hun ikke fant pepperkakeformene. Det har nå blitt en tradisjon. Her finner du oppskriften på pepperkaketreet!

© Christian Brun

Slik svarte vi på spørsmålet «Hva er din favoritt blant julekakene?»:

Norge totalt:

Kransekake: 10%

Pepperkaker: 9%

Krumkaker: 8%

Smultringer: 6%

Brune pinner: 5%

Delfiakake: 5%

Sarah Bernhardt: 5%

Disse inngår i de tradisjonelle «7 slagene»:

Krumkaker, goro, smultringer, fattigmann, berlinerkranser, sandkaker, serinakeker, sirupssnipper, kransekake og kokosmakroner.

Lyst til å prøve noe nytt? Klikk her for oppskriften på 10 julekaker fra hele verden!

Fun fact

Vestlandet, Agder og Sør-Østlandet var de eneste som hadde kakemenn med på lista. På Vestlandet kommer kakemennene til og med på andreplass på lista, bare noen få desimaler bak pepperkakene, viser undersøkelsen.

Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...