Lag din helt egen indiske vegetarburger: Sabji tikki-burger

Sarita Sehjpal viser deg hvordan du kan lage en skikkelig smakfull, tilfredsstillende burger uten kjøtt.

oppskrift på vegetarburger Sabji tikkiburger

Vegetarburger Sabji tikkiburger

© J.M. Stenersens forlag/Agnete Brun

Sarita Sehjpal deler sine beste oppskrifter i boken «Saritas indiske kjøkken». Og her deler hun en av de med oss.

Sabji tikki-burger

– De fleste indere er vegetarianere, og av den grunn er den mest solgte burgeren på McDonald’s i India: MacAllo Tikki-burger. Jeg skal ikke si så mye om akkurat den, men heller vise deg hvordan du kan lage en skikkelig smakfull, tilfredsstillende burger uten kjøtt.

Mye av hemmeligheten ligger i å få nok smak på grønnsakene som utgjør basen, og da er riktig mengde krydder og urter vesentlig. Jeg har dessuten brukt potet som bindemiddel i denne oppskriften, som gir en fyldigere burger som metter godt. For det forventer man jo, å bli skikkelig mett av burger, smiler Sarita.

Slik lager du vegetarbrugeren Sabji tikki-burger:

Ingredienser / 4 pers.

Tid: ca. 45 min.

  • 3 poteter
  • 2 kopper med ulike grønnsaker som du liker (f.eks. gulrot, paprika, blomkål, mais, spinat – alt går)
  • 1 ss ingefær- og hvitløkpasta
  • 1–2 grønn chili
  • 1–2 ss frisk koriander
  • 3–4 dl brødrasp
  • ½ ts gurkemeie
  • ½ ts malt spisskummen
  • 1 ts garam masala
  • 1 ts chaat masala (kan sløyfes)
  • salt etter smak

Til steking- ½ kopp maisenna rørt ut i litt kaldt vann

  • 5–6 dl panko eller brødrasp
  • olje til steking

Fremgangsmåte

1. Kok poteter og grønnsaker til de er møre, men med tyggemotstand. Hell av vannet og avkjøl litt før du finhakker poteter og grønnsaker, grønn chili og koriander. Bland sammen potetene, grønnsakene, krydder, brødrasp og salt. Bruk hendene til å blande alt godt sammen.

2. Del nå deigen i 4 emner og form til burgerform (du kan selv bestemme hvor tykke du ønsker dem, ta mindre deig om du ønsker mindre tykkelse).

3. Dypp burgerne først i maisennarøren, og vend dem deretter i panko/brødrasp. Pass på at du får dekket alle kantene. Sett burgerne i kjøleskapet i 30 minutter.

4. Varm oljen i en panne og stek vegetarburgerne på begge sider til de har fått en fin brunfarge.

5. Server enten i brød eller på salat.

Vegetarburger Sabji tikkiburger

Vegetarburger Sabji tikkiburger

© J.M. Stenersens forlag/Agnete Brun